KAportal Jelić u Ogulinu obećao ekspresni plan obrane od poplave - prvi u "bitku" idu pravnici, pa tek onda inženjeri i bageri | Karlovački informativni web portal

Jelić u Ogulinu obećao ekspresni plan obrane od poplave – prvi u “bitku” idu pravnici, pa tek onda inženjeri i bageri

foto i video OGportal.com

– Patnja ljudi i izraz lica poplavljenih je nešto što mi se usjeklo i što sanjam. Plan je sljedeći i ide u osam faza.  U prve dvije je rješavanje imovinsko – pravnih odnosa. Što se riješilo, riješilo se, idemo dalje. Točka dva, rješava predstojnica Ureda državne uprave, tek tada mogu nastupiti inženjeri. Četiri, Karlovačka županija u ekspresnom roku izdaje građevinske dozvole, da se može krenuti u točku pet, da se nabave financijska sredstva što ne bi trebalo biti problem. Šest je natječaj, sedam odabir izvođača i osam – ekspresne uporabne dozvole barem u ovlasti Karlovačke županije. To je jedna četvrtina posla, ali u praksi i najteža. Sve što zapne, kod inženjerskog dijela ćemo komunicirati s ljudima i ministrom, kaže karlovački župan Damir Jelić.

Osim župana, o planu izgradnje sustava obrane od poplava grada Ogulina danas su se očitovali Nataša Rahela Borovček iz Hrvatskih voda,  predstojnica Ureda državne uprave Ines Pavlačić, te gradonačelnik Grada Ogulina Dalibor Domitrović. Konferencija je održana u g adskom središtu, iznad Đulinog ponora u Ogulinu, a tom prigodom  Nataša Rahela Borovček upoznala je sa trenutnom situacijom i brojem otkupljenih parcela, te onim što se  treba riješiti. Ines Pavlačić nagovjestila je i mogućnost preraspodjele posla, samo kako bi se sve ubrzalo.

Gradonačelnik Dalibor Domitrović retenciju smatra projektom koji spašava Ogulin. Stoga napominje:

 • Župan Damir Jelić smatra da je ovo jedinstvena tiskovna konferencija , ne samo stoga što se održava  nad Đulinim ponorom, nego i stoga što je i grad i županiju i državu spojila nesreća, čije posljedice konačno treba riješiti. Sve će se odvijati u osam točaka:

  KAportal.hr

 • 2 komentara

  1. Podsjećam, da u ovakvim slučajevima koji su u državnom (višem) interesu, proces izvlaštenja (pravni dio) ne mora ići prije projektiranja ili izvođenja nego se može raditi paralelno.
   Tak da izgovori ovog tipa ne vrijede…
   A politika još uvijek ishodila logično – da je to projekt od državnog interesa koji ide po bržoj proceduri i bez prevelikog kompliciranja.
   U stvari, ovdje se u Karlovcu poplava može usporediti sa dolaskom rata ili situacijom nakon katastrofalne poplave, požara ili potresa…. da li je i onda potrebno tražiti dozvole za gradnju onog što je srušeno ? – nije !!!
   Ili kad je rat izgledan – da li je potrebna dozvola za izgradnju skloništa ?! – Nije !!!
   Zašto netko misli ili je u to siguran da poplava neće biti već ove jeseni ?
   Daj Bože da neće, ali na to se ne smijemo oslanjati…

  2. Walter je branio Karlovac, sad je na redu Ogulin.

  Odgovori