KAportal Iz državne uprave odlazi 600 ljudi: 350 milijuna kuna potrošit će se za otpremnine, županima veće ovlasti i moć | Karlovački informativni web portal

Iz državne uprave odlazi 600 ljudi: 350 milijuna kuna potrošit će se za otpremnine, županima veće ovlasti i moć

Više od 200 poslova bit će prvog dana siječnja 2020. godine preusmjereno s Ureda državne uprave na županije što bi građanima trebalo omogućiti veću dostupnost usluga poput izdavanja rodnog lista i domovnice ili otvaranja obrta. S druge strane, župani dobivaju još veće ovlasti i moć.

Preustrojem bi se trebao smanjiti ukupni broj službenika i trebale bi se ostvariti dodatne uštede. Prema analizi Ministarstva uprave, mogućnost preuzimanja otpremnine moglo bi iskoristiti oko 600 od ukupno 2.500 zaposlenika ureda državne uprave što će donijeti i uštede. Novac je osiguran u državnom proračunu, oko 350 milijuna kuna, i bit će doznačen županijama

S obzirom na novi Zakon o sustavu državne uprave te spajanje ureda sa županijom, pretpostavka je da će određeni broj službenika uzeti stimulativnu otpremninu i otići iz sustava. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji jedan službenik pokriva 899 stanovnika, u Karlovačkoj 977, Šibensko-kninskoj 1035, Virovitičko-podravskoj 1.070, Požeško-slavonskoj 1.104, Zadarskoj 1163, Splitsko-dalmatinskoj 1.383 … Najracionalnija je Zagrebačka županija sa 164 zaposlena na 311.000 stanovnika što je jedan službenik na gotovo 1.900 građana, podaci su Ministarstva uprave.

  • Jedan od predstojnika ureda kojemu će 1. siječnja šef postati župan kaže da će službenicima koji će prijeći pod okrilje županija morati porasti plaće jer su primanja zaposlenih u županijama veća nego u državnoj upravi pa uštede na kraju ipak neće biti tolike kako se govori, piše Večernji list.

    ”U državnom proračunu predviđen je novac za reformu, no može se, kao u slučaju izdavanja građevinskih dozvola prije nekoliko godina, dogoditi da na kraju teret padne na županije koje će tada početi dijeliti otkaze, a ljudi se boje”, kaže. Naravno da župani, dodaje, pozdravljaju reformu jer preuzimanjem 200 novih poslova raste njihova politička moć.

    RTL.hr

  • Odgovori