KAportal Gradski muzej Karlovac ove godine domaćin 23. EMA-e, edukativno muzejske akcije - tema je lađa | Karlovački informativni web portal

Gradski muzej Karlovac ove godine domaćin 23. EMA-e, edukativno muzejske akcije – tema je lađa

Muzej-domaćin ovogodišnje 23. EMA-e je Gradski muzej Karlovac, a tema je lađa. Sudjeluje ukupno 65 muzeja i ustanova iz cijele Hrvatske. Program traje od 18. travnja do 18. svibnja 2018. godine. Prati ga programska knjižica s popisom svih sudionika i opisom programa. Za trajanja Akcije programska knjižica vrijedi kao ulaznica u sve muzeje i ustanove koji sudjeluju u Akciji.

Hrvatsko muzejsko društvo od 1998. godine aktivno se uključuje u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja organizacijom edukativne akcije za mlade posjetitelje muzeja. Voditelj edukativne akcije je Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju HMD-a. Muzej-domaćin Akcije zadaje temu, koja će često poklapa sa zajedničkom temom koju predlaže ICOM, a muzeji i ustanove kreiraju i provode programe prema zadanoj temi.

Ovogodišnja tema temelji se na činjenici da su muzeji u simboličnom smislu lađe, puni različitosti i neizrecivog bogatstva skrivenog u muzejskim predmetima koje brižno čuvamo i ‘prevozimo’ po vodama današnjice za buduće naraštaje ‘lađarica’ i ‘lađara’. Prisutne su u svakoj epohi ljudske prošlosti, upotpunjuju našu sadašnjost te spremno čekaju plovidbu u budućnost.

  • Od prapovijesti do današnjih dana ljudi su neraskidivo vezani uz lađe. Monoksilima su istraživali život u vodama i oko njih. Uz rijeke, kao jedan od prvih ljudskih izvora života, nicale su zajednice i kulture kojima su voda i lađa bile izvor napretka. Lađe poznajemo iz brojnih biblijskih i antičkih priča koje su neiscrpan izvor ljudskih i umjetničkih inspiracija. Brodovima su otkrivena nova prostranstva i kontinenti s kulturama koje su promijenile i obogatile Stari svijet te pokrenule novi vijek ljudske povijesti. Ribarenje i brodogradnja bili su, a i danas su, neizostavan dio kulture i života našeg priobalja. Za biološku raznolikost naših voda važan je biljni i životinjski svijet u njima i oko njih. Oni su poput ‘lađica’ i često nevidljivi ljudskom oku, ali prijeko potrebni za održavanje prirodne ravnoteže.

    Znanjem i ljubavlju prema zajedničkoj kulturnoj baštini kroz radionice, igraonice, slušaonice, predavanja, vodstva i ostale sadržaje za djecu i mlade ukrcajmo muzejske predmete i krenimo na maštovito putovanje na našim muzejskim lađama. Imajte na umu da su one sredstvo istraživanja i stjecanja najvećeg ljudskog bogatstva i moći, a to je znanje!

    – Ukrcajmo se zajedno 16. travnja 2018. godine u Brođanima na žitnu lađu „Zora“ na kojoj ćemo održati uvodnu tiskovnu konferenciju te sigurno zaploviti na uzbudljivu avanturu našom kulturnom baštinom. Pozivamo Vas da i ”iskrcavanje” proslavite s nama u petak, 18. svibnja 2018. godine na Starom gradu Dubovcu na završnoj svečanosti, pozivaju u karlovačkom muzeju.

    KAportal.hr

  • Odgovori