KAportal Tvrtka dogradonačelnice Kolaković Gradu ostala dužna 58 tisuća kuna, a na gradskim ustanovama okrenula milijune!? | Karlovački informativni web portal

Tvrtka dogradonačelnice Kolaković Gradu ostala dužna 58 tisuća kuna, a na gradskim ustanovama okrenula milijune!?

Dogradonačelnica Marina Kolaković
Dogradonačelnica Marina Kolaković

Karlovačkoj javnosti na sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak dogradonačelnica Marina Kolaković priznala je neugodnu stvar, da je poduzeće Eurotrade, kojemu je ona suvlasnica u 25-postotnom udjelu, dužno državi i gradu pozamašne iznose, pisao je u ponedjeljak KAportal.

Jutarnji list u današnjem broju donosi još strašniju istinu. Poduzeće Eurotrade je godinama poslovalo s ustanovama kojima je osnivač Grad Karlovac te Karlovačka županija, navodeći Dječji vrtić, Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži, Dom umirovljenika, te neke škole.

Voće i povrće za vrtiće

 • Jutarnji piše da je samo u 2013. i 2014. godini, kada je nastala glavnina od ukupno 57.999,45 kuna duga komunalne naknade prema Gradu, Eurotrade od Dječjeg vrtića prihodovao 587.569,03 kune. Iznos, odnosno promet samo s tom ustanovom ostvaren nabavkom voća i povrća u osam godina, od 2006. do 2014. godine, izaziva vrtloglavicu jer se penje na gotovo četiri milijuna kuna.

  Poslovni odnos je prekinut prošle godine, dok Jutarnji navodi da se to dogodilo vjerojatno zbog poteškoća u poslovanju Eurotradea, jer je poduzeće tada prestalo aktivno poslovati.

  Prisilna naplata

  – U 2015. godini sklopljena je nagodba o obročnoj otplati duga s osiguranjem plaćanja bjanko zadužnicom. Kako se obveze nisu u cijelosti podmirivale po nagodbi, u prosincu 2015. poslana je na naplatu u Finu zadužnice radi prisilne naplate – potvrdila je dnevnom listu glasnogovornica Grada Katarina Matasić.

  Dogradonačelnica Kolaković izjavila im je da je u skladu sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa, stupanjem na dužnost zamjenice gradonačelnika prenijela 2009. godine sva svoja upravljačka prava u tvrtki Eurotrade na treću osobu, te da od tada nije član skupštine tvrtke i ne sudjeluje u donošenju odluka u radu tvrtke. No, Jutarnji navodi kako je ona na sadašnju funkciju došla kao direktorica Eurotradea, ali se nikada nije odrekla svojeg suvlasničkog udjela. Svoju je direktorsku funkciju doista prepustila trećoj osobi, odnosno svojem poslovnom partneru Stjepanu Vrbaniću, ali ne zadugo, jer je već 2011. na to mjesto imenovan Željko Kolaković, njezin suprug.

  Jelić nije upoznat sa situacijom?

  Gradonačelnik Damir Jelić izjavio je kako nije upoznat s tom situacijom, te da se kao gradonačelnik bavi strateškim projektima Grada Karlovca, dodajući da je pitao zamjenicu o situaciji s Eurotradeom i ona mu je izjavila da nije vezana uz tu tvrtku.

  KAportal.hr

 • 28 komentara

  1. Imaš podobnu firmu, okreneš milijune na dječjim vrtićima i još uspiješ propast. Gdje je lova? Glasi pravo pitanje. Tko se sve tu podmazo?

  2. Radi MOST i u Karlovcu, pravo u glavu, fali još samo u čelo.

  3. Kako tvrtka može biti u gubicima iako je zahvaljujući politici povlaštena? Tako, jer ne može biti toliko povlaštena koliko su u stanju musti iz nje. Jedna vreća novca stranci, druga šefu stranke, treća sebi, četvrtu treba razdijeliti službenicima koji pripremaju dokumentaciju, petu članovima stranke koji lijepe plakate, šestu, itd. Vrag ne može toliko vreća nadavati.

  4. Vrag nemože ali možemo mi,građani ove zemlje. Zemlje lopova. Da radi pravna država,nebi gospođa Kolaković sjedala u fotelji dogradonačelnice. A tako je u 90% lijepe naše….

  5. Jelić je svoju zamjenicu (kolakovićku) pitao ima li ona veze sa time i ona mu je rekla da nema veze i to je to ????????
   Nije važno šta u rješenju trgovačkog suda stoji da je ona osnivać te firme ?!
   Jel oni stvarno misle da smo mi građani Karlovca tolike ovce ili šta ???
   A pitanje za drugaricu Kolaković: Da li isto tako niste imali nikakve veze sa time kad je Vaša firma dobijala poslove sa gradskim firmama ?! Sigurno niste pogodovali tome da baš ta firma bude dobavljac voća i povrća za vrtiće, škole itd.
   Gdje je tu uskok, poskok i ostali ? Sukob interesa možda ?!
   Neki dan je bilo za gradonačelnicu Ozlja kako je bila u sukobu interesa jer je angažirala tvrtku svog supruga, a ova nije u sukobu interesa jer je angažirala svoju tvrtku !?

  6. a kako bi gospođo bilo, ajd za promjenu malo POŠTENO..; KUPI PRNJE i GUBI SE sa svih funkcija i “zastupanja”.. (?!).. (KOGA Vi možete još zastupati na ovakav način.., osim vlastite guzice..?!..

   Naglasak: to bi bilo tek ono “MALO pošteno”.., a da je REDA i ZAKONA.., išla bi istraga (!!).., jer je skroz PROVIDNO, da je SUKOB INTERESA evidentno postojao.. iako ne po papirologiji.., ali NA DJELU..!!!..

  7. Hobotnica. Sad je na potezu lokalno državno odvjetništvo u kojem sjedi niz krvožednih Elioth Nesova.

  8. Tu se nema što razgovarat ni pregovarati.
   Ostavka je jedino pravo rješenje i to odmah.
   Kad je to govorila na vijeću , nisam mogao vjerovati, jednostavno sam bio frapiran da je tako nešto moguće.
   I nije mi dozvoljeno postavljati pitanja jer je istekao aktuelni sat…
   Inače, koja se poruka šalje ?
   Ak si u financijskim problemima i neuspješan-uđi u politiku.
   Još strašnije mi je bilo što je htjela poslati ministricom…. gospodarstva….
   Ok prenijela je upravljačka prava, ali je i dan danas suvlasnica gospodarski neuspješne firme a upravlja resorom gospodarstva u gradu Karlovcu…

   Strašno !

  9. Ne razumijem kaj svi imate protiv koalicije HDZ-e – HSS. Tko je protiv te koalicije taj je protiv Hrvatske.

  10. Ne bi me čudilo da je dogradonačelničko mjesto bilo zapravo nagrada za samoposlužni cashomat.

   • Haha..a po kojem drugom ključu bi išlo? Sada mi je jasno zašto nije nitko iz karlovačkog HDZ-a dobio ministarsku fotelju, niti neki bitniju funkciju.. Očito ova afera bila na rubu razotkrivanja

  11. Zaista ne shvatljivo. U određenom razdoblju tvrtka je poslovala ali nije podmirivala obveze za komunalnu naknadu. Ostvarivala dobit i ulagala je u poslovanje. I odjednom, nema dobiti, nema podmirenja obveza, nema naplate potraživanja, nema zaposlenih, …. Poslovni krah!
   U isto vrijeme suprug direktor.
   Zar nije upitno voditi resor gospodarstva u gradu i u isto vrijeme ne vidjeti da njena tvrtka i tvrtka kojoj je na čelu njen suprug odlazi u propast?
   Čini se da su prošla vremena kad se ostavka davala iz moralnih razloga.

  12. Ha.ha potvrda da su zene bolje za biznis..cim je kljuceve predala suprugu sve otislo kvragu..a ona ga doma nije uopce htjela pitat ;stari kak nasa firmica jesi pospremio novcice na sigurno..

  13. Jako fini ljudi. Moralne vertikale društva. I ne nismo ljubomorni, jer nemamo zašto biti ljubomorni već smo revoltirani.

  14. Nije luda da plaća.
   Ona je dogradonaćelnica,

  15. nadam se da će dogradonačelnica Kolaković uspjeti sprati ljagu sa svoga imena i istjerati istinu do kraja u ovom slučaju. jasno je da se radi o političkim podmetanjima i skupljanju jeftinih bodova. i nadam se da neće morati platiti nastali dug, obzirom na svoju pojavu, poziciju na kojoj se nalazi i hrvatske vrijednosti na koje se poziva – obitelj,poštenje, vjera i domovina.
   sve suprotno od toga bi bio prikaz političkog amaterizma, a gđa. Kolaković nas je mnogo puta u tome uvjerila u suprotno, kao jedna od rijetkih baš profesionalnih političarki.
   Ako ne možeš plivati i isplivati neokrznut iz afera i optužbi…nisi dobar HDZ/HSS-ovac. Dao joj dragi Bog snage.

  16. Mogu joj obustaviti 5-6 plaća pa će tvrtka izaći iz duga.
   Kako se priča sadašnji direktor (gospodin suprug) otišao u penziju pa se i njemu može obustaviti od penzije.
   A i sinu koji radi u gradskoj tvrtci (gle čuda) mogli bi obustaviti koju kunu.
   U cilju informiranja javnosti bili bi dobro da neki pošteni gradski vijećnik zatraži od gradskih financija podatke o svim dužnicima grada i da se taj podatak javno objavi.
   Osim toga je čudno da gradska riznica (a bome i državna revizija) u koju se tako zaklinju nije shvatila da vrtić (ili više njih) posluje sa tvrtkom s kojom ne bi smjeli poslovati.
   A bilo bi zanimljivo da gospodin Petračić zatraži slične podatke od Inkasatora o dugovima i ne naplati potraživanja za gradske tvrtke.

  17. Vi ste svi ljubomorni jer je gospođa Kolaković uspjesna poslovna žena. Pa skoro je i ministrica poslala. Znači da je stručna i uspješna. Uspjesno je nariktala poslove sa gradskim tvrtkama i stvarbno treba bit jako nesposoban i nakon takvih poslova propast. No ona je i to uspjela. Znači da je uspješna!

  18. Takvi pohlepni gadovi su nam drzavu unistili za koju su mnogi zdravlje i zivote dali.sramite se sebe samih

  19. Ovo vise nije samo moralno vec i pravno pitanje.
   Grad je osnivac vrtica odnosno Grad financira vrtic. Bilancano gledano, Grad duguje vrticu, vrtic duguje Eurotradeu, Eurotrade duguje Gradu.

   Zasto financijska/racunovodstvena sluzba grada nije napravila visestruku kompenzaciju sto je uobicajna stvar u ovakvim situacijama?

   To bi trebalo pitati i provjeriti.

  20. Zato ja plaćam vrtić skoro 700 kuna

  21. Gradonačelnik se bavi strateškim projektima Grada Karlovca. – ovo je vrijedjanje zdravog razuma!

   Ljudi moji, prije će Sava teći uzvodno, nego političar biti pošten.

  22. gospođi bih savjetovao 10 očenaša i 10 zdravomarija i onda bude sve u redu.

  23. zašto takva drakonska kazna, bolje je da nešto tutne u škrabicu i mam joj grehi oprošteni.

  Odgovori