KAportal Hidroelektrana uništila Šušnjarov slap na Mrežnici - ljubitelji prirode zgroženi, komentiraju "netko zbog ovog mora na robiju"! | Karlovački informativni web portal

Hidroelektrana uništila Šušnjarov slap na Mrežnici – ljubitelji prirode zgroženi, komentiraju “netko zbog ovog mora na robiju”!

Dok se novom aktivističkom akcijom pokušava ukazati koliko gradnja hidroelektrana može naštetiti okolišu i nepovratno uništiti prirodne ljepote i vodno bogatstvo, zadnji primjer devastacije doslovno sablažnjava sve.

Šušnjarov slap na rijeci Mrežnici koji je donedavno bio jedan od najljepših na ovoj rijeci, ovih dana izgleda stravično jer praktički – ne postoji. Novije fotografije slapa (snimljene početkom lipnja) na kojem je izgrađena “mala” hidroelektrana, a još u je u planu jedna na drugoj obali snimili su članovi Aktivnature koja se bavi planinarstvom, te promicanjem i organizacijem aktivnosti u prirodi.

– Mrežnica je ovdje ranjena, ovdje umire, kratki je komentar uz fotografije stijene preko koje je nekoć išao slap, uz dodatak “u planu je i na suprotnoj strani obale izgradnja još jedne hidroelektrane”. Ostali komentari čitatelja dovoljno govore, kao i fotografije: “Nešto se treba poduzeti. Zbog novaca uništit će cijelu rijeku”, “Užas”, “Strava i sramota”, “Netko zbog ovog mora na robiju”… 

Podsjetimo, kad se odobrio projekt gradnje hidroelektrane na Šušnjarovom slapu nadležni su nas uvjeravali da vodni režim neće biti promijenjen radom ove hidroelektrane, jer je ugrađen senzor koji osigurava minimalni protok od 1,5 metara kubičnih vode u sekundi i ukoliko protok bude manji, dovodni kanal za centralu automatski će biti zatvoren.

– Situacija na hidroelektrani kontinuirano će se pratiti i ukoliko se primijeti da bilo što ne bude u redu uvest će se dodatne mjere zaštite – pojasnila je u rujnu 2016. godine situaciju dr. Leopoldina Dakić, viša stručna suradnica u Javnoj ustanovi Natura Viva.

Pročelnik Maradin tada je nadodao “kako se na Šušnjarovom slapu gradi protočna mini hidoelektrana, dakle, nema oduzimanja vode iz Mrežnice, te ono što je javnost mogla vidjeti na fotografijama, je samo privremeno skretanje vode dok se gradi kako bi se spriječilo ispiranje gradilišta i zagađenje rijeke.”

KAportal.hr

 • 22 komentara

  1. R.I.P. za slap, mislim da bi se neki zbog ovoga trebali pozdraviti sa svojom funkcijom …

  2. Sve srušiti i vratiti u prijašnje stanje a kretene koji su dozvolili i izgradili ovo hidroelektranu za koju vjerujem većina prvi put čuje u zatvor i na stup srama.
   Ovako uništiti biser prirode je nedopustivo .

  3. Očekuje se kafkijansko birokratsko stručno objašnjenje g. uzornog građanina te uglednog pročelnika: 1: to je samo privremena regulacija 2.) nizak je vodostaj 3.) aktivisti su neinteligentni 4.) ja sam najpametniji 5.) neznalice blabla bla

  4. Krupni kapital uvijek na prvom mjestu. Živio balkanski kapitalizam!

  5. Još ga nema? Možda je na kupanju.

  6. tako je to kad imamo strucnjake,najveca fora je u tome kaj ta elektrana ima nazivnu snagu taman za upaliti nekoliko bozicnih jelki,a koliko je unistena priroda je neprocjenjivo,jos je bolja fora kaj je elektrana u kvoti povlastenog otkupa,pa sve sto proizvede drzava plati 3 puta skuplje nego normalnu struju,normalno to ide iz nasih novcanika,a takve i slicne elektrane kao npr solarne su sve samo ne eko i zelene,,,svijet se naveliko sprema na prelazak na fusiju,nece jos javno objaviti,no ocito su uspjeli,nesluzbeno jedna u francuskoj vec radi u komercijalnom modu,a mi devastiramo ono najbolje sto imamo zbog bezveznih par kw/h preskupe struje,,kod nas uvijek naopako od normalnog svijeta….

  7. Čudi me kaj pročelnik nikaj ne komentira.

  8. Još jedna senzacija umjesto pune informacije za čitatelja, ali već viđeno na ovom portalu.
   A puna informacija bila bi da se radi o normalnom stanju slapa u ljetnim mjesecima, gdje se isto stanje, bez vode preko većeg dijela slapa, ponavlja svake godine tijekom 2-3 ljetna mjeseca, kad protok padne ispod 5 kubika vode u sekundi.
   To dokazuju i slike slapa snimljene prije nekoliko godina, tijekom izrade studija procjene utjecaja male HE Dabrova dolina na ekološku mrežu, gdje je slap bio suh duže vremena. Trenutno je uzvodni protok Mrežnice malo iznad 3 kubika u sekundi, protok manji od 5 kubika u sekundi traje od početka lipnja, što gotovo sve slapove, a ne samo Šušnjar, ostavlja suhima, a voda se prelijeva kroz onih par prolaza gdje je slap najniži. Tako da sve srušiti i vratiti u prvobitno stanje ne bi ništa promijenilo.
   Dakle, stanje redovno, bilo bi identično i bez male hidroelektrane. To što se sadašnje stanje slapa koristi za kampanju samo govori o (ne)ozbiljnosti kampanje Panovaca. Šteta da se u ime jednog dobrog cilja – zaštite voda – koriste neistinite konstrukcije i dezinformacije.
   Ako se želi stvarno zaštiti Mrežnicu, pozivam da se pridružite Županiji u njezinim naporima da se proglasi regionalni park. Svi ste dobrodošli.

  9. Nije da naši mediji nemaju senzacija, ali mi se čini kako lokalni šerifi iz raznoraznih računica imaju novi fetiš – elektrane. Sjetimo se onog ludila na Ombli, potom planove u Lici… I naravno da svi iz toga kraja pamtimo raznorazne vodostaje, ja bih samo volio znati tko to gradi elektrane za 3 ili 5 kubika u sekundi? Za kokošinjac? I kakva je to glupost, najprije elektrane pa potom “napori županije za regionalni park”? Postoji mjera ukusa za ponižavanje ljudske pameti. Jel’ ovo treba dići na veći nivo? I iznad mikro lokalnih šerifa ima šerifa, a iznad malih hrvatskih šerifa ima sva sreća drugih van Hrvatske, hrvati ipak najbolje funkcioniraju kad se boje, pa onda taj strah treba priuštiti kad već tako traže.

   • Grade se elektrane i za male protoke, npr. neke zemlje rade mini centrale na vodovodnim mrežama, tako da se sve iskorištava, ali je naravno potrebno dobro promisliti prije izdavanja dozvole. Neke zemlje poput Njemačke su se opekle na solarnim elektranama, pa sad imaju malo drugačije modele poticanja obnovljivih izvora, ali kod nas to još nije stiglo, kod nas se gradi samo zbog poticaja, a ne gleda se npr. da takav mali proizvođač prvo proizvodi za svoje potrebe, a tek onda neki višak može prodati.

  10. Neke zemlje poput Hrvatske grade mini hidrocentrale na slapovima koji ljeti uopće nemaju vode. Šteta što Todorić više nije aktivan pa da malo uloži. Zarada osigurana.

  11. glasnogovornikgradskefirme

   Evo potrudio sam se malo pronaći podatke o naporima Županije u proglašenju Mrežnice regionalnim parkom, ali zadnje informacije koje sam našao su iz 2011. godine. Ključni strateški dokument Razvojna strategija Karlovačke županije 2014-2020 nije dostupan na internetu (iako je usvojena prije mjesec dana), bilo bi zanimljivo vidjeti da li je tamo proglašenje Mrežnice regionalnim parkom navedeno među prioritetima. Na stranicama Javne ustanove Natura viva o tome nema ni riječi. Volio bih da, s obzirom da je pročelnik pozvao građane da konstruktivno pomognu u nastojanjima provedbe ovog projekta, čim prije informiraju javnost o aktivnostima.

  12. Nisam mislio na građane općenito, već na udruge, posebice one koje pozivaju na zaštitu Mrežnice.
   Zapelo je na Ministarstvu zaštite okoliša koje se već 4 godine oglušuje na više traženja Županije da, sukladno zakonu, zatraži od HAOP-a doradu stručnu podlogu za proglašenje zaštite, kako bi bila u skladu sa važećim Zakonom i kako bi mogli nastaviti postupak zaštite.
   Udruge imaju informaciju o tom problemu, ali za sada ne vidim da nešto čine po tom pitanju.
   A i što očekivati kad istaknuti član jedne udruge, očito bez poznavanja problematike, za stanje optužuje sve koji su na bilo koji način bili vezani uz postupak dozvole, pa im još usput psuje mater, pokazujući svu raskoš svoga građanskog odgoja.
   A stanje prirodno, odnosno nešto što se redovito događa svake godine u ovo vrijeme.

  13. glasnogovornikgradskefirme

   Nije mi sasvim jasno što udruge imaju s požurivanjem Ministarstva i HAOP-a? Očekujete da udruge organiziraju prosvjed u Zagrebu, dok vi javno branite izgradnju hidroelektrana, izdajete dozvole i sl? Vjerojatno ste sudjelovali u izradi županijske strategije. Da li je županija uvrstila Mrežnicu – regionalni park u strategiju? Ako nije, kako onda očekujete da će HAOP i Ministarstvo rješavati ove probleme. Nisam 100% u priči, ali mi izgleda kao fini alibi za nečinjenje. I sad su udruge krive.

  14. PPKŽ donesen je bez suglasnosti MORHA znači nije pravno valjan a po njemu se radi. Stvarno treba biti toliko bahat pa kometirati na ovaj način i pozivati svekoliko pučanstvo da se aktivno uključi u proglašenju Mrežnice regionalnim parkom, znamo da je dio Mrežnice u vojnom poligonu i da Amerima to ne odgovara ( onda nemreju bubati s raketljinama ) Izdaš lokacijsku dozvolu bez SUNO koja je ionako pro forme jer na javnoj raspravi daješ primjedbe Investitoru i Izrađivaču iste a sve vodi mmaradin koji eto nastavlja pljuckati i po novinarima ne shvaćajući da su oni upravo glas javnosti. Stvarno sam mislio da će se promjenom Župana stvari pokrenuti na bolje ali po ovome vidim da sam se prevario. Izgledno je da će mu i ovaj 4,5 ili 6 župan jesti iz ruke. Natura Viva je na platnom spisku Županije o čemu pričamo? Mi ih plaćamo a oni rade što hoće. Ovaj novinski članak je sasvim OK prenesena informacija bez novinarskog kometara. Predlažem PANu da ode na slap i poslika ga iz svih pozicija i da to objavi. Nadam se da će dobiti kompletne dosije od OZNE jer Ozna sve dozna pa će pljuckati i po kometatrima a ne samo po novinarima. Dobru je uništio sad je na redu Mrežnica, pustio je SUNO staru 30 godina u opticaj bez javne raspre i javnog uvida mada bi s tim zadovoljio samo zakonsku procedura a ne i zakonsku regulativu.

  15. Udruge sam pozvao, a ne prozvao. Dakle, ne krivim ih i ne vidim zašto bi one bile krive.
   Kako će pomoći? Ako ima volje, ima i načina. Od javnih tribina na kojima se raspravlja o razini i modelima zaštite pa ako treba i do prosvjeda ako se istinski želi zaštiti taj prostor.
   Što se tiče uvrštenja u novu razvojnu strategiju, da uvršteno je, ali nije bitno obzirom da je postupak zaštite pokrenut i vodi se po planskim dokumentima zaštite prirode i prostornog uređenja koji su važili u trenutku njegovog pokretanja, ali koji još uvijek vrijede.
   Uvrštenje dovršetka proglašenja zaštite rijeke Mrežnice u županijsku razvojnu strategiju nema utjecaja na taj postupak.. Nije svijet počeo sa ŽRS, niti završava, a da bi se prema njoj ravnale druge institucije. Postoji više vertikala planskih dokumenata, pa tako i vertikala zaštite prirode.
   Javno branim plansko korištenje prostora, gdje su male hidroelektrane samo jedan manji dio. I iz onoga što znam i što sam od Mrežnice prošao od 80-tih godina do danas, moram reći da su male hidroelektrane, na način kako su zamišljene županijskim prostornim planom i obzirom na proceduru koju moraju proći da bi se izgradile, najmanji problem u zaštiti Mrežnice.

   • glasnogovornikgradskefirme

    Županijska razvojna strategija je ključni strateški dokument koji bi trebao dati jasnu viziju Županije u periodu kojeg obuhvaća strategija. Osim vizije, on ističe i ključne razvojne prioritete. Kao takav je važan argument (ponekad i presudan) za traženje vanjskih izvora financiranja. Dakle, ako će danas sutra županija tražiti bespovratna sredstva uz EU fondova za financiranje npr. plana upravljanja posjetiteljima u regionalnom parku ili tražiti novac za centar za posjetitelje, taj bi projekt trebao biti istaknut u strategiji kao projekt od posebnog interesa za županiju (inače je čitava priča vrlo neozbiljna i djeluju ad hoc). Regionalni park je županijski projekt – dakle županija je nositelj, županija osniva javnu ustanovu koja će njime upravljati i po logici stvari, županija bi trebala biti nositelj svih inicijativa. Koliko pratim udruge su do sada održale zaista jako puno kampanja, okruglih stolova i radionica, ali ne vidim da je onaj tko bi trebao biti nositelj toga- županija i njena javna ustanova nešto konkretnije napravili. Ako inicijativa stoji 4 godine u ministarstvu, očito da s lokalne razine nije bilo dovoljno interesa da se to progura, tako da zaista mislim – da županija zaista želi regionalni park, bila bi puno aktivnija u nastojanjima da do njega dođe.

  16. Poštovani Udruge su korektiv vlasti da ih kude ili hvale a na vama je da radite sukladno zakonskoj regulativi. Nažalost dosta puta se radi tako da sam pišem PP, sam izdajem lokacijske dozvole, sam smišljam strategiju i provodim je a ako se dogodi da netko njurga u pravilu ga ne saslušam nego otkantam. Ako toliko ljudi prigovara i ako toliko udruga govori da to nije u redu zašto ih ne poslušati organizirajući okrugli stol i pri tom pozvati novinare. Idemo argumentima a ne otkantavanjem. 10 mini HE daje koliko struje? Zanemarivo – ništa naspram potreba Hrvatske za energijom. U pitanju je druga stvar. Lovica iz EU, 16 lipa po proizvedenom KW /s el. energije, naknadna prodaja objekta, dizanje hipotekarnog kredita ( lovica u žepek ) a HE ostaviš banki ili Državi. Tisuće turista bi uživalo u blagodatima karške bisernice Mrežnice a to bi se nadovezao seoski turizam i in drugih stvari ali to ne piše u PP a neće nikad ni pisati jer to otvara nova radna mijesta, prosperitet za cijeli kraj, sprečavanje odlaska mladih trbuhom za kruhom, kome to treba graditeljima mini HE. aha. moš mislit. Vidićemo prve poteze novog Župana hoće li ili neće nastaviti s tim i sličnim suludim projektima u našoj lijepoj Županiji. Lako ćemo ga nazvati Župana razarač ili Župan graditelj prosperiteta svekolikog pučanstva naše ili njegove županije. Ah da, po čemu pamtimo Bivšeg, po krasnoj fotkici kad je pustio u rad klima uređaj.

  17. Osnovni problem u svemu je demokracija. Za vladajuću kastu glasuje 20 – 25 % biračkog tijela. Dobe 100% vlasti i u pravilu pošandrcaju, omirišu moć. ” Država” to sam Ja. Do jučer nisu osim Titovog stana imali ništa, danas kućerine na moru, apartmane, vinske podrume, službene limuzine, moć da upravljaju sa sudbinama ljudi kojima gospodare umjesto da služe. Lovica se trpa u vanjkuš za crne dane, iće piće i kurabe na proračun, postave na čelna mjesta u upravama još “gladnije” od njih, potapaju rijeke a da ne trepnu iznad strateških rezervi vode postavljaju CGO, betoniziraju i nacionalne parkove (Plitvice) sveto tojstvo su prenemjenili u Use Nase i Podase. Gurnu nešto novčeka u škrabicu odmole par očenašeka i gospodari dalje. Izgradnja malih srednjih i velkačkih HE u Kotraru Karlovac predvidjeli su komunjare ali se nisu usudili dirati u prirodu jer su znali da će “usrati motku” (80 % biračkog tjela nije glasalo za vlastodržce pa se pitam dali su suglasni sa odlukama gradnje HE ili nisu? Ma ne osuđujem Vas a i lijepo Vas je vidjeti ( naravno tijekom produženih gableca ) kako okruženi curićkama pijete kaficu i divanite a one se hihoću i prenemažu. Moja podrška braniteljima koji su se usudili dignuti glas na Plitvičkim jezerima. Očigledno da im je dopizdilo ne mogu svi vanka u “Dojčerland” netko mora i ostati a oni koji ostaju još uvijek njurgaju, i to bez rezultata. Po čemu ćemo Vas pamtiti dao Bog samo po bivšem slapu Šušnjar stoga predlažem da ga preimenujemo u ime našeg Županijskog neimara i zaslužnika. Neka mladi naraštaji pamte tko je dozvolio gradnju HE na Mrežnici.

  18. bravo glasnogovorničegradskefirme ” Ako inicijativa stoji 4 godine u ministarstvu, očito da s lokalne razine nije bilo dovoljno interesa da se to progura, tako da zaista mislim – da županija zaista želi regionalni park, bila bi puno aktivnija u nastojanjima da do njega dođe.” Konačno da netko skuži kako se to radi jer da je Mrežnica regionalni park nema gradnje HE. Zvati Udruge da sudjeluju u glumatanju i služe kao alibi je stvarno bezobrazno. Dali mu Ćif vidi što radi i kako maže oči svekolikoj javnosti a usput pljucka po novinarima. Postavlja se pitanje zašto se to tako radi iz velike ljubavi prema investitorima, morti.

  Odgovori