KAportal Grad Slunj za ravnatelja Knjižnice i čitaonice postavio dogradonačelnika Ivana Požegu, hrvatskog branitelja i - vodoinstalatera | Karlovački informativni web portal

Grad Slunj za ravnatelja Knjižnice i čitaonice postavio dogradonačelnika Ivana Požegu, hrvatskog branitelja i – vodoinstalatera

dogradonačelnik Požega i gradonačelnik Katić

Vršiteljem dužnosti ravnatelja Knižnice i čitaonice u Slunju imenovan je Ivan Požega, dogradonačelnik Grada Slunja, branitelj, po struci vodoinstelater. Živi zid Slunj kaže kako se na javni natječaj za to radno mjesto u međuvremenu javilo troje ljudi, dvoje od njih ima propisanu visoku stručnu spremu, ali nema pet godina radnog iskustva, pa tako ne ispunjavaju uvjete iz natječaja. Zato je dogradonačelnik Požega i dalje vršitelj dužnosti na tom radnom mjestu.
O slunjskom slučaju Živi zid je objavio priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

“U Slunju je nedavno preminuo ravnatelj Knjižnice i čitaonice Slunj, Nikola Živčić. S obzirom na Zakonske odredbe, Grad je dužan odabrati vršitelja dužnosti funkcije, za kojega je gradonačelnik Slunja predložio, ni manje ni više nego – dogradonačelnika.

Po struci vodoinstalater, vojni umirovljenik i dogradonačelnik, a po novome i ravnatelj Knjižnice u Slunju. S druge strane, mladi obrazovani ljudi koji su završili traženi fakultet, ne mogu dobiti mjesto na funkciji jer ne ispunjavaju uvjete natječaja koji kažu da je potrebno 5 godina iskustva na radnom mjestu ravnatelja. Takve uvjete u našoj državi ne može ispuniti itko, s obzirom da se mladim ljudima ne pružaju mogućnosti zaposlenja i stjecanja iskustva, već se posao dodjeljuje s obzirom na poznanstva.

 • Nije li tragikomičan ovaj paradoks: Gradonačelnik Slunja reći će “Ne mogu ja tu ništa, takav je zakon.” A zakon piše njegova stranka i upravo je on taj koji bi ju kao pojedinac, odnosno član HDZ stranke, svojim primjerom trebao mijenjati. Pet godina studija trebao bi biti i jest sasvim dovoljan temelj za nastavak obrazovanja u odabranoj struci, kroz vršenje određene funkcije. Zašto mladi studiraju ako ne da bi stekli uvid u zvanje i struku, i temelje iz kojih će moći bez problema koračati dalje. Sigurno kvalitetnije i efikasnije nego onaj tko nema ikakvog znanja i iskustva u području.

  Dokad ćemo uskraćivati prava i mogućnosti našim diplomatima? Studenti bi trebali biti nositelji sustava, zajedno sa umirovljenicima I svim ostalim građanima. Vlast proizlazi iz naroda, zar je želja naroda da ulaže u obrazovanje svoje djece, a potom da ta ista djeca pate jer se ne mogu zaposliti? Dokad ćemo dopuštati da određeni vuku vodu na svoj mlin? Voda je zajednička i krajnje je vrijeme da ju počnemo dijeliti”, napisao je Živi zid.

  KAportal.hr

   

 • 7 komentara

  1. Davno, davno dok je drug Tito još bio živ u Milašinčićevoj ulici preko puta Idrijizeve trgovine bila je knjižnica i čitaonica, uvjek puna ko šipak: Beskrajne partije šaha koje smo mi klinci gledali pokušavjući ih razumjeti. Legendarni Ante Ivšić i njegove pošalice, pa novine za klinčadiju, crtani romani itd.. Onda je knjižnica prešla preko puta Nove pošte. Lijepih vremena. Kome treba danas knjižnica? Tko ide unju? Klinci danas imaju Lapsone i internet samo se uštekaju i onlajn su sa cijeli svijetom. Ma vidi ti Živi zid, kao ono mladi su visokoobrazovani gulili školi 18 godinja pa ne mogu dobiti posao. Kog vraga su išli toliko u školu kad su mogli završiti za bravara i poć u Njemačku na bauštelu.

  2. Barem neće imati problema s cijevima.

  3. Nemojte tako, izgleda da je čovjek načitan.
   Za ove prerano penzionirane branitelje prigovarate da puno vremena troše u kladionici, a kad slobodno vrijeme koriste da čitaju knjige, opet ne valja.

  4. Ernest odličan komentar. Apsolutno sam suglasan.
   Važno je zvati se Ernest.
   Ili imati pravu (plavu) iskaznicu.
   Sve sam pomiješao….

  Odgovori