KAportal Izložba 'Veselje ti navješćujem' likovnog umjetnika Božidara Škofača otvorena u Galeriji 'Martin Borković' u Nacionalnom Svetištu | Karlovački informativni web portal

Izložba ‘Veselje ti navješćujem’ likovnog umjetnika Božidara Škofača otvorena u Galeriji ‘Martin Borković’ u Nacionalnom Svetištu

Izložbu je u srijedu, 12. prosinca, otvorio mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta i voditelj Galerije ‘Martin Borković’. Može pogledati uvijek prije ili poslije misnih slavlja te prema najavi do kraja siječnja iduće 2019. godine.

Osim samog autora o izložbi je govorio Jurica Škofač, povjesničar umjetnosti koji je tom prilikom kazao:

– Umjetnik Božidar Škofač predstavio je dvadeset ulja na platnu na temu Jaslica u Galeriji ‘Martin Borković’ pri Nacionalnom Svetištu Svetog Josipa u Karlovcu. Slike su neinformiranih dimenzija, snažnog ekspresionističkoga kolorita i skladno su realizirane. Božidar Škofač je umjetnik koji je cijeli svoj umjetnički i životni prostor posvetio mjestu u kojemu stanuje, a to je selo Letovanić. Upravo nadahnuće tradicijskom arhitekturom, tradicijskom kulturom i vjerovanjima čine samu srž umjetnikovom bogatom opusu. Tako i na ovoj izložbi na kojoj prezentirao Jaslice ipak samu scenu izmiče iz standardne forme i poseže za inovativnim rješenjima. Svaka je jedinstvena, a opet umjetnikovom rukom sabrana i simpatična. Slike su jasne i čitljive, a prikazuju Svetu Obitelji koja je smještena ispod trošne nadstrešnice u samom centru imaginarnog, ali i stvarnog sela. Taj sveti događaj dolaze posjetiti seljani odjeveni u svečano tradicijsko ruho. To je na bijelom lanenom platnu bogata crvenom vezom izvezeni sam čarobni vez. Donose poklone i darove, ono što imaju. Uz ljudske figure tu su i životinje koje prate sam događaj. Svakako je tu bitna i naglašena upravo ta atmosfera koji je realiziran unutar samog ruralnog prostora. Tamne pozadine fiksiraju atmosferu u kojemu se sveti događaj upravo zbiva. To je mračna noć koja je obasjana sjajnim svjetlom zvijezde. Promatrajući samu scenu u nama se pobuđuje kao i u samim akterima na slici emotivna začuđenost. Umjetnik insistira na još jednom akcentu u ovom prezentiranom opusu. Ponavljajući jedan motiv, a to je motiv Svete Obitelji po njemu je neprestano izazovno. Sugestivno koncipira, slaže kompoziciju obogaćuje ju ili pročišćuje, pobuđuje emociju. Zaključno ciklus je zaokružen, a dinamičnim kretanjem po platnu prerasta u romantički prizor.

  • Otvaranje izložbe svojim su pjevanjem obogatile Ana i Iva Žaja te Darija Mulac Božičević. Na kraju susreta Emanuela Bulaja, učenica četvrtog razreda osnove škole i ministrantica, predala je svom župniku sliku koju je sama naslika.

    KAportal.hr

  • Odgovori