KAportal Gazda poznatog ličkog restorana kuharici prije devet godina dao otkaz zbog jedne punjene paprike, a sada je sud vraća u njegovu kuhinju | Karlovački informativni web portal

Gazda poznatog ličkog restorana kuharici prije devet godina dao otkaz zbog jedne punjene paprike, a sada je sud vraća u njegovu kuhinju

foto ilustracija – Pixabay.com

Jedna punjena paprika kuharicu Jelku Kukić stajala je posla 2009. godine u poznatom restoranu Macola u Korenici, a danas će ista ta paprika koštati vlasnika Željka Oreškovića Macolu,

ojemu je Općinski sud u Korenici nepravomoćnom presudom naložio da je nakon devet godina mora vratiti na posao u kuhinju svojeg restorana, doznaje Jutarnji.hr. Sud je, naime, utvrdio da otkaz radnici nije bio dopušten, pa joj radni odnos stoga nije ni prestao te je mora vratiti na posao i nadoknaditi joj troškove postupka.

Zakuhala gospođa Klarić

  • Kuharica je u restoranu bila zaposlena na nedoređeno vrijeme dvije godine kada joj je ugovor naprasno raskinut, formalno “zbog osobito važne činjenice gdje uz uvažavanje svih okolnosti obiju ugovornih stranaka nastavak radnog odnosa nije moguć”, a neformalno joj je rečeno kako je jednu gošću otrovala punjenom paprikom.

    Kuharica, međutim, o spornoj paprici nema nikakvih saznanja, niti je hrana koju je kuhala, a radi se o punjenim paprikama, bila tako pripremljena odnosno spremljena da bi se mogla pokvariti, a i sve namirnice kojima se koristila bile su sanitarno ispravne. Osim toga, nije se na papriku požalio nijedan drugi gost, a ni osoblje koje ju je toga dana jelo za ručak.

    Gazda Macole kaže kako je isključivi razlog otkaza nekvalitetno obavljen posao od strane tužiteljice, a što je ugrozilo zdravlje gošće restorana. Navodi da ga je 20. rujna 2009. “nazvala gospođa Klarić iz Zagreba i izvijestila kako se njena sestra otrovala hranom u restoranu u Korenici”.

    Higijenski ispravno, nehigijenski spravljeno

    Nakon toga je, navodi Jutarnji, obavio razgovor sa svim zaposlenicima koji su 19. rujna radili u kuhinji, pa da su mu kuhari koji su radili u smjeni s tužiteljicom izjavili kako ona ne kuha temeljito, kako se njezina jela često kvare te da ne vodi računa o higijeni namirnica iz sredstava za rad itd. Hrana, kaže, jest bila higijenski i sanitarno ispravna, ali je bila nehigijenski spremljena.

    Tužiteljica je u svom iskazu navela da prije spornog događaja nije imala nikakvih problema vezanih za obavljanje svog posla. Smatra da razlog za izvanredni otkaz nije bio taj koji je naveden u odluci, nego da je ona bila višak. Da je doista razlog otkaza bila paprika zaražena salmonelom, smatra da bi bilo više zaraženih osoba, a ne samo jedna. Drži da je sve to izmišljeno jer povodom te prijave nije bilo nikakve inspekcije. Sud je stao na njezinu stranu zaključivši kako se Iz provedenih dokaza ne može se sa sigurnošću utvrditi činjenica je li doista i netko bio otrovan s hranom koju je pripremila tužiteljica.

    KAportal.hr

  • Odgovori