KAportal Jelić županijsku "turneju" završio u Karlovcu: Fućka mi se tko je iz koje stranke, važni su interesi Županije | Karlovački informativni web portal

Jelić županijsku “turneju” završio u Karlovcu: Fućka mi se tko je iz koje stranke, važni su interesi Županije

Kao gradonačelnik Karlovca, 10-ak godina sam sanjao ovakav susret dvaju kolegija: gradonačelnika i župana, on se danas dogodio i za mene je povijesni što apsolutno ništa ne mora značiti ako samo na tome i ostane, moraju se iz svega ovoga i vidjeti neki rezultati. Ako zajedno radimo, lakše je, po onoj narodnoj “Složna braća kuću grade”, izjavio je župan Damir Jelić nakon današnjeg sastanka u karlovačkoj gradskoj upravi.

Osim prvih 10-ak minuta, bio je zatvoren za javnost, a, po najavama, trebao je poslužiti za razmjenu informacija i buduće, tematske sastanke.

Do sad su Županija i Grad, po riječima gradonačelnika Damira Mandića, ponajviše komunicirali o projektima koji se odnose na nacionalnu razinu: obrani od poplava, projektima Hrvatskih cesta, ali i o onim zajedničkim, poput školstva i uređenja Oružane, o kojoj se i danas razgovaralo.

 • – Kandidirali smo projektnu dokumentaciju Karli, Grad i Županija sljedeće godine sigurno imaju osigurana 4 milijuna kuna pa ćemo, za početak, zaštiti zgradu od daljnjeg propadanja. Otvara se prostor za promišljanje za centar izvrsnosti za koji Grad “navija”, ali ne odlučujemo sami, to ćemo učiniti u dogovoru sa Županijom, vidjeti uvjete natječaja. U prizemlju bi bio gradski prostor koji bismo uredili za naše potrebe tako da očekujem da ćemo u sljedećoj godini pokušati zaštiti zgradu od daljnjeg propadanja, ali se iskreno nadam da bismo 2019-2020. imali zaokruženu kvalitetnu priču Oružane, izjavio je Mandić poslije sastanka.

  Tim je sastankom kolegij župana zaokružio prvi obilazak Karlovačke županije, za kojeg su, naveo je Jelić, posjetili 80-ak institucija, 17 općina, 5 gradova, 30-ak škola, puno ustanova i dosta tvrtki, te zaključili da ih očekuje puno rada. Što je napravljeno, mjerit će već od siječnja kada će biti ponovo na terenu, svakog parnog ponedjeljka. A iduće godine, zahvaljujući županijskom razvojnom fondu, općinama i gradovima bit će lakše realizirati projekte koje su pripremili.

  Dužnici ne mogu u Razvojni fond

  – Dali smo milijun eura na raspolaganje za projektnu dokumentaciju i Županija će iduće godine, osim projektne dokumentacije, financirati usklađenje zemljišnih knjiga. To je od ideje nadalje, za početak. 2019. će fond svima biti na raspolaganju, gradonačelnicima i načelnicima, kao i strateškim partnerima: npr. Veleučilištu u Karlovcu. Bit će na raspolaganju svima koji imaju riješene probleme, najavio je Jelić.

  No, oni koji nekome nešto duguju, “općine i gradovi koji prema Županiji ili međusobno nisu uredni u poslovanju”, u fond neće moći posegnuti.

  – Duga Resa, Karlovac, Plaški, Ogulin, Žakanje, Ozalj… mnogi i to je najbolji motiv da počnemo popravljati probleme jer najčešće su proizvod međuljudskih odnosa. A meni se fućka tko je iz koje stranke, vidjelo se to i iz poteza koje sam povukao u Tounju: ne možemo tolerirati ono što se ne slaže sa strateškim interesima Karlovačke županije! A stvar je jednostavna: radna mjesta, turizam u funkciji radnih mjesta, društveno-socijalna osjetljivost, naglasak na energetskoj učinkovitosti, čuvanje kulturnih vrijednosti hrvatskog utemeljenja, otvoreni za sve ostale kulture koje smo integrirali u Karlovačkoj županiji i krucijalni problem nataliteta koji, da svi zajedno upremo dvostruko, još će ostati  problem, naglasio je Jelić.

  KAportal.hr

 • 3 komentara

  1. Jelic kaze da je sanjao 10 godina, vidi se po izgledu Karlovca da je prespavao cijeli gradonacelnicki mandat.

  2. Prilično dobro zvuči kao naslov ali loše izgleda u praksi. Do sada još nitko nije napravio rusvaj u Županiji kao ekipa novog Župana. Posebno su stradali međuljudski odnosi u svemu tome. Očito je da se u HDZ-u događa nešto ozbiljno.

  3. Ne treba sumnjati u riječi štovanog Župana. Ima samo jedan veliki problem a to je ono što je napisano i narisano u Prostornom planu Karlovačke županije. To je megalomanski regionalni CGO, mogućnost potapanja preostale dvije rijeke Korane i Kupe Dobra je u klincu a Mrežnicu su dobrano načeli ( Šušnjar) o nizinskoj pruzi koja umjesto da ide ravno vrluda od kupljenog zemljišta do kupljenog zemljišta ima još… Bojim se da su mu ruke vezane jer je prostorni plan zakonska osnova po kojoj mora raditi. Tko će plaćati penale za smeće? Lokalna zajednica naravno. A što ne bi plaćao onaj koji sve to zaseruckao. On je sve izlaze i rješenja zatvorio onim što je napisao. Nije ostavio mogućnost gradnje reciklažnih dvorišta ( U Gradu bar 4 lokacije, nema kompostana, nema ništa, samo predviđena japaga na Babinoj Gori.) Pojedinac odgovoran a kolektivna odgovornost – plaćanje kazni. Ima riješenje, naime imamo u našem Gradu osobu koja je razradila do savršenstva prikupljanje otpada. Čak je bio na razgovoru u Poglavarstvu. Nužno je udariti šakom od stol, riješiti se avetinja iz prijašnjih mandata i za par mjeseci problem ili ćemo u konačnici morati masno plaćati njihova schranja npr.. kao za rijeku Dobru.

  Odgovori