KAportal Grad Karlovac će graditi bazen na prostoru vojarne Luščić? Država mu darovala veći dio, Mandić spomenuo tu mogućnost | Karlovački informativni web portal

Grad Karlovac će graditi bazen na prostoru vojarne Luščić? Država mu darovala veći dio, Mandić spomenuo tu mogućnost

– Ugovori koji su potpisani, odluke koje su uručene različitim jedinicama lokalne i područne samouprave pokazuju da je Vlada danas došla s cjelovitim pristupom, kao što inače radimo kad imamo sjednice izvan Zagreba. Preko 2,5 milijarde kuna su vrijedni projekti, a tu bih posebno izdvojio i zakon i strateški projekt od interesa za RH o zaštiti Karlovca od poplava. Mislim da smo poslali vrlo važne poruke suradnje, razumijevanja lokalnih prioriteta, posebno mislim da smo u pripremi sjednice Vlade osvijestili koliko jedan dio Karlovačke županije, jugoistočni, pati od demografskih problema, bila su to u Domovinskom ratu opustošena, mnoga i okupirana područja, danas treba potporu.

Niz projekata

Stoga i ovaj intervencijski plan može pomoći da se Slunj i niz općina brže i učinkovitije razvijaju. Nastavit ćemo pomagati projekte u Karlovačkoj županiji i Karlovcu i drago mi je da smo danas bili ovdje, nakon 13 godina, kada je u Karlovcu održana zadnja sjednica, izjavio je premijer Andrej Plenković nakon današnje Vladine sjednice u Karlovcu.

 • Vlada je, između ostalog, poduprla projekte obilaznice Ogulina, gradnju mosta u Pokupju, nastavka brze ceste Vukmanički Cerovac – Mostanje, zapadne obilaznice Karlovca, te odlučila darovati niz državnih nekretnina Ogulinu, Karlovcu, Dugoj Resi.

  – 2,5 milijarde – uistinu sv. Nikola, ali ne naivno, zato što će to sada sve biti realizirano – tek nas očekuju veliki poslovi. Lex poplava, sv. Petar u Ogulinu – ide vrtić, čitav slunjski kraj interventni plan, što znači da ćemo u njemu brzo reagirati, biser rijeka Mrežnica s izmuljivanjem, turistički potencijali, ozaljski most, dijaliza u Karlovcu i mnogi drugi projekti. Od 2,5 milijarde, u grubo, trećina može startati u sljedećoj godini, 1/3 će startati u sljedećim godinama, a zadnja trećina će se protegnuti na dva, dva i pol mandata. Svjesni smo toga, međutim i prvi korak je dalek put koji je pred nama. Box barijere su privremeno rješenje, imamo “ogulinski model”, gdje smo naše pravnike angažirali, prenijet ćemo ga u Karlovac, jedinstven je to model u Hrvatskoj. Ogroman posao nas čeka, ali ovo nam daje hrabrost da možemo ići dalje zajednički, s hrvatskom Vladom, izjavio je župan Damir Jelić.

  Vojarna većim dijelom postaje gradska

  Zadovoljan Vladinim odlukama je i karlovački gradonačelnik Damir Mandić, koji smatra da su neke od njih odredile i smjer budućeg razvoja Karlova.

  Izvadak iz dokumenta o darovanju

  – Važna nam je odluka o proglašenju obrane od poplava strateškim projektom, jasno nam je što to znači u smislu ubrzavanja cijelog postupka. Išao je i konačni prijedlog zakona o zaštiti od poplava sliva Kupe, koji je jednako važan, i sljedeće godine Karlovac će, zajedno sa Županijom i državom, na iskustvima “ogulinskog modela” rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, odraditi sve njih da bi projekt krenuo. Nemamo tu što čekati, moramo se uključiti u to. Vrijedna je i odluka Vlade o darovanju većeg dijela vojarne Luščić. Dobro je što odluka u sebi uključuje da u roku od 3 godine moramo napraviti Urbanistički plan uređenja i u roku od 10 godina staviti to u funkciju. Po prijedlogu koji smo uputili Ministarstvu, sve mora biti javne namjene. Što će biti – pokazat će UPU, može biti bazen, škola, dječja igrališta, parkovne površine… Ići ćemo za tim da bude i poduzetnički inkubator, stanovi za mlade obitelji, visokoenergetske kuće. Odluka o uključenju Karlovca u mehanizam teritorijalnih ulaganja, u koji su uključeni najveći gradovi u Hrvatskoj, slijedi nam ubrzan rad, jedan dio projekata za financiranje imamo, jedan dio ćemo pripremiti i mislim da je u tom kontekstu i ta odluka i ova sjednica Vlade odredila neke razvojne smjerove Karlovca, u biti, ono što smo htjeli, kazao je Mandić.

  KAportal.hr

   

 • 3 komentara

  1. Nadam se da je ovo samo otprilike rečeno, tj. da se radi na zaobilaznici, kad se spominje “nastavak brze ceste Vukmanički Cerovac – Mostanje”.
   Time se samo rješava promet preko Turnja, tj. učinilo bi se trećina posla.
   Postoji trasa, od čuvenog mosta, pa sve do Brezove glave. Od zadnjih kuća Cerovca prema Vukmaniću je makadam do Brezove glave toliko širok da se mogu mimoići dva kamiona.
   Kompletna trasa i parcele su u državnom vlasništvu (možda će trebati otkupiti par livada, ništa bitno.
   Mora se spasiti kompletan Cerovac i Tušilović od nesreća, te omogućiti Kordunašima i Bosancima lakši i sigurniji dolazak kući.
   Da ne govorim o Knezgoričanima i Vukmancima.
   Također, kad već država daje, valja ih uhvatiti da daju novce da se i napravi vijadukt od Kupe do Rakovca, kako bi grad postao opet jedinstven.
   Sve ja to rekoh na vijeću, u dva navrata, al nije zgorega i ovdje napomenuti.
   Da Kinezi to rade, bilo bi gotovo za mjesec dana.

  2. Kad si već razčlanio na Kordunaše, Bosance, Knezgoričane i Vukmance, za ove prve ne brini ima ih toliko malo da su nebitni. Oni preostali ionako idu pješke ili autobusom.

  3. Mišljena sam da bi trebalo napraviti DPU koji bi pokrio i drugi dio vojarne točnije česticu koja nije darovana, pa bi to bila osnova da se daruje gradu i preostali dio. Bazen ima svoje mjesto na Korani pored sportske dvorane i za njega već postoje dvije dokumentacije. Veći (olimpijski) i drugi okljaštreni (brčkalište). Ono što bi mogao biti izazov gradskoj upravi da se na lokaciji pokuša bušenjem doći do tople vode i da se taj najveći trošak bazena riješi kroz neki prirodni izvor tople vode. Znam da to zvuči kao SF, ali samo onima koji nisu u životu ništa radili. Prostor vojarne Luščić treba poslužiti kao površina na kojoj će se dovršiti naselje Novi centar i gdje će se grad otvoriti prema Kozjači baš kao što se Zagreb otvorio šumi u Maksimiru. Karlovčani bi pored svojih rijeka dobili još jednu dimenziju otvorenosti prema šumi koja je trenutno vojarnom zatvorena. Znam da je Virovitica dobila cijelu vojarnu u gradu za gradnju bazena, ali mi nužno ne moramo doslovno kopirati svaki prijedlog već nam isto može poslužit da dobije od države ono što su druge samouprave već odavno od države dobile.

  Odgovori