KAportal Jesmo li spremni? Uskoro razvrstavanje otpada ili prijete kazne - Grad priprema javnu raspravu, Čistoća nabavlja kante | Karlovački informativni web portal

Jesmo li spremni? Uskoro razvrstavanje otpada ili prijete kazne – Grad priprema javnu raspravu, Čistoća nabavlja kante

foto ilustracija – Pixabay.com

Nakon što je 1. studenog stupila na snagu Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom, a prema kojoj postaje obavezno razvrstavanje otpada uz predviđene i kazne za one koji to ne rade, krenuo je i tromjesečni rok za početak njegove provedbe. Koliko je Karlovac spreman za ovaj, ne baš jednostavan postupak provedbe Uredbe, provjerili smo u karlovačkoj gradskoj upravi te tvrtki Čistoća.

Kako nam je rečeno u Gradu, svjesni su obaveza koje su proizašle iz Plana gospodarenja otpadom RH kao i mjera koje su u nadležnosti Jedinica lokalne samouprave za ostvarivanje ciljeva gospodarenja otpadom koje je potrebno postići.

Odluka na javnu raspravu

 • – Grad Karlovac zajedno s Čistoćom intenzivno radi na prijedlogu Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada. Prijedlog Odluke bit će upućen na javnu raspravu 15. studenog 2017. u trajanju od 30 dana, a kako bi i građani svojim prijedlozima mogli sudjelovati u konačnom kreiranju, kažu u Gradu.

  Kako dodaju, tvrtka Čistoća je dužna izraditi cjenik javne usluge, kao i da u narednom razdoblju osigura nabavu potrebnih spremnika.

  Treba osigurati spremnike – kante

  – Jednako tako, otvoreni smo za sve sugestije i prijedloge zainteresiranih stručnjaka kako bi postigli što veće suglasje oko sustava i organizacije zbrinjavanja otpada, kažu nam u Gradu.

  U Čistoći pak navode da je u Uredbi određena obveza predavanja biorazgradivog komunalnog otpada, reciklabilnog komunalnog otpada, problematičnog otpada i glomaznog otpada odvojeno od miješanog komunalnog otpada.

  – Po pitanju osiguravanja spremnika za kućanstva, kao i do sad Čistoća d.o.o. Karlovac će i nadalje raditi na stvaranju što kvalitetnijih pretpostavki za odvajanje otpada, a to znači i osiguravanje dovoljnih količina spremnika, kažu nam u Čistoći.

  Petračićev model

  Otvorenost gradske uprave da bi konačno što učinkovitije krenulo razvrstavanje otpada prihvatio je i predstavnik oporbe, vijećnik Davor Petračić. On je, podsjetimo, gradonačelniku ponudio svoj sustav odvajanja otpada s tzv. “pametnim kantama” kojima bi imao pristup svaki građanim putem kartice ili aplikacije. Naplaćivao bi se samo miješani komunalni otpad, odnosno onaj koji nije razvrstan i to po težini. Smatra da bi se ovakav model, nakon Karlovca u svojevrsnom “pilot projektu”, mogao primijeniti i na druge gradove u Hrvatskoj.

  KAportal.hr

 • 7 komentara

  1. To razvrstavanje je kod nas teže izvedivo….Em što bi kućanstva, pogotovo van samog grada trebala imati 2-3 kante, em što bi na kupljenje otpada trebala ići 2-3 kamiona.Kakovog smisla ima kada ja razvrstam otpad, dođe kamion i sve istrese na istu hrpu???

   • Dovoljne su tri kante (bio, reciklabilni i mješoviti) koje upotrebljava nekoliko kuća, zaključane i pametne jer mjere težinu kada se otvore po zahtjevu onoga tko baca.
    U kantu sa BIO otpadom trebao bi se bio otpad bacati u zavezanoj i nepropusnoj barkodiranoj PVC vrećici (ne treba biti pametna kanta).
    U reciklabilnu kantu treba se bacati sve reciklabilno, dakle PVC, karton, plastika, metal…. a onda u centru gospodarenja otpadom to sve vrlo lagano razdvojiti. To je korisna sirovina i ne bi se smjelo naplaćivati.
    U kantu s mješovitim otpadom baca se sav otpad s time da je i najskuplji zbog toga što svaka kanta ide na razvrstavanje i to mora netko platiti.

    Sa vremenom kante za mješoviti otpad biti će sve praznije i manje, a reciklabilne sve brojnije i veće a mi sve bogatija zajednica jer se iz tone otpada može izdvojiti cca 500 kn vrijednosti što se može prodati na tržištu EU i svijeta.

  2. Je…gospodine Petračić…Ideja kao takova nije loša, no mislim da je teže izvediva.
   Kao prvo, kažete da su dovoljne 3 kante koje upotrebljava nekoliko kuća…
   Balkan koji je i dalje u nama tada izvire na površinu pa se nameće pitanje gdje će te kante stajati s obzirom da sada svako kućanstvo iznosi svoju kantu na zahvat vozilima koja ih kupe i prazne.
   Ili tko će ih iznositi?
   Kao drugo, tko će kontrolirati sukorisnike tko šta kamo stavlja…(balkan-rekoh)…
   Onda opet, već sam naveo da trenutno dolazi samo jedno vozilo koje trpa sve u isti koš…
   Znači financijski treba još pokoje vozilo koje će se financirati iz naših džepova..(a tko će snositi troškove nabavke još kpokoje kante nego građani???)
   Još za kraj, trenutno plaćam 4 odvoza smeća, a trenutno mi se odvozi 2 do maksimalno 3 puta mjesečno jer ga više fizički nemam…
   Taj odvoz , skupljanje i samo razvrstavanje otpada je puno veći problem nego što na površini izgleda…

  3. Čistoća d.o.o. je gradska tvrtka koja nema veze sa KODOS d.o.o. koja je Županijska tvrtka. Čistoća se bavi svojim poslom i tvrtci KODOS d.o.o. plaća zbrinjavanje ne prerađenog otpada. Otpad koji skupi a možebitna je sekundarna sirovina je Čistoćin i ona raspolaže s njim kao što primjenjuje sistem “mrkva” “batina” prema građanima. Govorima o dvije tvrtke koje posluju na dohodovnom sistemu. Bilo koji kvalitetan sistem a ima ih, je dobar. A onda se postavlja pitanje treba li nam ili ne treba deponiranje otpada na Babinoj Gori za 15, 20 tisuća tona godišnje i da taj sistem košta cca 300 000 000 00 kn. Ne zaboravimo da Europica daje lovicu za reciklažna dvorišta, kompostane i svaki sistem koji ide ka smanjenju ostatka otpada u smeće. Za MBO tehnologiju i megalomanske CGO ne daju.

  4. Sve veliki stručnjaci u Čistoći, a nisam još nigdje vidio analizu troškova za načine zbrinjavanja. Svako kućanstvo 3 kante, odvoz sa kamionima puta 3 po kućanstvu, svijest naših građana KATASTROFA, a ne radi se ni na edukaciji budućih generacija… Drugi način je razvrstavanje komunalnog otpada na sakupljalištu. U HR mislim da 3 grada imaju razvrstavanje, a oprema je HR proizvod koji se prodaje u svijetu, ali kod nas ne može?? Koja su njihova iskustva? Zašto ne napraviti javnu tribinu sa tom temom. Živim u kući i godinama pokušavam preko gradske četvrti dobiti komposter da smanjim otpad u kantama, ali ništa….. Samo priče i odgađanja, dok ne počne plaćanje kazni.

  5. Ma dobro, nije svijest građana toliko loša, već dugo u kontejneru za papir i plastiku nisam vidio nešto što ne pripada tamo, kada je odvoz papira i plastike pred kuća gotovo sve imaju iznešene vreće pune plastike i kante za papir. Daleko od toga da je kako treba biti, ali vidi se pomak.

  Odgovori