KAportal Iz Gradske toplane: Što nam je donio, po nekima, najhladniji siječanj u proteklih 30 godina? | Karlovački informativni web portal

Iz Gradske toplane: Što nam je donio, po nekima, najhladniji siječanj u proteklih 30 godina?

Kretanja na tržištu energenata dugoročno su nepredvidiva. Ponuda, potražnja, kao i ostali čimbenici, naročito nakon liberalizacije tržišta plina koja nas očekuje, imaju direktan utjecaj na cijene i količine svakog pojedinog energenta kojeg Gradska toplana koristi za proizvodnju toplinske energije. U tom kontekstu Gradska toplana osigurava dva energetska izvora i to plin kao osnovni, te mazut kao alternativni izvor čime se dodatno osigurava stabilnost isporuke toplinske energije, kroz količine odnosno cijene ublažavajući moguće nepovoljne tržišne prilike.

Što se tiče potrošnje toplinske energije od početka grijanja pa sve do kraja siječnja ove godine u odnosu na isto razdoblje protekle sezone grijanja potrošeno je više toplinske energije i to 13% dok je obračunati iznos za promatrano razdoblje manji za oko 7%. Izrazito niske siječanjske temperature uvjetovale su bitno veću potrošnju toplinske energije u odnosu na isto razdoblje prošle sezone grijanja. Međutim to je naše korisnike prosječno koštalo nešto manje nego u siječnju 2016. godine.

Spremnost na izvanredne situacije

 • Gradska toplana je dostupna u slučaju hitnih intervencija svim svojim korisnicima 24 sata dnevno. Fleksibilni timovi sastavljeni od radnika koji posjeduju potrebna specifična znanja i vještine u vrlo kratkom roku odgovaraju na sve poslovne izazove što se i pokazalo izuzetno korisnim tijekom tekuće sezone grijanja. Naime, grad Karlovac, kao i ostatak države, u siječnju je zahvatio hladni val, zbog čega je temperatura često bila ispod -150C. Niske temperature u kombinaciji sa dotrajalošću vrelovoda dovele su do 50% nog povećanja broja intervencija (22 iskopa više). Međutim prekidi isporuke toplinske energije zadržani su prosječno na gotovo istoj razini u odnosu na isto razdoblje prošle ogrjevne sezone. Navedeni podaci jasno dokazuju efikasnost timskog rada, angažiranost, spremnosti i odlično snalaženje u nepredvidivim i teškim situacijama. Sanacije puknuća najviše su se obavljale noću kako bi se krajnjim kupcima osigurala isporuku toplinske energije, a kada to nije bilo moguće trudili smo se otkloniti kvar u najkraćem mogućem roku.

  Obzirom na doista hladan siječanj, po nekima i najhladniji u proteklih 30 godina, pojedini krajnji kupci kontinuirano su nam postavljali upite o mogućnosti „produženog“ grijanja, odnosno grijanja dužeg od uobičajenog. Gradska toplana odmah je reagirala na zahtjeve pojedinih korisnika višekratno kontaktirajući sve predstavnike stanara, kako bi našim korisnicima, ukoliko to žele, mogli osigurati duže grijanje. Oko 50% naših korisnika grijalo se je duže od uobičajenog. Dakle, na preporuku Gradske toplane zbog najavljenih hladnoća i zaprimljenih pisanih zahtjeva od strane predstavnika stanara omogućeno je produljeno grijanje u razdoblju niskih temperatura.

  Investiranja u vrelovod

  Ova sezona grijanja dodatno nameće pitanja u vezi investicijskog ulaganja u vrelovod. Gradska toplana d.o.o. Karlovac ozbiljno shvaća potrebe investiranja te smo se pisanim putem obratili nadležnom Ministarstvu, grupaciji toplinara na razini RH i dr. kako bi u budućem razdoblju osigurali mogućnost povlačenja financijskih sredstava koja su našem vrelovodu iznimno potrebna. Od strane HGK u Zagrebu, a ispred grupacije toplinara dobili smo odgovor da su u tom smjeru pokrenute aktivnosti u suradnji sa kolegama iz nadležnog Ministarstva i CEI-a. Odnedavno je Gradska toplana jedan od članova Vijeća Udruženja energetike kod HGK u Zagrebu što nam sigurno otvara mogućnost da zastupamo naše korisnike, odnosno da kvalitetnijim doprinosom pokušamo utjecati na promjene u toplinarstvu i da ukažemo na potrebe našeg sustava. Naravno da Gradska toplana razmatra i ostale opcije ulaganja i u tom smjeru je napravljen plan ulaganja u vrelovod kako u izvedbenom tako i u financijskom smislu. Želimo napomenuti kako se sve odvija u koordinaciji sa Gradom Karlovcem. Konačno, cilj nam je, ali prije svega i obveza, obnoviti dotrajali vrelovod na najefikasniji način.

  Gradska toplana tijekom ove godine, neovisno o sredstvima iz fonda, a po završetku ogrjevne sezone planira investicijska ulaganja. Napominjemo, kako smo prošle godine tijekom ljetnih mjeseci investirali u dimnjak, što je bilo neophodno i što je zahtijevalo značajna financijska sredstva . Na nama je da i nadalje strateški promišljamo krećući se u smjerovima obnove i razvoja, a pritom vodeći računa o efektima, tj. krajnjim utjecajima na naše korisnike.

  Kompletna usluga

  Gradska toplana Karlovac izdvaja se kao Društvo koje nudi kompletnu uslugu od proizvodnje toplinske energije do pružanju usluga, odnosno radova na kućnim instalacijama. Kao kupac toplinske energije Gradska toplana obračunava, ispostavlja i distribuira račune, obavlja naplatu potraživanja, te održava i upravlja toplinskim podstanicama.

  Za zaključiti je da Gradska toplana d.o.o. Karlovac kao društveno odgovorno poduzeće brine o svojim korisnicima, osluškujući njihove potrebe pokušavajući pronaći najbolje rješenje u zahtjevnim uvjetima. Uz sigurnu isporuku toplinske energije te odgovornost prema okolišu nastojimo biti na usluzi ne samo našim korisnicima nego i svim građanima.

  Sponzorirani članak

 • Odgovori