KAportal FOTO, VIDEO: Kod Slunja odrađen završni dio velike vojne vježbe "Velebit 18 - združena snaga" - pratili je generali Gotovina i Markač | Karlovački informativni web portal

FOTO, VIDEO: Kod Slunja odrađen završni dio velike vojne vježbe “Velebit 18 – združena snaga” – pratili je generali Gotovina i Markač

Vojni poligon “Eugen Kvaternik” kod Slunja danas je bio poprište završnog dijela sveobuhvatne vježbe svih postrojbi Hrvatske vojske “Velebit 18 – združena snaga”.

U vježbi koja se odvijala na 11 lokacija u Hrvatskoj sudjelovalo je čak 5.500 pripadnika Hrvatske vojske i dio pričuvnog sastava, a korištena je borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih postrojbi. Trajala je neprekidno 72 sata, a veliko finale dogodilo se u Slunju i promatralo s promatračnice “Debela glava”. Tamo su, naime, danas pristigli i umirovljeni generali Ante Gotovina i Mladen Markač a vježbu su promatrali u društvu ministra obrane Damira Krstičevića, načelnik Glavnog stožera OS RH Mirka Šundova ,predstavnicima SAD-a, dok je preko video zida zapovijed za početak vježbe dala predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS Kolinda Grabar – Kitarović.

– Uspješnom provedbom vojne vježbe Velebit, Hrvatska vojska dokazala je kako je u potpunosti spremna za provedbu svojih temeljnih misija. obrane Republike Hrvatske i pomoći civilnim institucijama, rekao je ministar Krstičević te dodao kako je današnja vježba kruna dvogodišnjeg mukotrpnog rada. Kako je rekao “naš narod mora uvijek biti prioritet Hrvatske vojske i zato će i u budućnosti uvijek biti na usluzi i pomoći civilnim institucijama i lokalnom stanovništvu”.

 • Ministar Krstičević najavio je kako će se sljedeća ovakva vojna vježba održati 2021., na 30. obljetnicu postojanja Hrvatske vojske te rekao kako očekuje da će tada moć Hrvatske vojske pokazati višenamjenski borbeni avioni F-16 “Oluja” i “Bljesak” te helikopteri “Crni Jastrebovi”.

  Danas su demonstrirane napadne operacije koje je provelo više desetaka tenkova i oklopnih vozila, minobacača, helikoptera i aviona, a gađalo se iz tenkova, borbenih vozila pješaštva, oklopnih vozila Patria, Panzer haubica 2000, samohodnih višecjevnoh lansera raketa, haubica, helikoptera OH 58 D Kiowa, minobacača, protuoklopnog i osobnog naoružanja. U vježbovnoj aktivnosti na Slunju sudjelovalo je 1100 pripadnika i 80 komada ključnih oružnih sustava. Nositelj vježbe je 2. mehanizirana bojna GROMOVI, Gardijske mehanizirane brigade ojačana mehaniziranom i tenkovskom satnijom iz sastava Gardijske mehanizirane brigade, snagama topništva iz Topničko raketne pukovnije, Bojne NBKO i Zapovjedništva za potporu.

  – Ono što ne smijemo zaboraviti jest da su Oružane snage jedan od najvažnijih stupaca nacionalne sigurnosti. One nam garantiraju sigurnost i čuvaju našu slobodu. To je njihova trajna zadaća, rekao je umirovljeni general Ante Gotovina dok je general Markač samo dodao da “hrvatski čovjek može biti siguran da može živjeti u miru jer ga brani naša Hrvatska vojska”.

  KAportal.hr

 • 2 komentara

  1. Šta glume u uniformama penzioneri?

  2. Muška snaga. Nigdje niti jedne žene!

  Odgovori