KAportal I Jelić na Predsjedništvu HDZ-a protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, ali ne želi reći zašto: "To pitajte u središnjici HDZ-a!" | Karlovački informativni web portal

I Jelić na Predsjedništvu HDZ-a protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, ali ne želi reći zašto: “To pitajte u središnjici HDZ-a!”

Jelić se Plenkovićem jučer susreo više puta

Posljednjih dana postalo je sasvim očito da se oko Istanbulske konvencije i njezine ratifikacije u Hrvatskoj povela prilično zabrinjavajuća rasprava. Došlo je čak do toga da o tom dokumentu ovisi budućnost i opstojnost Vlade.

Jelić protiv ratifikacije

Podsjetimo, ratifikacija Istanbulske konvencije dovela i do podijeljenih mišljenja unutar Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, među onima koji se protive ratifikaciji je i Karlovčanin Damir Jelić, HDZ-ov aktualni župan Karlovačke županije. Tako se izjasnio zajedno sa zamjenikom predsjednika stranke Milijanom Brkićem, potpredsjednicom stranke Ivanom Maletić i međunarodnim tajnikom Mirom Kovačem. Pismom se na tu stranu svrstao Davor Ivo Stier koji je naveo da bi “bilo neodgovorno i štetno, i za HDZ i za razvoj hrvatske demokracije, tražiti od zastupnika HDZ-a da podrže uvrštavanje Istanbulske konvencije u dnevni red Hrvatskog sabora, te da glasuju za njenu ratifikaciju”.

 • Jučer smo Jelića zatražili da nam kao predsjednik ŽO HDZ-a i član Predsjedništva HDZ-a obrazloži zašto se izjasnio protiv ratifikacije Istanbulske konvencije i kakav je njegov stav o njoj. No odgovor nismo dobili već samo uputstvo da mail s istim upitom proslijedimo u Središnjicu HDZ-a, točnije, glasnogovorniku stranke Ivanu Jabuki što smo i učinili, ali još čekamo odgovor.

  Paranoja i podvala

  Ovo je, izvijestili su mediji, prvi put da se o nekom pitanju ovako raspravljalo na sjednici najviših tijela otkako je Plenković predsjednik stranke. Osim HDZ-ovaca i cjelokupna je javnost podijeljena na dva tabora; zagovornike i protivnike pravnog akta koji za cilj ima zaštiti žene koje su žrtve obiteljskog nasilja. Takve rasprave valjda još nije bilo od 2012. i onog famoznog referenduma Željke Markić o istospolnim brakovima.

  Uglavnom, akteri s desne strane političkog spektra, najblaže rečeno, paranoično su uočili u svemu zavjeru i podvalu “nezdravog” zapada koja bi na mala vrata trebala progurati razne dogme rodne teorije i iskorijeniti tradicionalne obiteljske vrijednosti.

  Ideološki obračun

  S druge strane, ljevičari su uglavnom ustali za ratifikaciju po defaultu, zbog glasnih desničara. Moraju biti protiv njih.

  Istina je, naravno, uvijek na pola puta, što ne znači da relativiziramo vrijednost i značaj Konvencije, već je sasvim izvjesno da ni jedna strana ne barata lucidnim argumentima. Teško je povjerovati da je većina onih najglasnijih pročitala uopće iti jedan članak Istanbulske konvencije. Oni su je samo zloupotrijebili za klasični ideološki obračun na hrvatski način.

  KAportal.hr/Vijesti.rtl.hr

 • 5 komentara

  1. Ma dajte dragi novinari prosim lepo, kaj ste se zabrinuli. Sve to je čisto lapradnje i skretanje pozornosti sa problema, usput, kako je krasno došla i poplava za naslikavanje pa uz nju i hrpa obećanja. Hebeš potpisivanje Istambulske kovencije, što će se s potpisom promjeniti, ništa. Naći će nekog ” Vrdoljaka ” koji će u datom momentu kao za ugljikovodike u Jadranu i Slavoniji biti spreman dati pola Hrvatske u koncesiju. Konvenciju treba živjeti a ne potpisivati. Bljak, a da si jednu zasongamo https://www.youtube.com/watch?v=GEu09Qt3AB0
   Kad naša štovana Ministarka Karlovčanka lupi šakom od stol i kaža: Daosta više, potpisuj.
   Ma jel ono Mate Rimac gradi tvornicu u Kini? I on uteče?
   Čudna neka demokracija kad netko tko je dobi 25% glasova biračkog tijela odlučuje i u ime ostatka od 75% biračkog tijela.

  2. Sve 5, ali po čemu je to “istina, naravno, uvijek na pola puta”, osim u narodnoj pjesmi?

  3. Ja mislim da je to sve samo spin.

  4. Jelić procjenjuje i prognozira . Mora se svrstati i ukrcati u voz pobjednika. Do sada, s Vukelićem, Karamarkom i Plenkovićem ispostavilo se da je dobar u tome.
   Tko riskira – profitira.

  Odgovori