KAportal Sa sezonom grijanja počinje i sezona požara dimnjaka: Ako se dogodi, kako ga prepoznati i vrlo važno - ne gasite ga vodom | Karlovački informativni web portal

Sa sezonom grijanja počinje i sezona požara dimnjaka: Ako se dogodi, kako ga prepoznati i vrlo važno – ne gasite ga vodom

foto ilustracija

S početkom ogrjevne sezone počinje i sezona požara dimnjaka, pa su na njih, kao i strašne posljedice koje mogu nastati, danas upozorili iz Inkasatora, Javne vatrogasne postrojbe i Dimnjačara d.o.o.

– Već je velik dio posla čišćenja dimnjaka odrađen s koncesionarom, tvrtkom Dimnjačar d.o.o. a kako bi se spriječio broj požara na najmanju moguću mjeru. Dimnjak mora biti stručno očišćen, to je i zakonska obveza kao i ta da ovlaštene osobe moraju pregledajto dimnjak. Dimnjačari obaviještavaju upravitelje ako ima problema, rekao je direktor Inkasator Nikola Rogoz. Kako dodaje, problema ima puno, a Inkasator i dimnjačarska služba rado će pomoći i konzultirati građane, samo da se spriječi moguća šteta.

Besplatni savjeti u Inkasatoru

 • – Pomoći ćemo stručno i ako se radi novi dimnjak. Učestalo je da prilikom obnove i rekonstrukcije stana građani provlače elektro instalacije preko dimnjaka što je zabranjeno. Apeliramo na građane da se posavjetuju s tehničkom službom Inkasatora ili dimnjačarima. Ima i primjera gdje građani spajaju peći na rezervne dimnjake u zgradama, što isto nije dozvoljeno jer nisu projektirani da bi se u njima ložilo više dana. Zabranjeno je i spajanje kuhinjskih napa jer to su sve mjesta gdje potencijalno može doći do požara, navodi Rogoz.

  O problemima na koje nailaze dimnjačari govorio je direktor Dimnjačara Stjepan Črne. Česta su nestručna priključivanja peći etažnog grijanja na zajednički vod dimnjaka, neispravno loženje bez dovoljno kisika i previsoka temperatura, ona iznad točke rosišta na vrhu dimnjaka.

  – Tu su oštećenja tijela dimnjaka i ugradnja elektro-instalacija na tijelu dimnjaka, ugradnja kotlova u kamine, priključenje peći na pelete na neodgovarajuće dimnjake, spajanje napa na dimnjak i neredovito čišćenje, kao i zapaljenja dimnjaka, namjerno ili slučajno, kaže Črne.

  Požar dimnjaka ne gasite vodom!

  Vatrogasci tijekom sezone grijanja gotovo svakodnevno moraju intervenirati upravo zbog požara dimnjaka, pa građane upozoravaju kako prepoznati da se upravo to i dogodilo.

  – Čut će se pucketanje, osjetiti miris dima, zadržat će se miris i dim u prostoru ili na katovima iznad, pogotovo ako su peći spojene na dimnjake ili ventilaciju koja ne služi za odvod dima. Ako vidimo na izlazu iz dimnjaka crni gusti dim, a mogu se pojaviti i iskre je dimnjak već u podomakloj fazi požara, upozorava Robert Hranilović iz Javne vatrogasne postrojbe Karlovac. Kako dodaje, nakon dimnjaka često plane i krovna konstrukcija a štete su velike. Stoga treba djelovati preventivno i vrlo je važno da se dimnjak nikada ne smije gasiti vodom. Tada, upozoravaju vatrogasci, može doći do ekplozije.

  KAportal.hr

 • Odgovori