KAportal HDZ sam odlučio da se Jelki Glumičić ne dodijeli Plaketa Grada - Dvojica vijećnika Živog zida odbila glasati, ostale oporbe nije ni bilo | Karlovački informativni web portal

HDZ sam odlučio da se Jelki Glumičić ne dodijeli Plaketa Grada – Dvojica vijećnika Živog zida odbila glasati, ostale oporbe nije ni bilo

Jelki Glumičić neće biti dodjeljena Plaketa Grada, odlučilo je 13 vijećnika HDZ-a, izmijenivši lipanjsku odluku o dodjeli javnih priznanja samo u dijelu koji se odnosi na Glumičić.

Da će to učiniti, predsjednica Gradskog vijeća Marijana Tomičić najavila je jučer, a danas ponovila razloge iz kojih to čine. Kazala je da im je uponedjeljak stigao prigovor na odluku o dodjeli javnih priznanja 15 udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

– Kad sam doznala tu informaciju, nisam mogla ostati bez reakcije, pogotovo kad sam pročitala materijal. Hitno sam sazvala Odbor za javna priznanja, da svi ponovo promislimo o dodjeli priznanja Jelki Glumičić, primarno zbog izjave koja je zaista upitna. Da li itko za tu izjavu, u bilo kojem gradu, općini, u Hrvatskoj dobiti priznanje? “Smatram da je operacija Oluja najveća sramota za Hrvatsku, koja je izvedena u tipično fašističkom režimu.” Nisam mogla ostati ravnodušna i reći: Mi smo već odluku donijeli, donesena je jednoglasno… Na Odboru smop ročitali sve članke, sve potpise udruga branitelja i shvatili da za to nismo znali, neki su bili i zaboravili  – sad dozvolite da odgovorim na sve komentare u raspravi o dnevnom redu – da smo bili mladi, da nismo možda tada tako pratili izvjave osoba u odborima za ljudska prava, nevladinom sektoru, nismo bili u politici, nismo zamjetili tu izjavu, neki možda nisu bili zlopamtila. Ali, imamo anđele čuvare, naše branitelje, koji su još živi i koji su nas na to nas upozorili i hvala im od srca! Jer osobe koje mogu izjaviti ovako nešto, bilo gdje u svijetu, ne zaslužuju priznanja grada, države u kojima su se provodili ratovi, a naš bio praveden i za Oluju reći da je najveća sramota za Hrvatsku, za obrambenu akciju gdje je poginulo jako puno branitelja?! Moram se ispričati i Jelki Glumičić jer nismo za to znali, ali i svim stanovnicima ovog grada i branitelja jer smo učinili pogrešku, kazala je Tomičić, obrazlažući zašto predlaže izmjenu odluke.

 • I Zoran Vučinić (HDZ), vijećnik i član Odbora za dodjelu javnih priznanja, ispričao se vijećnicima, građanima i braniteljima.

  – Lakše je umrit’ nego ljudima reć’: oprosti. To nas ne opravdava; bili smo donijeli tu odluku na temelju humanitarnog rada Jelke Glumičić, nismo imali saznanja.  Izjave koje je gospođa dala, koje smo mogli vidjeti u materijalima, ne dolikuju i na temelju tih izjava ne zaslužuje nagradu. Isprike svima i  hvala na razumijevanju, kazao je Vučinić.

  Čedomir Tatalović (Živi zid), pak, nije citirao Zlatana Stipišića Gibonnia, nego Ivana Zvonimira Čička, podsjetivši na neke koje je davao dok je bio u HHO, ali i da je dobio različite nagrade, te da ga je odlikovala i Predsjednica RH.

  – Svi smo otprilike znali, nisam za tu izjavu, odbori za ljudska prave se otprilike bave takvim stvarima. Kakvu god odluku vi izglasali, neka bude tako, nama je svejedno, kazao je Tatalović, a njegov stranački kolega Filip Jarnević poručio da priznanja treba dodjeljivati “ljudima koji otvaraju radna mjesta, dovode turiste, ponude mladim ljudima nešto da ostanu u ovom gradu.”

  Inače, njih dvojica su i jedini oporbeni vijećnici koji su bili u Velikoj gradskoj vijećnici za rasprave o ovoj, posljednjoj točci današnjeg dnevnog reda. Uz njih, napomenula je Tomičić, pitajući oporbu gdje je, bila su još samo 13 vijećnika vladajuće stranke. Oni su odluku kojom se Jelka Glumičić izostavlja s popisa dobitnika Plakete Grada i izglasali. Tatalović i Jarnević nisu bili ni protiv, ni suzdržani.

  – Nismo htjeli sudjelovati u glasovanju. Ne petljamo se u ideološke niti njihove međusobne stranačke stvari, kazao nam je Jarnević, objašnjavajući zašto nisu glasovali.

  KAportal.hr

 • Odgovori