KAportal Izvorno hrvatsko: Europska komisija zaštitila "ličku janjetinu" - samo je jedna lička pramenka! | Karlovački informativni web portal

Izvorno hrvatsko: Europska komisija zaštitila “ličku janjetinu” – samo je jedna lička pramenka!

foto MInistarstvo poljoprivrede

Europska komisija u srijedu je objavila da je još jedan hrvatski proizvod, “lička janjetina”, upisan u europski registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Riječ je o provedbenoj uredbi Europske komisije koja je obvezujuća i u cijelosti se izravno primjenjuje u svim državama članicama.

Oznaka “lička janjetina” podrazumijeva meso janjadi od izvorne hrvatske pasmine ovce, ličke pramenke.

 • Izvorna hrvatska pasmina

  Janjad ličke pramenke za proizvodnju „ličke janjetine“ kolje se u dobi od 90-160 dana pri tjelesnoj masi od 22 do 36 kg.

  Uzgaja se na zemljopisnom području Like, koja se većim djelom nalazi u Ličko-senjskoj županiji, a manjim dijelom u Zadarskoj županiji.

  Lička pramenka hrvatska je izvorna pasmina ovaca izražene otpornosti, čvrste građe i snažne konstitucije, a obitava na planinskim područjima Like. Uzgaja se na tradicionalan način: na pašnjacima provode veći dio godine tijekom dana, a tijekom noći smještaju se u nastambe.

  Tijekom zime tradicionalno držanje ličke pramenke ne uključuje selidbu u ravničarske predjele, već su u tom razdoblju smještene u stajama.

  Europska unija još je 1992. stvorila prve stabilne sustave za zaštitu i podizanje vrijednosti poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s oznakom izvornosti i oznakom zemljopisnog podrijetla, odnosno oznakom tradicijskog ugleda hrane.

  Zaštitom naziva “lička janjetina” Hrvatska sada ima 20 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji. Tako se lička janjetina pridružila krčkom pršutu, neretvanskim mandarinama, baranjskom kulenu, ličkom krumpiru i ostalim zaštićenim proizvodima.

  „Gastro karta Europske unije dobila je još jednu deliciju, a naša Lička janjetina europsku putovnicu. Uz 20 zaštićenih naziva hrvatskih proizvoda, imamo još 7 proizvoda u postupku zaštite naziva na EU razini, a broj zahtjeva za prijelaznu nacionalnu zaštitu stalno se povećava. Interes koji proizvođači iskazuju za zaštitu svojih proizvoda pokazuje da raste svijest o važnosti marketinga domaćih proizvoda. Oni osim dokazanog podrijetla i vrhunske kvalitete za potrošače znače i veću dodanu vrijednost, bolju konkurentnost i vidljivost na tržištu za naše proizvođače“, izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić.

  Naziv “lička janjetina” zaštićen je u Republici Hrvatskoj od rujna 2016. godine, a sada je zaštićen i na području cijele Europske unije. Zaštita tog naziva temelji se na ugledu kojeg je ovaj proizvod stekao zahvaljujući kvaliteti mesa te dugoj tradiciji i specifičnom načinu uzgoja ovaca. Stanovništvo područja Like je ličku pramenku oduvijek uzgajalo tradicionalno – na otvorenim pašnjacima, a takav način uzgoja zadržan je do danas.

  Tradicionalan način uzgoja

  Uzgoj ovaca u Lici bitno se razlikovao od uzgoja s drugih sličnih područja jer su u planinskim područjima Like, u uvjetima obilne paše na pašnjacima tijekom ljeta, ali i oskudne hranidbe tijekom zime, ovce cijelo vrijeme boravile na istom području.

  Takav tradicionalan način uzgoja utjecao je i na odlike ličke pramenke koja je zbog intenzivnog kretanja vrlo izdržljiva, otporna na bolesti i skromna u pogledu smještaja i ishrane. Njihovo je meso intenzivnije crvene boje od mesa janjadi držanih u zatvorenim nastambama.

  Kroz povijest, pa tako i danas, “lička janjetina” izuzetno je tražena i cijenjena među potrošačima. Zbog toga se nalazi u ponudi mnogih restorana i mesnica, što umnogome govori o tradiciji i ugledu tog proizvoda.

  Vijesti.rtl.hr

 • Odgovori