VIJESTI.hr

Izvorno hrvatsko: Europska komisija zaštitila "ličku janjetinu" - samo je jedna lička pramenka!

Izvorno hrvatsko: Europska komisija zaštitila
foto MInistarstvo poljoprivrede

Europska komisija u srijedu je objavila da je još jedan hrvatski proizvod, "lička janjetina", upisan u europski registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Riječ je o provedbenoj uredbi Europske komisije koja je obvezujuća i u cijelosti se izravno primjenjuje u svim državama članicama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Oznaka "lička janjetina" podrazumijeva meso janjadi od izvorne hrvatske pasmine ovce, ličke pramenke.

Izvorna hrvatska pasmina

Janjad ličke pramenke za proizvodnju „ličke janjetine“ kolje se u dobi od 90-160 dana pri tjelesnoj masi od 22 do 36 kg.

Uzgaja se na zemljopisnom području Like, koja se većim djelom nalazi u Ličko-senjskoj županiji, a manjim dijelom u Zadarskoj županiji.

Lička pramenka hrvatska je izvorna pasmina ovaca izražene otpornosti, čvrste građe i snažne konstitucije, a obitava na planinskim područjima Like. Uzgaja se na tradicionalan način: na pašnjacima provode veći dio godine tijekom dana, a tijekom noći smještaju se u nastambe.

Tijekom zime tradicionalno držanje ličke pramenke ne uključuje selidbu u ravničarske predjele, već su u tom razdoblju smještene u stajama.

Europska unija još je 1992. stvorila prve stabilne sustave za zaštitu i podizanje vrijednosti poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s oznakom izvornosti i oznakom zemljopisnog podrijetla, odnosno oznakom tradicijskog ugleda hrane.

Zaštitom naziva "lička janjetina" Hrvatska sada ima 20 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji. Tako se lička janjetina pridružila krčkom pršutu, neretvanskim mandarinama, baranjskom kulenu, ličkom krumpiru i ostalim zaštićenim proizvodima.

„Gastro karta Europske unije dobila je još jednu deliciju, a naša Lička janjetina europsku putovnicu. Uz 20 zaštićenih naziva hrvatskih proizvoda, imamo još 7 proizvoda u postupku zaštite naziva na EU razini, a broj zahtjeva za prijelaznu nacionalnu zaštitu stalno se povećava. Interes koji proizvođači iskazuju za zaštitu svojih proizvoda pokazuje da raste svijest o važnosti marketinga domaćih proizvoda. Oni osim dokazanog podrijetla i vrhunske kvalitete za potrošače znače i veću dodanu vrijednost, bolju konkurentnost i vidljivost na tržištu za naše proizvođače“, izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić.

Naziv "lička janjetina" zaštićen je u Republici Hrvatskoj od rujna 2016. godine, a sada je zaštićen i na području cijele Europske unije. Zaštita tog naziva temelji se na ugledu kojeg je ovaj proizvod stekao zahvaljujući kvaliteti mesa te dugoj tradiciji i specifičnom načinu uzgoja ovaca. Stanovništvo područja Like je ličku pramenku oduvijek uzgajalo tradicionalno – na otvorenim pašnjacima, a takav način uzgoja zadržan je do danas.

Tradicionalan način uzgoja

Uzgoj ovaca u Lici bitno se razlikovao od uzgoja s drugih sličnih područja jer su u planinskim područjima Like, u uvjetima obilne paše na pašnjacima tijekom ljeta, ali i oskudne hranidbe tijekom zime, ovce cijelo vrijeme boravile na istom području.

Takav tradicionalan način uzgoja utjecao je i na odlike ličke pramenke koja je zbog intenzivnog kretanja vrlo izdržljiva, otporna na bolesti i skromna u pogledu smještaja i ishrane. Njihovo je meso intenzivnije crvene boje od mesa janjadi držanih u zatvorenim nastambama.

Kroz povijest, pa tako i danas, "lička janjetina" izuzetno je tražena i cijenjena među potrošačima. Zbog toga se nalazi u ponudi mnogih restorana i mesnica, što umnogome govori o tradiciji i ugledu tog proizvoda.

Vijesti.rtl.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!