KAportal Grad Duga Resa drugi put produžio natječaj za stipendije za deficitarna zanimanja – Nude četiri, a javilo se dvoje kandidata | Karlovački informativni web portal

Grad Duga Resa drugi put produžio natječaj za stipendije za deficitarna zanimanja – Nude četiri, a javilo se dvoje kandidata

Kad je prošle godine, na inicijativu bivšeg nezavisnog vijećnika Marka Galovića koji se odrekao i svog vijećničkog novca, Grad pokrenuo postupak za stipendiranje srednjoškolaca koji se školuju za deficitarna zanimanja, bilo je za očekivati kako predviđene četiri stipendije neće biti dovoljne, no dogodilo se sasvim suprotno. Na prvi natječaj raspisan još u studenom nije se javio nitko, a na drugi tek dvije osobe.

– Obzirom da smo osigurali sredstva za četiri stipendije za ovu školsku godinu odlučili smo natječaj ponovno produžiti sve do kraja ovog mjeseca. Također ćemo pisanim putem obavijestiti dvije karlovačke škole gdje se školuju učenici s našeg područja o natječaju, pa se nadamo kako će se ipak interes povećati – kaže gradska pročelnica Kristina Luketić, dodajući kako je i sama u nedoumici zašto se učenici nisu javili.

Stipendije nisu velike, iznose 300 kuna mjesečno i daju se za deset mjeseci školske godine, no zar stvarno u vrijeme kad se jako puno Dugorešana žali na kroničnu besparicu ovaj novac nije potreban dugoreškim budućnim zanatlijama i poduzetnicima?

  • Prema Zavodu za zapošljavanje deficitarna zanimanja u ovoj godini su zidari, tesari, bravari, fasaderi, armirači, krovopokrivači, elektroinstalateri, mesari, alatničari, rukovatelji građevinskim strojevima, stolari, tokari, limari, instalateri grijanja i klimatizacije, vodoinstalateri, autolimari, strojobravari, elektromehaničari, autolakireri, soboslikari, keramičari, staklari i pekari od trogodišnjih programa i farmaceutski tehničari među četverogodišnjim obrazovnim programima.

    S dugoreškog područja za deficitarna zanimanja školuje se 17 učenika, stoga još jednom imaju šansu da se jave i dobiju stipendiju, a detalje mogu proučiti na službenim internetskim stranicama Grada Duge Rese.

  • Odgovori