KAportal Jedna od najsiromašnijih općina u Karlovačkoj županiji ne štedi kad je u pitanju pronatalitetna politika | Karlovački informativni web portal

Jedna od najsiromašnijih općina u Karlovačkoj županiji ne štedi kad je u pitanju pronatalitetna politika

Za rođenje novog člana obitelji Plaščanima će ove godine stizati lijepa općinska čestitka – 5.000 kuna.

Toliko, naime, iznosi ovogodišnja pomoć za opremanje novorođenčadi, što je 1.000 kuna više nego što je bilo posljednje tri godine i čak 3.500 kuna više nego do 2014. Tako je u 2018. iznos pomoći u Plaškom skoro 3,5 puta veći nego onaj koji primaju roditelji od Grada Karlovca i Karlovačke županije, koji isplaćuju po 1.500 kuna.

– Podigli smo ovu naknadu kako bismo pridonijeli povećanju nataliteta u Plaškom. Na žalost, zbog skromnog proračuna, trenutno možemo pomagati samo ovakvom pronatalitetnom mjerom, ali se nadamo da će se to promijeniti. Nastojimo najprije osigurati komunalnu infrastrukturu stanovnicima, a vjerujemo da će onda doći na red i ostale mjere kojima ćemo pomagati mladim obiteljima, kaže nam načelnik Općine Pero Damjanović.

  • Lani je Općina, dodaje, isplatila naknadu od po 4.000 kuna za novorođenčad samo 9 puta, koliko je zahtjeva i bilo, a ove su godine u proračunu za tu namjenu predvidjeli 70.000 kuna. I veći iznos i za više beba, a ako, kojim slučajem bude premalo – rado će osigurati dodatan novac.

    – Neće biti problema – rebalansom proračuna namaknut ćemo dodatna sredstva za ovu namjenu, napominje Damjanović.

    I ne samo to. najavljuje da će iduće godine Općina za svaku novorođenu bebu isplatiti gotovo dvostruko veći iznos nego ove.

    – Nagodinu će naknada za novorođenčad biti 9.000 kuna, sigurno, obećao je Damjanović.

    KAportal.hr

  • Odgovori