KAportal Gradu za HE na Korani godišnje bi išlo 1.800 eura, a vlasniku 2 milijuna kuna - Petračić upozorio Mandića, ovaj ustvrdio: Štitit ćemo interes Karlovca | Karlovački informativni web portal

Gradu za HE na Korani godišnje bi išlo 1.800 eura, a vlasniku 2 milijuna kuna – Petračić upozorio Mandića, ovaj ustvrdio: Štitit ćemo interes Karlovca

– I meni je cifra od 1.800 eura mala i nisam sklon pristati na nju. Prijateljski smo raspoloženi prema investitoru, privatnom kapitalu, svježim idejama, ali ćemo štiti interes grada. I to činimo, svakodnevno, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić, odgovarajući na vijećničko pitanje Davora Petračića (nezavisni) o planiranoj hidroelektrani na koranskom slapu, čiji bi vlasnik trebao godišnje upravo taj iznos uplaćivati u gradski proračun.

Petračić je kazao kako je Nezavisna lista dobila na uvid prijedlog ugovora u kojem su neki elementi zabrinjavajući. To više jer smatra da bi Grad sam trebao uložiti u takve i slične profitabilne projekte.

– Pitanje da li treba nam uopće hidroelektrana treba ili ne jer sa 345 kilovata snage može opskrbljivati jedan manji neboder od 60 stanova; mala je korist, ali velika zarada, 2 milijuna kuna godišnje. godišnje. A Grad namjerava dati pravo građenja, kao nekakva koncesija, za 1.800 eura godišnje, na 30 godina? To je izuzetno nepovoljno za Grad Karlovac! Da li će to proći kroz Vijeće ili je ovlast gradonačelnika ne znam, ali treba konsnzus građana jer ta hidroelektrana je baš naš interes, gradski, osjetljivo je to područje za kupanje i turizam pa da se ne događaju anomalije kao što postojeći hotel koji to nije itd., kazao je Petračić.

 • Mandić je, odgovarajući mu, rekao da je za tu hidroelektranu građevinska dozvola izdana u kolovozu 2015., a sada produžena novom investitoru koji je kupio projekt od prijašnjeg.

  – Krenula je normalna procedura u kojoj su i obveze Grada. I ja sam prvo za ovih 1.800 eura pitao što je to? Nije tu cifru izmislio Grad ni investitor, do nje je došao sudski vještaj; tražio sam službe da odrade koje su relacije. Prijedlog ugovora predviđa neke promjene nakon 7, 14 god itd., cijela ta priča zahtijeva ozbiljan stav da vidimo što to je, što Karlovcu treba, da li treba hidroelektrana. To što je netko izdao građevinsku, znak je da treba, Hrvatske vode su akcelerirale taj projekt s dozvolama koje su dale. Da li su nam vezane ruke? Nisam protiv bilo koje investicije, ali sam isto tako za to da vidimo gdje je Grad u tome i koliko koristi naš proračun može imati. Cijeli postupak traje, ugovor potpisan nije. Pod kojim uvjetima i kako če biti potpisan, pravodobno ćete znati. To je nadležnost gradonačelnika, ali obzirom na vrijednost prostora, činjenicu da i ViK ima nešto reći o toj brani, da gradimo priču turizma na Foginovom, to je slojevit projekt gdje neće gradonačelnik sam po svojoj prosudbi donijeti odluku. Sve relevantne informacije imat ćete na vrijeme, najavio je Mandić.

  Dodao je kako u svim postupcima mora paziti da ne bude nepravljena šteta Gradu, primjerice, da ga netko tuži, ali da je i po njegovu mišljenju procjena od 1.800 eura dramatično mali iznos na koji nije sklon pristati.

  – Budite bez brige, ništa potpisali nismo, interes grada nam je na prvom mjestu, izjavio je Mandić.

  Petračić je ponovio da ukazuje na slijepu ulicu u koju Grad ne smije ući, nego u pravu, koja vodi cilju.

  – Zar ne vidite poveznicu između Hotela Central i HE Korana? Napravili su je trgovci koji su kupili jeftino i hoće što skuplje prodati. Centralu sad smeta kanalizacija, nikome drugome ne, a svi ju imaju, samo se on ne može spojiti i to je razlog zašto stoji. Kad ga pogledate, to je napušten objekt, namijenjen da se proda nekome dalje, isto je priča s HE Korana i u početnoj fazi: bio je Karlovčanin koji je prodao drugome, sad taj želi s vama ugovor za bagatelnu cijenu, a u ugovoru već piše da ima pravo prenijeti na trećega. Kuda mi to idemo? To nije pošteno, to nije korisno! Imam ružnu maštu i odmah pomislim na nekakav rikverc. Tko se tu financira? Ako dobije nešto jeftino, skupo proda, tko dobiva još, čija je tu korist? Prva moja ideja je da to Grad napravi – ako investicija košta milijun eura, a nosi 2 milijuna godišnje zaradu, Grad bi je trebao napravitit, isto i HE Brodarci. Ne treba Grad biti vlasnik frizerskih salona, projektnih biroa itd., ali mora biti vlasnik krupnih komunalnih, strateških stvari o kojima ovisi razvoj Karlovca, naglasio je Petračić.

  Mandić je ponovio da je projekt dobio građevinsku dozvolu prije tri godine, kasnije je prodan i da mora vjerovati da je privatni investitor koji je podnio zahtjev za produženje dozvole ozbiljan i zna svoj posao.

  – Po poziciji gradonačelnika tako se moramo postaviti. Isto po njoj, moramo štiti interes Grada. U ovoj poziciji to je financijski interes Grada i tvrdim da ćemo ga štiti, zaključio je Mandić.

  KAportal.hr

   

   

 • 13 komentara

  1. Možda bi gradonačelnik mogao objasniti i mini hidroelektranu na slapu Korana-Mrežnica, mini hidroelektranu na Mrežnici kod Pamučne.
   Možda bi nam čak mogao pokazati i građevinsku dozvolu za prekop Korana-Kupa jer i tamo će možda biti mini hidroelektrana i brana na Korani.
   I sve ista ekipa projektanata, skrivenih vlasnika i političkih sponzora HDZ-a.
   Pitao bi to “gospodina koji izdaje dozvole” i njegovu ekipu, ali čovjek navodno ide u penziju pa ne bi želio da umjesto u penziju bude predmet istrage.

  2. I opet pitanje za Petračića, otkud izračun o 2 mil. kuna zarade? Kao što sam ti već naveo pod tekstom o geotermalnim izvorima u Rečici, doba subvencija kakve su bile završile su s 31.12.2015. a ti vadiš cijene iz pravilnika iz 2007 godine i radiš kalkulacije s time.
   Dakle, ako je HE snage 345 kW što znači da godišnje proizvede 345*365*24=3022200kWh što uz otkupnu cijenu od 0,40kn/kWh iznosi 1.208.880 kn, a što opet nije zarada nego prihod.

   • Genijalac sosta01,
    ne razlikuješ naknadu koju mi kao kupci električne energije plaćamo po kWh, otkupnu cijenu i poticajnu cijenu prpoizvođačima OIE .
    Lijepo si pročitaj poticajne cijene za proizvodnju OIE (obnovljivih izvora energije) koji se nalaze na stranici HROTE, a to je ono što kao iber dobivaju proizvođači.
    https://files.hrote.hr/files/PDF/HR_OIE_1_Ostali_2014.pdf, ili https://www.hrote.hr/poticajne-cijene.

    0,93 kn/kWh je najsvježiji podatak, tu treba pridodati tržišnu cijenu električne energije po kojoj ju proizvođač prodaje.
    Ne mogu vjerovati da si pomnožio maksimalnu instaliranu snagu sa brojem sati u godini….
    Ovo što ti množiš maksimalnu snagu sa 8760 sati godišnje sa nekakvom cijenom za koju ne znam od kuda ti.
    Maksimalna snaga množena sa svim satima u godini i cijenom nikako ne može biti točan rezultat, taman da ti je jedinična cijena i točna…. a nije jer HE ne radi stalno istom snagom, što više, u ljeti dva mjeseca neće niti raditi prema projektu.
    Gdje su drugi troškovi osim amortizacije stroja ?
    Sve je automatizirano.
    Tak da moraš još puno galofaka popapati i pročitati literature da ne pišeš stvari koje očito ne stoje, a pokušavaš demantirati nešto što nisi potpuno shvatio.

    • Provjerio sam u HROTE → 0,93kn/kWh je ukupna cijena koju dobiva proizvođač hidroelektrane do 3 MW i ne može na njoj još dodatno zaraditi.
     Geotermalna elektrana imala bi poticajnu cijenu čak od 1,2 kn/kWh !

     • Da, ali to su cijene za one koji su sklopili ugovore do 31.12.2015., vidiš da trenutno ne možeš sklopiti ugovor za povlaštenog proizvođača.
      https://www.hrote.hr/povlasteni-proizvodjac

      Svojim proračunom sam ti čak išao na ruku jer je to maksimalna proizvodnja koja u stvarnosti manja, a primjer iz prakse je dao David, dakle elektrana snage 220kW ima godišnji prihod od 806000kn, a ne zaradu. Pitanje je kad investitor počinje ostvarivati zaradu. A to što je automatizirano, ne znači da netko ne nadzire rad sustava.

      • U projektu piše da je predviđena proizvodnja 2.000.000 kWh godišnje bez rada 7. i 8. mjesec zbog kupanja. Tako da tu nema previše filozofiranja. 0,97×2 milijuna = 1.94 milijuna kuna godišnje je prihod što ja zaokružujem na dva milijuna kuna prihoda gdje su troškovi minimalni.
       Ta investicija isplati se u roku do 5 godina ako se daje ovoliko malo gradu, a svaki investitor bio bi zadovoljan da mu se ovakva investicija isplati i za 10-15 godina….
       Tu ne razglabamo da li se dobivaju ugovori povlaštenog proizvođača ili ne nego razglabamo o tome da je u projekt ušao onaj koji to već je.

      • Dečki, malo ste se zaigrali. Pogledajte:
       https://files.hrote.hr/files/PDF/Sklopljeni%20ugovori/NP_HR_31_08_2018.pdf
       Davor jaši na amortizaciji, a sve ostalo zaboravlja. Ima toga još. Pored ovog ugovora sa HROTE ključna su još dva ugovora. Jedan je sa gradom, a drugi sa Hrvatskim vodama. Pogledajte vlasništvo i katastarske čestice. Vlasnik “turbine” je grad. A vlasnik brane i hidromehasničke opreme i zapornice su Hrvatske vode. Rekonstrukcija, upravljanje, održavanje bi trebali biti obveza investitora. Na koji rok se zaključuje ugovor? Što je sa opremom i građevinskim djelom nakon isteka ugovora. Očito radi se o vrlo složenom problemu pa površno i paušalno davanje ocjena bez uvida u kompletnu dokumentaciju je neozbiljno i zavaravajuće.
       Čudi me da Petračić i sam poduzetnik zanemaruje sve ostale troškove. Ne vjerujem da se radi o nepoznavanju već mi sve vuče na politikantstvo.
       U svakom slučaju cijeli proces bi trebao biti javan i transparentan jer radi se o državnoj imovini i treba se isključiti svako moguće pogodovanje.
       Zasigurno da i grad i Hrvatske vode moraju odrediti razumne naknade i razumnu cijenu, a za to je potrebno znanje, poslovna korektnost i stručnost.

      • kupa365, ne zanemarujem ja ništa, ali i kada se dodaju troškovi koji idu HV, a koji su isto banalni i iznose također oko 1800€/godinu, opet ostaje gorak okus u ustima i neproporcionalno mala zarada Grada u odnosu na zaradu investitora, dakle zarada Grada u tom slučaju iznosi (15000 HV+15000 Grad +230000 amortizacija na 30 godina a nije tolika jer investicija nije 1 mil €, ali neka baš je za računicu=260.000/2.000.000=13% troškova u odnosu na promet. To znači da investitoru ostaje 0,87 x 2.000.000=1.74 milijuna kuna. To znači da Grad inkasira ravno 15.000/1.740.000=0,86% onoga što ostaje investitoru na račun toga što je njegovo zemljište !!!
       Ajmo poduplati troškove, pa je onda 15.000/1.480.000=1% !!!
       Nikada ne bih pristao na ovakve financijske uvijete !!!
       Ili dijelimo zaradu pola-pola ili nikako…
       U suprotnom, Grad neka izvadi milijun eura iz napumpanih gradskih tvrtki i uloži u OIE pa da onda imamo u proračunu godišnje čistih barem 1,5 milijuna kuna s kojima bi mogli puno toga….
       Pravo građenja je predviđeno na 30 godina, pa pomnoži ove cifre sa 30 godina !!!

   • Tekst na koji si dao link od 10.09.2015., dakle dok su još bile aktualne subvencije kojih sada trenutno nema, a u tom obliku u kojem su bile do sad vjerojatno se neće vratiti.
    Dalje, u tekstu se navodi da HE na Orljavi snage 220kW ostvaruje godišnji prihod od 806 tisuća kuna.
    Na temelju čega onda očekivati da će HE snage 345 kW imati zaradu od 2mil kuna (prihod i zarada su različite stvari)?

    • Ma poanta je da se jedna mala općina upustila u financiranje mini HE i da će od toga riješiti rasvjetu u svojoj općini što je komotno mogao i grad Karlovac da ga vode karlovčani, a ne stranački klimavci.

  3. Mandić, koji se nastoji prikazati poštenijim od Jeliča, naslijedio je gomilu ovakvih tzv projekata, a jedan od njih su i TRI (brojkom 3) zgrade koje privatni investitor namjerava nakrkati na poljani u Grabriku, gdje je bilo planirano kino i vrtić, a zemljište je poznato iz afere “Jelićev kum”. Tamo će kupci skupih stanova (1500 EUR / m2) gledati jedni drugima u zahode i spavaće sobe.
   Međutim, Mandić se pojavio na promociji projekta i izjavio da će stanovi “biti nešto skuplji” nego na tržištu. Prosječna cijena kvadrata u Karlovcu je 850 EUR m2.

  4. Kao prvo Mandiću su uvalili ovaj projekt jer je počet prije njegovog mandata. Sve je to risao i pisao mmaradin. Sad je javlja jedina nam karlovačka oporba, štovani i gospodin Petracic. Moš mislit. Pa nije Madić bedast da potpiše ovo. Ima dobar stručni tim koji je pod njegovim nadzorom a njih i njega nadzire do i gradonačelnik bilježi sve u tekicu i javlja u “Centralu”. Ako potpiše, popušio je, ako ne potpiše opet je popušio jer nešto mora potpisati a vezane su mu ruke i noge s prijašnjim ugovorima. Onda se javlja Oporba i dijeli savjete i kritike a smiješi joj se posao izvlaštenja 10 000 parcela bar po 100 00 kunića čiste zarade po svakoj što iznosi suma sumarum 1 000 000 00 kn, ok nije puno ali nek se najde. Diplomirao je on to na izvlaštenju za pristupni put za RCGO.To što će se upropastiti cca 60 000 000 m/2 kvalitetne zemlje (naplavine) koga briga. Od vajek je bilo; kuja ne laje zbog radi sela, kuja laje zbog poradi sebe.
   Ma čiča Gebels je mala beba…

  Odgovori