KAportal Izgradnja vrtića u Ogulinu poligon za politička prepucavanja - SDP-ova vlast požalila se na indolenciju ministarstva, HDZ-ovci na prvoj crti obrane ministra Marića | Karlovački informativni web portal

Izgradnja vrtića u Ogulinu poligon za politička prepucavanja – SDP-ova vlast požalila se na indolenciju ministarstva, HDZ-ovci na prvoj crti obrane ministra Marića

Foto HDZ grada Ogulina

Kako je i izgradnja vrtića i komunalne infrastrukture u Hrvatskoj političko pitanje pokazuje slučaj iz Ogulina. SDP-ova vlast, odnosno gradonačelnik Dalibor Domitrović obrušio se na zaposlenike u Ministarstvu državne imovine i ministra Gorana Marića, a nakon što je u pitanje zbog indolencije nadležnih došlo financiranje dječjeg vrtića uz pomoć sredstava iz programa ruralnog razvoja.

Stoga je Domitrović poslao otvoreno pismo Mariću u kojem je objasnio gdje je “zapelo”.

– Obraćam Vam se vezano za provedbu projekta izgradnje dječjeg vrtića za 150 djece kojeg bismo gradili na području bivše vojarne Sveti Petar u Ogulinu, koja je trenutno u vlasništvu Republike Hrvatske, a kojeg najvjerojatnije nećemo moći realizirati zbog zapreka od strane ministarstva, piše gradonačelnik. Kako dodaje, objasnili su da je stvar hitna jer projekt namjeravaju prijaviti na natječaj za koji rok istječe 14. rujna, te da ih zadovoljava bilo koji oblik vlasništva, suvlasništva ili ugovor o pravu građenja koji bi omogućio gradnju na predmetnoj parceli i prijavu projekta na natječaj.

  • – Tada nam je dana uputa da izradimo projektnu dokumentaciju i zatražimo građevinsku dozvolu te nam je rečeno da ćemo temeljem toga s ministarstvom potpisati darovni ugovor. Ova informacija nas je izuzetno obradovala te smo sretni napustili zgradu ministarstva i odmah krenuli s izradom projektne dokumentacije. Od tog dana pa do danas, nakon svih kontakata putem dopisa, emailova, telefonskih poziva i sastanaka, situacija se sve više pogoršavala, da bi kulminirala informacijom od jučer, dobivenom od službenika ministarstva (g. Iveljić se više ne javlja na telefon), da još dodatno moramo napraviti procjenu vrijednosti nekretnine (za što treba oko mjesec dana!) i pribaviti suglasnosti još druga tri ministarstva! Ako je uistinu tako zašto nam to nije rečeno na početku pa bi sada možda imali potrebnu dokumentaciju? Ili možda ne bi niti započinjali projekt i trošili novac građana na izradu projektne dokumentacije, piše Domitrović te je napomenuo da to nije jedini predmet koji je na obradi u Marićevom ministarstvu, a neki su tamo još od 2001. godine?!

    – Nepostupanjem po ovim predmetima Vaše ministarstvo je onemogućilo brojne projekte Grada Ogulina. Na kraju mogu konstatirati da se institucije, vlade i ministri mijenjaju, ali očito službenici koji koče projekte su cijelo vrijeme isti, napisao je u pismu gradonačelnik.

    Kao što je bilo za očekivati, ogulinski HDZ-ovci su i ovaj slučaj prebacili na SDP nazivajući ga “dokazom nesposobnosti aktualne vlasti”.

    – Gradonačelnik vlastitu nemoć i nesposobnost najbližih suradnika svaljuje na druge, u ovom slučaju na ministra Gorana Marića i Ministarstvo državne imovine. Gospodin Domitrović navodi kako su iz ovog ministarstva upućeni na izradu projektne dokumentacije i podnošenje zahtjeva za građevinsku dozvolu. No, ne navodi da do današnjeg dana nije završena projektna dokumentacija koja je minimalni uvjet za podnošenje zahtjeva za građevinsku dozvolu. Neozbiljno je od gradonačelnika, kao predstavnika izvršne vlasti, sugerirati nepoštivanje elementarnih načela zakona i kriviti institucije, unatoč dnevnoj komunikaciji, za nerad i nekooperativnost. Nespremnost i nesposobnost aktualne vlasti Grada Ogulina ne smije biti razlogom traženja izgovora i alibija u drugim institucijama. U predizbornom vremenu bili smo svjedoci obećanja o korištenju EU fondova i realizaciji projekata, raspisali su se HDZ-ovci na svojoj Facebook stranici.

    KAportal.hr

  • Odgovori