KAportal Govor mržnje na televiziji: "Crnčuge i arapčuge siluju i ubijaju" - pokrenut postupak protiv emisije Bujica | Karlovački informativni web portal

Govor mržnje na televiziji: “Crnčuge i arapčuge siluju i ubijaju” – pokrenut postupak protiv emisije Bujica

Migranti u Bihaću – foto ilustracija

Vijeće za elektroničke medije (VEM) u petak je objavilo da je zatražilo očitovanja od šest televizijskih nakladnika zbog emitiranja emisije Bujica 5. studenoga posvećenoj migrantskoj krizi.

“Nakon analize emisije Bujica emitirane 5. studenoga 2018. godine, Vijeće za elektroničke medije na 41. sjednici održanoj 9. studenoga zatražilo je očitovanje televizijskih nakladnika Z1 Televizija d.o.o, Slavonsko-brodska televizija d.o.o. (SBTV), OAR d.o.o. (Osječka televzija), Mijor d.o.o. (Srce TV), Robur j.d.o.o. (Adriatic TV) i Televizije Jadran d.o.o (Jadran TV) u kojoj je tema bila aktualna migrantska kriza u Republici Hrvatskoj.

Temeljem pristiglih pritužbi i novinarskih upita, a nakon obavljenog nadzora nad radom nakladnika, utvrđeno je da postoji racionalna i opravdana sumnja da konkretna emisija Bujica sadrži dijelove koji nisu u skladu s člankom 12. stavak 2 Zakona o elektroničkim medijima. Stoga je Vijeće za elektroničke medije odlučilo od svih televizijskih nakladnika u RH koji su je emitirali zatražiti očitovanje”, izvijestio je VEM.

  • Dodaju da će nakon zaprimljenih očitovanja o ovom predmetu raspravljati na jednoj od sljedećih sjednica.

    Emisija je emitirana 5. studenog pod nazivom “Hrvatska na udaru migranata”, a prikazivala se na nekoliko lokalnih televizija. U emisiji koju vodi Velimir Bujanec tako se jasno mogao čuti govor mržnje, što nije u skladu s Zakonom o elektroničkim medijima. U studiju su bila dva gosta – Franko Čirko, predsjednik organizacije Generacija obnove i Zoran Grgić, analitičar.

    Moglo se čuti nekoliko spornih izjava poput “divljaci s istoka siluju”, “dolaze uglavnom zaraženi sidom i hepatitisom te ih dosta ima tuberkulozu”, “crnčuge i arapčuge siluju i ubijaju”, a u emisiji su i upozorili ljude da se ne približavaju migrantima jer oni “namjerno šire sidu oko sebe”. Voditelj Bujanec se ogradio od spornih stavova gostiju, no ni u jednom trenutku ih nije prekinuo u iznošenju teza, prenosi 24sata.

    Vijesti.rtl.hr

  • Odgovori