KAportal U Svetičkom Hrašću kod Ozlja obilježena 74 godine od osnivanja Karlovačke udarne brigade - odana počast osloboditeljima Karlovca | Karlovački informativni web portal

U Svetičkom Hrašću kod Ozlja obilježena 74 godine od osnivanja Karlovačke udarne brigade – odana počast osloboditeljima Karlovca

Delegacija Udruge antifašista grada Kalovca, Saveza udruga karlovačke županije, predstavnici grada Ozlja, obilježili su u Svetičkom Hrašću 74. godišnjicu osnivanja Karlovačke udarne brigade.

– Ovom prilikom odana je počast prema 337 poginulih, 422 ranjenih boraca i 107 nestalih boraca, što za jedno relativno kratko vrijeme borbi s neprijateljem od 5. ožujka 1944. do 15. svibnja 1945. godine, predstavlja goleme žrtve koje je Karlovačka udarna brigada dala za oslobođenje od neprijatelja. Na dan formiranja Karlovačka brigada imala je 640 boraca, kaže nam predsjednik Udruge Miroslav Delić koji je podsjetio na ta događanja.

Prvi komadant brigade bio je Franjo Molek, koji je ranjen 30. lipnja1944.godine u Žumberku, umro je od posljedica ranjavanja. Brigada je 1. svibnja 1944, u popodnevnim satima prešla Kupu na sektoru sela Griblje i Adlešići na putu za Žumberak, na kojem se zadržala oko 2 mjeseca. Zbog svoje hrabrosti i junaštva Karlovačka je brigada proglašena udarnom za izvedenu akciju u Mavračiću, 23 .listopada 1944. godine. Osmog svibnja 1945. Karlovačka udarna brigada prikupila se na sektoru sela Draganići i s. Novaki na glavnoj cesti Karlovac – Zagreb radi odmora i sređivanja za pokret. Navečer je brigadi naređeno da ide za Karlovac. Oko ponoći brigada je na čelu s komandantom, karlovčaninom Borisom Balašem Bocom, ušla u Karlovac. Dolazak u oslobođeni Karlovac, za Karlovačku udarnu brigadu to je ujedno bio i kraj rata.

  • Zanimljiv je, podsjeća Delić, i nacionalni sastav članova brigade na dan 25. prosinca 1944. godine. Činilo ju je 1.283 Hrvata i 58 Srba.

    KAportal.hr

     

  • Odgovori