KAportal Ivica Todorić se vraća u Hrvatsku: Nema političke motivacije za progon, Todorića treba izručiti Hrvatskoj | Karlovački informativni web portal

Ivica Todorić se vraća u Hrvatsku: Nema političke motivacije za progon, Todorića treba izručiti Hrvatskoj

Na britanskom sudu počelo je čitanje prvostupanjske presude o izručenju Ivice Todorića Hrvatskoj. Kako je bilo najavljeno, Todorić je na sud došao u podne, pola sata prije čitanja presude.

Reporter RTL televizije Goran Latković, koji se nalazi u sudnici, javlja kako je sutkinja kazala da “politički montiran proces protiv Todorića nije uvjerljiv”, da su predočeni slabi argumenti.

“Uzimajući u obzir sve dokaze o tijeku istrage, teško je zaključiti da se o ovom slučaju neće suditi u Hrvatskoj”, rekla je sutkinja te dodala kako prihvaća tvrdnje Todorićeve odvjetnice Jadranke Sloković koja je kazala da je neobično što tuzitelj javno najavljuje suđenje. “No ovo nisu uobičajeni uvjeti”, dodala je sutkinja.

 • Kazala je i kako “‘Nema političke motivacije za progon”

  Sud traži pritvor za Todorića

  Na početku izricanja odluke sutkinja je kazala kako se istraga u Hrvatskoj odvija jako brzo te da ne očekuje da će, s obzirom na ono što je predočeno sudu, da ispitivanje novih svjedoka ne bi smjelo trajati duže od pet mjeseci i da taj slučaj neće potrajati još dugo.

  Nakon presude Ivica Todorić, kao i druga strana, može uložiti žalbu na odluku Westminster Magistrates Courta što bi čitav proces moglo produžiti za još tri do četiri mjeseca.

  S obzirom na to da se nezadovoljna strana može žaliti na tri različite instance prema nekim bi se procjenama čitav proces mogao produžiti za šest mjeseci pa i do godine dana. U slučaju da sud odluči da će Todorić biti izručen, a on se na to ne žali, pravomoćna odluka stupila bi na snagu u sljedećih tjedan dana. Todorić bi, prema tom scenariju, Hrvatskoj bio izručen već za 10-ak dana.

  Podsjećamo, Todorić je uhićen u studenom prošle godine temeljem Europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, no pušten je na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza. Naloženo je da se triput tjedno mora javljati policiji u Londonu. Oduzeta mu je putovnica i nosi sigurnosnu narukvicu.

  U listopadu prošle godine zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo otvorilo je istragu protiv Todorića zbog sudjelovanja u nezakonitom pribavljanju 1,1 milijuna kuna u slučaju Agrokor. Ukupnoj šteti državno odvjetništvo pribraja i “nepripadnu imovinsku korist” od dodatnih 320 milijuna kuna pribavljenih za “jednu pravnu osobu” krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

  Osim Todorića u aferi Agrokor pod istragom je još 14 ljudi, među kojima i njegovi sinovi Ante i Ivan.

  U međuvremenu pokrenuta je novu istraga protiv Todorića i još tri osobe zbog malverzacija povezanih s nezakonitim isplatama pozajmica, pri čemu je za investitore nastala šteta od 47,5 milijuna kuna. U ovu je istragu uključeno sedam osumnjičenika.

  Vijesti.rtl.hr

 • Odgovori