KAportal Još 44 obrtnika postali majstori no među njima ima i onih koji će posao i sreću potražiti - u inozemstvu | Karlovački informativni web portal

Još 44 obrtnika postali majstori no među njima ima i onih koji će posao i sreću potražiti – u inozemstvu

– Teško je danas biti obrtnik. To nije posao, to je način života i zato vam treba čestitati što ste izabrali biti obrtnici. U Karlovačkoj županiji trenutno se traži 184 vodoinstalatera, 130 pekara, 216 stolara…, a od 15 zanimanja za koja su polagali majstorske ispite, samo jedno, frizer, nije deficitarno, kazao je predsjednik Županijske obrtničke komore Darko Stanković na današnjoj podjeli majstorskih diploma.

Od 60 kandidata, u jesenskom i proljetnom roku ispite je položilo nih 44 i steklo titulu majstora – autolakirera, automehaničara, elektroinstalatera, elektromehaničara, fotografa, frizera, kozmetičara, krojača ženske odjeće, kuhara, mesara, pedikera, pekara, stolara, vodoinstalatera, instalatera grijanja i klimatizacije, te zidara. Iako se obrtništvo u Karlovačkoj županiji, po Stankovićevim riječima, oporavlja pa je posljednjeg dana lipnja bilo 1.825 aktivnih obrta u županiji, 17 više nego krajem prošle godine, još ih je oko 400 manje nego 2007.

  • Baš te godine i Mile Mihajlović iz Vojnića, od danas vlasnik diplome majstora stolara, shvatio je da u praksi baš i ne vrijedi fraza kako za onoga tko rukama može zaraditi za život krize – nema. Prije pet godina, usprkos 120 godina dugoj tradiciji obrništva u njegovoj obitelji, preselio je u Njemačku, sa suprugom i djecom. Radi kao stolar u tvrtki koja izrađuje stepenice, zarađuje više nego što bi ovdje i, premda je položio majstorski ispit pa time stekao i uvjet da sam otvori obrt, neće to učiniti.

    –  Nema potrebe za tim, radim u tvrtki koja ima 158 godina tradicije. Ovo mi je bila prilika za dodatno usavršavanje i cijenjene rada u inozemstvu, još mi je ta diploma nedostajala, rekao je Mihajlović, a na pitanje namjerava li se vratiti, odgovorio: Još ne.

    Njegov kolega Stjepan Babić, pak, nastavit će raditi ovdje, u očevom stolarskom obrtu koji će od njega jednom i preuzeti. Poželio je i ostalim majstorima da ostanu u Hrvatskoj.

    – Iako su naše diplome priznate u EU, nadam se da će vas najveći dio ostati u domovini, te da ćemo i mi usmjeravati buduće generacije da za zanimanje izaberu neko obrtničko, kazao je Babić.

    KAportal.hr

  • Odgovori