KAportal Nova šefica gradskog HDZ-a Marija Jelkovac oplela po prosvjednicima na slapu: Kasne godinama, a sad ih je u priču uveo Vladimir Lay | Karlovački informativni web portal

Nova šefica gradskog HDZ-a Marija Jelkovac oplela po prosvjednicima na slapu: Kasne godinama, a sad ih je u priču uveo Vladimir Lay

– Projekt mini hidroelektrane na Korani napravljen je u skladu s cjelokupnom zakonskom procedurom i po svim pravilima struke. U postupku donošenja svih tih akata prostorno-planske dokumentacije bilo je prostora za javnu raspravu koja je izostala. I Petračić i Janković, koji je bio gradski pročelnik, su sudski vještaci, poznata im je procedura i njihova reakcija u subotu je zakasnila barem nekoliko godina. Čudi me da netko tko u svom svakodnevnom poslu propituje i ocjenuje da li je nešto u skladu sa zakonom i strukom, kada nastupa u javnom prostoru kao političar napada nešto što je napravljeno po zakonu i pravilima struke. Međutim, ostavljam našim građanima, a i komorama i organizacijama čiji su oni članovi, da o tome sude, poručila je s današnje pressice kod turbine nova predsjednica karlovačkog HDZ-a Marija Jelkovac.

Iako se još u subotu o ovoj temi referirao gradonačelnik Damir Mandić, sad je svoje mišljenje iz nekog razloga htjela iznijeti i Jelkovac, pa pritom žestoko “oplela” po oporbi i zanimljivo, po sociologu Vladimiru Layu. Nije baš jasno zbog čega je trebala ova reakcija, kad je već gotovo sve u subotu rekao gradonačelnik.

 • “U priču ih uveo g. Lay!

  Za nju je “iznenađujuće”  što su Davor Petračić (nezavisni) i Dario Janković (SDP), kao iskusni političari, koje dugo poznaje, “dopustili da ih u tu priču uvede g. Lay”. Inače, prof. dr. Vladimir Lay ugledni je sociolog. Jelkovac ga, odgovorila je na novinarsko pitanje, ne poznaje osobno, već po komentarima koje piše.

  – Vjerujem da je g. Lay u svojoj struci vrstan znalac, ali čini mi se da uopće ne poznaje procedure o kojima sam govorila i koje su vezane za donošenje ovog projekta. Moram naglasiti da g. Lay je ovdje vrlo paušalno ocijenio neke stvari, izvukao temu ocjenjujući je, s obzirom na ovaj prostor koji je svima nama Karlovčanima jako značajan, jako interesantnom širokoj javnosti i onda vrlo paušalnim ocjenama, u stvari, manipulirao činjenicama. Za nekoga tko, vjerojatno nezadovoljan svojim dosadašnjim političkim uspjehom traži novi politički prostor, što je legitimno i želim mu uspjeha u tome, mislim da na ovaj način neće polučiti taj uspjeh jer u politici nema dugoročnog uspjeha ako se bavimo paušalnim ocjenama i politikanstvom, izjavila je Jelkovac.

  “Pet pravnika, šest razmišljanja”

  Osvrćući se na iznose naknade koje bi Grad od MHE trebao dobiti, rekla je da ih nije iznjedrio gradonačelnik niti netko drugi, nego struka, čiji je dio i Petračić.

  – Napravljena je procjena, netko tko je ovlašten i ima licencu ju je napisao i temeljem toga je određena naknada. Puno puta kažu: “5 pravnika, 6 različitih mišljenja”, ali ja moram reći: “10 procjenitelja, 10 procjena”. Sjetimo se da možda danas ovo zdanje Hotela Korana ne bi ovako izgledalo, možda bi gledali ruševinu ako se sjetimo da je g. Petračić ondašnji hotel procijenio duplo više od procjenitelja koji je to učinio za duplo manje pa je hotel prodan na dražbi za 1/3 iznosa utvrđenog drugom procjenom. Stvari su tu takve kakve jesu i govoriti o procjenama oni koji iste takve procjene donose i suditi, to govori o njima samima. Ja se u to ne bih miješala, svaku procjenu potpisuje onaj tko ima licencu i za nju odgovara. Želim poručiti g. Layu da u političkom prostoru svi koji djelujemo moramo biti ozbiljni. Mislim da on ne poznaje dovoljno, budući je nedavno doselio u Karlovac, niti ljude niti odnose u gradu, rekla je Jelkovac, dodavši da je politički prostor otvoren za svakoga, ali za aktivno i odgovorno djelovanje.

  Argumentirani razgovori

  Upitana podržava li HDZ činjenicu da će izgradnjom MHE nestati sadašnja vizura Korane, ponovila je da je projekt napravljen sukladno uvjetima koje je dao Konzervatorski odjel.

  – Koliko znam, taj vidikovac koji bi trebao biti, odnosno, građevina je predviđena u staklu, sukladno svim uvjetima koje je rekla struka. U to se ne bih miješala, ne mogu ocjenjivati kao pravnik, samo reći da je napravljeno u okviru zakonskom i onom što struka nalaže, rekla je.

  – Ali, se protivi onome što građani žele, primjetila je novinarka.

  – Ako građani vide problem, trebamo razgovarati argumentirano. U cijelom ovom periodu, projekt nije od jučer, bilo je vremena da se o tome razgovara argumentirano, a ne da se sada ovako paušalno, u trenutku kada praktički projekt treba zaživjeti, napada projekt, odgovorila je Jelkovac.

  Ponovila je da su ljudi koji su sad zainteresirani, imali prilike ranije interesirati se za njega, odgovorila da ne misli kako je problem u građanima, nego “onima koji zbog svojih političkih interesa u određenom trenutku otvaraju takve teme i onda s njima manipuliraju”.

  – Građani svakako imaju pravo biti zainteresirani za ovaj prostor. Ne odričem pravo nikome da ga volim, i ja ga volim, moje dijete, vjerojatno i djeca gradonačelnika šeću ovim prostorom, kao i svi vi, svi iz opozicije, svi volimo i Karlovac i Koranu. Ali, ‘ajmo razgovarati argumentirano. Mislim da je bilo vremena da i do sad o tome argumentirano razgovaramo. I gradonačelnik je rekao da je moguće i sada razgovarati, ali da trebamo razgovarati argumentirano, napomenula je Jelkovac.

  Potrebni kompromisi

  Odgovarajući na pitanje je li HDZ spreman preuzeti odgovornost koje će MHE na Korani donijeti, kazala je da gradonačelnik donosi odluke vodeći računa o interesima građana i onome što oni žele, te vodeći računa o tome da budemo odgovorni prema investitorima koji ulažu u ovaj grad, stvarajući novu vrijednost i radna mjesta.

  – Nekad je potrebno napraviti kompromise. Što se tiče nekakvog narušavanja vizure ovog prostora i pogleda, o tome nije odlučivao gradonačelnik, prihvatio je rješenja struke. Ako ta rješenja mogu biti drugačija, gradonačelnik je i sam rekao, spremni smo i o tome razgovarati, ali arugmentirano, rekla je Jelkovac, te na novinarsko pitanje je li HDZ spreman preuzeti odgovornost ako mini-hidroelektrana dovede do posljedica sličnih onima HE Lešće, odgovorila da su oni koji obnašaju vlast odgovorni za sve postupke i odluke koje donesu.

  KAportal.hr

   

 • 14 komentara

  1. I ovaj dan je obični svakodnevni dan, zato veselo, samo veselo.. https://www.youtube.com/watch?v=uOtGayTFmF8
   “Međutim, ostavljam našim građanima, a i komorama i organizacijama čiji su oni članovi, da o tome sude,” ma koje suđenje, odma poapsit. Naručito onog Laya on je kolovođa a tek kolko juče stigo u Grad pa sad sve zna, moš mislit. Javna rasprava, superiška. Dođeš na javnu raspravu pa daješ primjedbe Izrađivaču studije kojeg je platio Investitor. Kad ta sprdačina prođe sve što je Investior platio. Struka nikad ne radi đabe nego po naruđbi. Nema đabe ni u stare babe. Odgovornost, opa cupa, kao i za HE Lešće. I tamo je poštivana zakonska regulativa i pravila struke pa Dobra otišla u,.. da ne kažem gdje.
   Bio s tim i takvim Layom dosta puta na kafici. Bio mi je odma sumljiv što god potegneš u razgovoru on se nadoveže. I to onako iz rukava. Pa hebote, kako, pitao sam se, kad ono, on ugledan sociolog, aaa, u tome grmu leži zec. Ovo sam pročitao 10 puta i nisam skužjo: “Sjetimo se da možda danas ovo zdanje Hotela Korana ne bi ovako izgledalo, možda bi gledali ruševinu ako se sjetimo da je g. Petračić ondašnji hotel procijenio duplo više od procjenitelja koji je to učinio za duplo manje pa je hotel prodan na dražbi za 1/3 iznosa utvrđenog drugom procjenom” Jel to ona Petracica fali ili ga prcha?
   I što sad, jel se gradi il se ne gradi hidrocetrala na Korani?

  2. Baš mi je ovo fora, Ogulinka prigovara Zagrebčanu da nije dovoljno Karlovčan, pa ne zna kakvi su odnosi u gradu. A odnosi su vrlo jednostavni – valjda Lay mora shvatiti da se tu može razmišljati jedino onako kako razmišlja hadezej, a nikako svojom glavom.
   I uvijek je bitna samo procedura, nema veze što investitor zarađuje masno da masnije ne može, fućkaš javni interes i interes grada, jer grad ima proračun od 500 milja kuna, kaj će nam zarada od mHE.
   I da, dobro je primjetio Jurica, bolje je smanjiiti procjenu pa da investitor manje plati, to se obično zove pogodovanje u poslovnom svijetu, samo ne i kod nas… Ili je to značilo više plastičnih nakaradnih životinjica na tzv. hotelu?
   Ma opet se bavim politikanstvom ili što bi rekao Jura Stublić – “… samo šuti Jure mali da te ne bi …..”

  3. O kojoj Ogulinki vi to pričate. Gospođa Jelkovac živi i radi godinama u Karlovcu. Zar je loša zarada koju bi grad ostvario od male hidroelektrane? Prema prosvjednicima (isprike izuzecima) bi bilo bolje da nema zarade. Tako ih je poučio Vladimir Lay, čovjek zapeo u socijalističkom samopravljanju.

   • Gospođa Marija je karlovčanka iz ureda za obranu i tu prestaje sva priča. Godinama živi i radi u sjeni te “tvrtke”?Rad u politici i Saboru je tako naporan da je treba žaliti i braniti socijalističkim samoupravljanjem?
    Zarada koju spominješ je za nekoliko kava na slapu, a gospođa Marija bi nam mogla odgovoriti tko je pravi investitor koji se skriva iza izrađivača studija i Hrvatskih voda. Možda isti onaj koji je kupio zemljišta uz slap na Korani na Turnju ili onaj isti koji je kupio zemljište uz slap u Mrzlom Polju. Možda Marija ili naša Crna Mare konačno shvati da je ovoj raji u Karlovu pun k…ufer pretnji i diskreditacija drugih, a ona i njezina “družina” su prekršili GUP i izdali dozvolu, a oporba bi za to trebala biti kriva. Možda ih skriveni investitor tuži za izgubljenu dobit i za trošak dozvole jer istu treba poništiti jer je protivna zakonu. A naša Crna Mare je pravnica koja bi trebala znati da je to bilo protivno zakonu i klasično pogodovanje uz zloporabu ovlasti.
    Molim da se istraživački novinari pozabave temom jer je u istu priču uključen i bivši zamjenik gradonačelnika i njegovi prijatelji iz Hrvatskih voda.
    Gospodin Mandić nije dovoljno žustro branio stavove Borga i Crna Mare je morala djelovati. Možda čak zabrani gradonačelniku davati izjave. Jer ona je saborska zastupnica koja brine o nama i kad mirno spava u Saboru,a misli da je partijski komesar.

   • Sabljooooo, jesi to ti?

    Koja zarada?

    15 000 kuna godišnje? Pa to je prosječna uhljebova plaća, ti to najbolje znaš…

    Još jedan “džon obraz” koji laprda o zaradi…

  4. Stjepane,
   gospođa Jelkovac rođena je u Ogulinu, gospodin Lay u Zagrebu, ako bismo bili bezobrazni, jednako su Karlovčani koliko i gradonačelnik Mandić. Drugim rječima, nitko od nijh nije rođeni Karlovčanin. Pa otkuda onda moralno pravo gđi Jelkovac da prigovara gosp. Layu da ne razumije odnose u gradu?
   I čitate li vi koliko bi bila zarada grada Karlovca u 30 godina, a koliko investitora? I gdje su to prosvjednici rekli da bi bilo bolje da nema zarade?
   Srvarno je pitanje gdje je tko zapeo, neki i na običnom čitanju članaka……

  5. Ona je samo rođena u Ogulinu, a nije tamo uopće živjela. Ima i status braniteljice. Živi dugo i radi godinama ovdje. Da se nije znalo možda koji dan prije ili čak i koju godinu prije za ovaj projekt da će biti.?…da ta oporba nije znala da će tako nešto biti građeno ? Oporbeni vijećnici su sigurno to morali znati… pa ono čemu sada sve to, zašto se nije prije reagiralo? Ne kužim ni tu priču oko Laya..koji kao nije odavde..pokušava se stalno gurati u tu oporbu i nekako ih kao ” ujediniti”, a stalno je negdje iza ili postrani. Sociolog koji zna o svemu..tako je kao trebao znati i gradskoj zvijezdi, ali tu valjda nije ispao nešto kompetentan.Čudan neki lik u toj priči..koliko je baš koristan toj oporbi…bog zna…

   • Vidim da ima dežurnih na portalu, sad je već bitno što je braniteljica, što je slijedeće – dokazivanje do stoljeća sedmog od kuda je i kakva? Ili i ja moram dokazivati jesam li branitelj kad sam se usudio nešto reći na tu temu, ne daj Bože da imam suprotno mišljenje. Jer njena riječ u gradu je duplo vrednija od riječi nekoga tko se kao i ona doselio ovamo…
    Odoh ja, prije nego me optuže za politikanstvo…

   • Zbog čega bi oporba trebala reagirati na kriminal kod izdavanja građevinske dozvole dok se projekt ne pojavi na svjetlu dana. Čak je simpatično da ih se pusti da pokrenu “projekt” pa da se tek onda pokaže da je dozvola izdana protivno zakonu kao i u slučaju taxodije. Ali za to nema zastare kao u slučaju Sanader i bratija pa treba pustiti one koji su zaduženi za gospodarski kriminalitet da djeluju. A ako neće djelovati onda treba pozvati USKOK jer u obračunima unutar nas u HDZu uvijek su poželjni za diskreditaciju onih drugih.
    A naša Crna Mare sa svojim ambicijama bi mogla biti novi ministar branitelja jer Medved je na zalasku karijere, a nije čovjek od politike. A o ratnom putu gospođe Jelkovac dalo bi se pričati danima, ako to dozvoli ekipa iz ureda za obranu.

  6. Za Laya i komentatorsko društvance za stolom u ćošku, runda žuje i pijesma https://www.youtube.com/watch?v=9-WLDKlSF60

  7. Marija je pomiješala procjene i procedure po Ovršnom zakonu i konkretnu situaciju koja sa ovrhom nema nikakve veze i sa svime povezuje Petračića koji pak opet s time nema nikakve veze. Mišljenja sam da su obični ljudi prozreli modus operandi koji gdje je sve u skladu sa zakonom i procedurom, ali gdje na kraju strada javni interes. Vidjeli smo to nema samo u slučaju Grabrika nego i u ovoj branši gdje su tvrdili da je sa HE LEšće sve u redu, a na kraju je to jedna vršna HE koja se uključuje vrlo rijetko, ali zato uništava sve ispod sebe. Uvjeravali su nas i da je MHE Šušnjarov slap u skladu sa zakonom i procedurama, a kamere ovo ljeto svjedoče o uništenju tog prekrasnog dijela prirode radi pohlepe i punjenja džepova privatnog investitora. Svjedočimo i sada kada Marija Jelkovac čak kritizira Petračića i Jankovića i tumači proceduru, a sam postupak je bio krajnje netransparentan, a finiš gotovo tajan gdje je gradonačelnik skoro potpisao štetan ugovor kojim bi se za sitne novce lokacija doslovno predala u ruke privatnom investitoru, a gradu umjesto pogleda na prvorazrednom platu napravio WC. I sada umjesto procjene od jednog kapućina, Mandić sa naručenim procijeniteljem nudi 4 kapućina. Mandić nije tipično iz one vlaške ekipe prosjaka i sinova, ali ima problem jer je pošten čovjek i zbog svega ga klopa savjest, ali se u konketnoj stvari pogubio. Gazda iznad njega je preuzeo Bandićeve metode, stiska sa strane, ali ga nigdje nema i ništa ne potpisuje, ali sve odlučuje. Mišljenja sam da bi vladajućima bilo pametno da se na vrijeme izvuku iz ove priče, jer kada se vidi tko je investitor i kakve repove ima iza sebe, teško će moći obrazlagati da je bilo sve u skladu sa procedurom.

   • Slažem se sa svim ostalim, ali zaista je pretjerana panika kod nekih oko mogućih problema sa Koranom. Ovo nije HE nego mHE, a neusporedivo je i sa Šušnjarom jer je tamo mHE građena, a turbina i slap već jesu mHE. Korani neće biti ama baš ništa, i to ne 99% nego čistih 100%.

    Nažalost, sve ostalo je točno. Uostalom, i vidikovac je prirodna vrijednost.

  8. Smiješna kampanja protiv prvenstveno – Mandića. Još jedan Jelićev uspjeh u poniženju aktualnog gradonačelnika i dojučerašnjeg pijuna. Gđa braniteljica se poziva na ljepotu plastičnoživotinjskog hotela, koji je njima hadezeovcima vrhunac arhitekture i umjetnosti.

  9. Štovana gospođa Marija zaboravlja jednu činjenicu da je ona servis nas građana poreznih obveznika koji je plaćamo da sjedi u Saboru a ne da se šetka po vidikovcu na koranskom slapu i “plete” po oporbi i drugim i drugačijim. Puno toga smo vidjeli po zakonu i po pravilima struke pa je sve ošlo u ….. npr, HE iznad i u izvorištu rijeke Omble, pa TE na strateškim rezervama pitke vode na jezeru Peruča pa bla, bla bla, … pa strateški interes RH gradnja pristupnog puta do RCGO BG za javno privatnog partnera… u pričuvi HE Lučica čeka pravi moment ima još pun klinac toga a sve po zakonu, moš mislit.
   kaj su si slušali karlovčanci- https://www.youtube.com/watch?v=iVOmPgW_IVA

  Odgovori