KAportal Na jedan slučaj silovanja 20 neprijavljenih! Žrtve se boje, društvo ih stigmatizira, a kazne za nasilnike minimalne | Karlovački informativni web portal

Na jedan slučaj silovanja 20 neprijavljenih! Žrtve se boje, društvo ih stigmatizira, a kazne za nasilnike minimalne

foto ilustracija (www.pixabay.com)

Na jedan prijavljen slučaj silovanja 20 je neprijavljenih! Žrtve su zbunjene, boje se, niti u jednom drugom kaznenom djelu se žrtva ne stigmatizira kao u ovom, pogotovo ako je počinitelj istaknut u zajednici, niske su kazne, nerijetko to bude rad za opće dobro.

Kazala je to psihologinja Ženske sobe i Centra za žrtve seksualnog nasilja Senka Sekulić Rebić na današnjoj tematskoj sjednici o problematici seksualnog nasilja u Karlovcu.

Napomenula je da ono ima različite oblike, od seksualnog uznemiravanja, seksualnog napastvovanja, seksualnog zlostavljanja do silovanja, a vrlo često se događa u stanovima, kućama, radnim sredinama.

 • – Svaka žena u Hrvatskoj i velik broj muškaraca doživio je seksualno uznemiravanje! Jer to je svaki komentar koji im je upućen zbog kojeg su se osjećali loše, neugodno, sramno, a nisu mogli djelovati. Najčešće su žrtva djeca i mladi, kazala je Sekulić Rebić.

  Upozorila je da se silovanja ne događaju, kako to često mislimo, noću u mračnim ulicima od nekoga koga ne poznajemo, nego u svakom mogućem trenutku, vrlo često od poznatih osoba, nerijetko partnera.

  – Žrtve ne prijavljuju zbog straha, jer nema dovoljno servisa za usluge žrtvama, problema s procesuiranjem nasilja, niskih kazni… a zbog tog neprijavljivanja stječe se dojam – pogrešan – da se silovanje ne događa često, rekla je Sekulić Rebić.

  Jedini Centar za žrtve seksualnog nasilja radi svaki dan od 9 do 17 sati, žrtve se mogu javiti i anonimno i dobiti podršku, mogu to učiniti i preko FB stranice Ženske sobe, a na stranici Sigurno mjesto su podaci o policijskim postajama, bolnicama, nevladinim organizacijama… kojima se mogu obratiti za pomoć.

  Od svih koji rade sa žrtvama nasilja, institucija i organizacija, Ženska soba želi doznati iskustva iz prakse, prijedloge kako poboljšati suradnju, unaprijediti prava žrtava, praksu jer, kao i inače kod nas, propisi su nam dobri, njihovo provođenje baš i ne.

  – Pišemo zakone, protokole, predviđamo mjere, ali se u praksi ne primjenjuje na adekvatan način ono što u njima stoji. Zato apeliramo da se unaprijedi upućivanje žrtava na njihova prava, na organizacije koje se bave podrškom i pomoći žrtvama, cijeli sustav, da svi zajedno djelujemo na unapređenju njihovih prava, rekla je voditeljica pravnog tima Anamaria Drožđan Kranjčec, objašnjavajući zašto organiziraju ovakve tematske sjednice u svim županijama.

  KAportal.hr

 • Odgovori