KAportal Hrvatski apsurd: Iako je studija pokazala da su razdjelnici ekonomski neisplativi, vraća se obveza njihove ugradnje | Karlovački informativni web portal

Hrvatski apsurd: Iako je studija pokazala da su razdjelnici ekonomski neisplativi, vraća se obveza njihove ugradnje

foto ilustracija

Nakon dvije godine vraća se obaveza ugradnje razdjelnika, piše riječki Novi list kojem je ovu informaciju potvrdilo Ministarstvo energetike i zaštite okoliša, isto ono koje je prošle godine naručilo, platilo i objavilo studiju Ekonomskog instituta, koja je pokazala da je ugradnja razdjelnika – ekonomski neisplativa.

– Obveza ugradnje i korištenja razdjelnika ostaje, stoji u odgovoru ministarstva Tomislava Ćorića Novom listu na pitanje predviđaju li izmjene Zakona o tržištu toplinske energije, koje bi uskoro trebale ugledati svjetlo dana, daljnju ugradnju razdjelnika. Razdjelnici su do sada ugrađeni u oko 104.000 kućanstava, preostala je ugradnja u još oko 50.000, koja je 2016. zaustavljena, dok se ne pokaže jesu li isplativi.

Iako je studija pokazala da nisu isplativi, Ministarstvo sad radi na izmjenama Zakona o tržištu toplinske energije iz 2013. godine, koje previđaju nastavak ugradnje razdjelnika, istim tim zakonom uvedenih prije pet godina.

U Ministarstvu se, piše Novi list, opravdavajući izmjene zakona, pozivaju na dodatno usklađivanje s EU direktivom, makar je u startu, 2013. godine, propušteno najvažnije što direktiva traži – ispitati isplate li se razdjelnici, i koliko. Direktiva kaže da je ugradnja razdjelnika opravdana ako se analizom utvrdi da je tehnički izvediva i ekonomski isplativa, no Hrvatska takvu analizu prije uvođenja razdjelnika nije napravila. Napravile su je mnoge druge EU države pa je, primjerice, analiza u daleko hladnijoj Finskoj, Švedskoj ili UK pokazala da su im razdjelnici neisplativi jer suvlasnike u zgradama koštaju značajno više nego što bi se dobilo uštedom na energiji.

  • Hrvatska je, podsjetimo, analizu napravila tek prošle godine, nakon što su razdjelnici već bili ugrađeni u većini kućanstava. Utvrđeno je  i da razdjelnici donose energetske uštede, no i da je dvojbeno jesu li one rezultat povećanja energetske učinkovitosti, ili ipak straha potrošača od visokih računa, zbog kojih su oni smanjivali grijanje, ili čak potpuno gasili radijatore. S obzirom na to da većina potrošača kroz deset godina, koliki je radni vijek razdjelnika, i uz uštede energije neće povratiti početnu investiciju, zaključila je studija, razdjelnici su neisplativi.

    – Razdjelnici nisu brojila stvarne potrošnje toplinske energije, nego samo jedan od načina raspodjele troškova isporučene topline u neku zgradu. Od 2005. godine sve novogradnje moraju imati ugrađena prava mjerila potrošnje topline za svaki stan, a sve stare zgrade su dobile rok u kojem su morale instalirati mjerenje na zajedničkoj toplinskoj stanici zgrade. Time su zadovoljeni EU zahtjevi, pri čemu je trošak ugradnje mjerila topline u toplinsku stanicu nekoliko tisuća kuna, dakle višestruko manji od ugradnje razdjelnika u sve stanove. U toplinskoj se stanici mjeri ukupna količina isporučene topline u zgradu, koja se onda, prije razdjelnika, dijelila po kvadraturi stanova. Ukupni računi potrošača u zgradi ne mogu biti ni veći niti manji od količine topline izmjerene na »ulazu« u zgradu. I uz razdjelnike, u izračun troška grijanja sada se također uzima kvadratura stana, piše Novi list.

    U Ministarstvu zaključuju, međutim, da obaveza ugradnje i korištenja razdjelnika ostaje, “jer mjerila toplinske energije na zgradi nisu zamjena za ugradnju razdjelnika nego, dapače, komplementarne mjere koje jedna drugu nadopunjuju”. Ustanovljeno je, kažu, da sve zgrade nemaju svoja zasebna mjerenja, tako da u njima stvarna potrošnja zgrade nije mjerena. Kako tu onda, pravično, pomažu razdjelnici, nije jasno.
    KAportal.hr
  • Odgovori