KAportal HZZ: U rujnu 246 nezaposlenih manje nego u kolovozu, 527 osoba našlo je posao, ali nažalost 295 je ostalo bez njega | Karlovački informativni web portal

HZZ: U rujnu 246 nezaposlenih manje nego u kolovozu, 527 osoba našlo je posao, ali nažalost 295 je ostalo bez njega

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u rujnu 2018. godine u Karlovačkoj županiji registrirane su 3.754 osobe, odnosno 246 manje nego u kolovozu i čak 1.417 manje nego u rujnu prošle godine.

Iako je jasno da dobar dio od tog smanjenja (pogotovo na godišnjoj razini) otpada na sve učestalije odlaske u inozemstvo, ipak nije točno da nema zapošljavanja. U rujnu su brojke, čak, bile prilično dobre pa je tako po evidenciji karlovačkog zavoda tijekom rujna novi posao našlo 527 osoba –  497 na temelju zasnivanja radnog odnosa i 30 osoba na temelju drugih poslovnih aktivnosti (stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, ostvarivanje mjesečnog primitka odnosno dohotka od druge samostalne djelatnosti većega od prosječno isplaćene novčane naknade u prethodnoj kalendarskoj godini, registriranje trgovačkog društva, obrta, zapošljavanje prema posebnim propisima i dr.). Od 497 osoba koje su sa zavoda odjavljene zbog zasnivanja radnog odnosa, u rujnu ih je 487 zaposleno u Hrvatskoj, a 10 u inozemstvu.

Nažalost, mnogi i dalje ostaju bez posla. U rujnu je tako u evidenciju novoprijavljenih upisano 488 osoba, od čega je kod 295 osoba razlog to da su ostali bez posla. Nakon neaktivnosti ponovno se prijavilo 108 osoba, a 85 osoba prijavilo se po završetku školovanja.

  • Što se tiče raspodjele podataka po spolu, dobi i stupnju obrazovanja, žene i dalje teže pronalaze posao pa ih je čak 60,4% u ukupnoj brojci nezaposlenih. Kada je u pitanju dob gotovo su izjednačene starosne skupine od 50 do 65 te od 30 do 49 godina starosti, dok po stupnju obrazovanja najviše ima KV i VKV radnika, zatim onih sa srednjom školom te onih koji imaju završenu samo osnovnu školu.

    KAportal.hr

  • Odgovori