KAportal Cijene nekretnina u 2018. godini su rasle - u Karlovcu stanovi skuplji oko 8 posto, kuće također skuplje, ali neznatno | Karlovački informativni web portal

Cijene nekretnina u 2018. godini su rasle – u Karlovcu stanovi skuplji oko 8 posto, kuće također skuplje, ali neznatno

foto ilustracija

Prema podacima najvećeg hrvatskog internet oglasnika Njuškalo, tijekom 2018. godine došlo je do oporavka tržišta nekretnina u Hrvatskoj – u velikoj većini gradova cijene su skočile u odnosu na 2017. godinu. Posebno su porasle cijene stanova, a rekorder je Dubrovnik, gdje su stanovi skuplji za čak 16% u odnosu na kraj 2017. godine, dok su u Zagrebu, Splitu, Makarskoj i Samoboru cijene rasle oko 10%.

I u Karlovcu je cijena stanova znatno porasla tijekom prošle godine i nakon duljeg vremena “probila” granicu od 900 eura. S krajem 2017. godine, naime, u Karlovcu se za kvadratni metar stana u prosjeku tražilo 847 eura, a krajem prošle godine stanovi su bili oko osam posto skuplji, odnosno za kvadrat u prosjeku treba izdvojiti 916 eura.

Karlovac je time i skočio na ljestvici gradova i ušao u Top 10 među kontinentalnim gradovima, gdje se nalazi na devetom mjestu, nakon što je cijena nekretnina u prošloj godini postala veća nego cijena u Bjelovaru, Kutini, Novoj Gradišci, Gospiću i Ivanić-Gradu. Rasla je i cijena kvadratnog metra kuća, ali neznatno – sa 555 na 571 euro po kvadratu.

 • I stanovi i kuće daleko su najskuplji u Dubrovniku. Za kvadrat stana u prosjeku se traži 3.773 eura (više od 3.000 eura traži se samo još u Opatiji), a za kvadrat kuće vrtoglavih 4.623 eura (u toj rubrici Dubrovniku nitko nije ni blizu, drugoplasirani Split ima prosjek od 3.069 eura po kvadratu).

  S druge strane, najjeftinije su nekretnine u Novoj Gradišci, dok je najveći pad cijena zabilježio Pazin, u kojem je prosječna cijena kvadratnog metra stana pala a 1.265 na samo 952 eura, odnosno, dok gotovo u cijeloj Hrvatskoj cijena nekretnina raste, u Pazinu je ona pala za gotovo 25%!

  KAportal.hr

 • Jedan komentar

  1. Ako oglašavate kod nas prodati ćete i to za 8% skuplje. Besplatna reklama.
   Štovano uredništvo recite vi meni kolika je ponuda stanova, kakvih i po koliko peneza te kolika je kupnja istih stanova. Ovih 8% je realan pad kupovne vrijednosti nacionalne valute. Vrijedi prema euriću isto ali možeš kupiti manje. Samim tim povećava se ukupan tok novca u masi, Država više uprihoduje i balon se napuhuje još više. Danas trošimo nekoliko desetak milijardica više nego 2008 g. a propadamo sve više i brže što je očito iz osnovnog pokazatelja a to je odljev radno sposobnog stanovništva. Zato Uredniče ajmo ponoviti gradivo i to ne nužno Ericha Fromma, za početak Družba Pere Kvržice, ili Družba Sinjeg galeba. Vrijednost novca nije u tome da možeš kupiti za što manje, puno više.

  Odgovori