KAportal Gradonačelnik Slunja u sukobu interesa: Za člana Upravnog vijeća vrtića postavio prijatelja koja mu "čuva" dionice, dobio i novčanu kaznu | Karlovački informativni web portal

Gradonačelnik Slunja u sukobu interesa: Za člana Upravnog vijeća vrtića postavio prijatelja koja mu “čuva” dionice, dobio i novčanu kaznu

Gradska uprava u Slunju – Jure Katić

Gradonačelnik Slunja Jure Katić (HDZ) bio je u sukobu interesa kad je u okviru svojih ovlasti Nikolu Tomaševića imenovao za člana Upravnog vijeća Dječjeg vrtića u Slunju, kojem je Grad Slunj koji vodi osnivač.

Interesno povezani

Ovo je, naime, odlučilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje je protiv Katića postupak pokrenulo još u rujnu, a prije nekolio dana i donijelo odluku. Naime, utvrđeno je da su Katić i Tomašević “interesno povezane osobe”, s obzirom da je na Tomaševića svojedobno izvršio prijenos upravljačkih prava na temelju udjela u vlasništvu, odnosno dionice trgovačkog društva Kordun d.d.

 • Katić je u svom očitovanju naveo da je Tomašević funkciju člana Upravnog vijeća vrtića vršio od 14. travnja do 26. listopada 2017. godine, te da je tu ustanovu Grad Slunj imenovao pravnom osobom od posebnog interesa, pa smatra da nije počinio povredu Zakona o sprječavanju sukoba interesa, posebno jer članovi Upravnog vijeća vrtića ne primaju nikakvu naknadu za obavljanje funkcije.

  Novčana kazna

  No tako ne misli i Povjerenstvo koje je obrazložilo da je Zakonom propisano da su, uz članove obitelji dužnosnika, “povezane osobe i ostale osobe koje se prema drugim osnovama i okolnostima opravdano mogu smatrati interesno povezanim osobama”, a to po njima Tomašević i jest u odnosu na gradonačelnika. Katić je, navodi se, na Tomaševića još 2014. godine izvršio prijenos 2.301 dionice Korduna d.d., odnosno nešto više od 2 posto udjela. Povezani su i jer je Katić Tomaševića izjavom o prijenosu imenovao svojim povjerenikom u Kordunu d.d.

  Katić će stoga biti i kažnjen s dvije tisuće kuna, odnosno obustavom iznosa od 400 kuna na plaći tijekom pet mjeseci.

  KAportal.hr

 • Jedan komentar

  1. Katiću, ako slućajno nemaš za platiti kaznu siguran sam da će to riješiti jedne “karmine”. Na fejsu je jedan građanin dobro detektirao da je svaki tvoj potez na rubu sukoba interesa. Zato ih od sada nemoj povlaćiti.

  Odgovori