KAportal Grad Karlovac ponovo mijenja ustroj - Razdvajaju se upravni odjeli za razvoj grada i gospodarstvo | Karlovački informativni web portal

Grad Karlovac ponovo mijenja ustroj – Razdvajaju se upravni odjeli za razvoj grada i gospodarstvo

Umjesto deset upravnih odjela i službi, koliko je imao nešto manje od godinu dana, Grad Karlovac ubuduće će imati jedan odjel više jer će Upravni odjel za razvoj grada, gospodarstvo i EU fondove biti razdvojen na onaj za razvoj grada i EU fondove, te za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam.

Odluku o izmjeni ustroja sutra treba donijeti Gradsko vijeće, a gradonačelnik Damir Mandić na današnjoj je pressici, pojašnjavajući razloge, naveo da dolazi vrijeme koje pred gradsku upravu stavlja nove zahtjeve i poslove s nacionalne razine, ali i vezane uz financiranje iz EU.

– Pripremili smo puno projekata koji su u fazi ocjenjivanja – vjerujem da će velik broj proći – dok za neke, poput Edisona, čekamo natječaje. Financijska perspektiva EU do 2020. ide svome kraju, operativni planove također se bliže kraju i mi do tada moramo maksimalno iskoristiti prilike koje nam se pružaju. Već sad je vidljivo da financijska perspektiva EU 2021-2027. će pred nas staviti neke potpuno nove zahtjeve i da bismo bili spremni, moramo već sada akceptirati sve što nas očekuje i na razini Uprave i konkretnih zaduženja posložiti sustav. Grad je učinio puno po pitanju EU novca, ali možda smo malo previše vremena trošili na soft projekte. Ne kažem da su loši, dapače, ali se pokazuje da su postojale neke veće mogućnosti, pogotovo kod prekograničnih suradnji i jedan od razloga ovog preustroja je da u sljedeće dvije godine vidimo što još možemo napraviti, rekao je Mandić, ocijenivši da je Grad učinio puno, ali da pred sebe stavlja velike zadatke, a prioritet je iskoristiti sve mogućnosti povoljnog, jeftinog novca iz EU.

 • Najavio je da će ovaj put puno dublje ući u sistematizaciju radnih mjesta u Gradskoj upravi, te zaključio kako će novi ustroj pokazati spremnost uprave da odgovori svim zahtjevima koji su pred njom.

  – Naša ambicija je i dalje ista: želimo grad razvijati ne samo u dijelu naše komunalne svakodnevice, nego i svemu onome gdje možemo iskoristiti sve mogućnosti koje pružaju EU fondovi, poručio je Mandić.

  Jedan takav dobar projekt jest aglomeracija Karlovac – Duga Resa, vrijedan 512 milijuna kuna, a vijećnici bi sutra trebali dati suglasnost za zaključenje sporazuma o zajedničkom sudjelovanju u njegovoj provedbi.

  – Taj veliki projekt će se sastojati od dva troškovnika: za izgradnju vodovoda i kanalizacije na području Karlovca, Duge Rese i Barilovića, te sušionice mulja na uređaju za pročišćavanje, a obuhvaća Gornje Mekušje, Kamensko, Turanj, Malu, Donju i Gornju Švarču, Jamadol, Drežnik, Hrnetić, Ilovac, a od veljače i Zvijezdu. Vrijednost je 405 milijuna kuna, iz EU, ViK-a, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatskih voda, Grada Duge Rese i Općine Barilović. Drugi troškovnik, gdje su obuhvaćeni radovi koje financira Grad Karlovac jer se radi o troškovima neprihvatljivim za EU projekt, odnosi se na rekonstrukciju prometnica i nogostupa, EKI mreže, javne rasvjete i oborinske odvodnje na područjima grada, kazao je Mrzljak.

  Dogradonačelnica Andreja Navijalić najavila je usvajanje Plana upravljanja Zvijezdom, kojim su definirama četiri područja djelovanja: kulture i turizma, unapređenja kvalitete života, dinamičnog poduzetništva i obrazovanja.

  – U svakom od njih su različiti projekti, ukupno 45 projektnih prijedloga, od kojih su neki razrađeni, neki će biti tijekom vremena. Plan je dinamičan dokument, koji se donosi na 10 godina. Cilj je da Zvijezda bude razvojni moment Karlovca i kroz ova područja u tom smjeru ćemo raditi. Tendencija je da se u Zvijezdu vrati život, da to bude mjesto gdje će biti ugodno doći i živjeti i ugodno provesti vrijeme, izjavila je Navijalić.

  KAportal.hr

 • Jedan komentar

  1. …ni pas s maslom.. ajme majko!
   Sad raditi preustroj kad su EU fondovi mrtvi, kad novo financijsko razdoblje neće ni približno biti izdašno kao prethodno od 2014. – 2020. i to pokušati opravdati aglomeracijom KA-DR koja je odobrena davnih dana.
   Naravno ovo je jeftino politikanstvo gdje se priprema teren za uhljebljivanje još jedne karlovčanke s dugoreškim pedigreom o čemu već cijeli grad bruji…m
   Može li niže gradonačelniče?

  Odgovori