KAportal FOTO GALERIJA S festivalom folklora u Karlovac stigli i "Okusi svijeta" - egzotična gastro ponuda u park privukla velik broj Karlovčana | Karlovački informativni web portal

FOTO GALERIJA S festivalom folklora u Karlovac stigli i “Okusi svijeta” – egzotična gastro ponuda u park privukla velik broj Karlovčana

Folkloraši iz Perua, Kenije, Filipina, Indije, Finske i Hrvatske uz voditeljsku pomoć Sanje Doležal predstavili su svoje specijalitete Karlovčanima. Gastronomski događaj “Okusi svijeta” održan sinoć u Glazbenom paviljon bio je posvećen lokalnim kuhinjama i folklornoj baštini zemalja koje su se predstavljale. Ovaj jedinstveni događaj dio je Međunarodnog festivala folklora s tradicijom koja traje već 21 godinu, no ovog puta Karlovčanima je dao i mogućnost da isprobaju egzotične delicije i kroz njih upoznaju još neke običaje svojih gostiju.

Mesne okruglice ponedjeljkom

Mlada folklorašica iz Finske Sarni kazala je kako su Lihapyorykoita, odnosno mesne okruglice finski kulinarski specijalitet koji se priprema samo ponedjeljkom jer tada počinje radni tjedan. Priprema mesnih okruglica ponedjeljkom u Finskoj je postala tradicija koja obilježava početak posla, školovanja i rada. Ono što joj se posebno svidjelo u Karlovcu su parkovi, sunčano vrijeme, karlovačka arhitektura i toplina ljudi koje je upoznala tijekom svog boravka u Karlovcu.

  • – U Keniji svako pleme ima svoj specijalitet, zato i postoji puno kenijskih jela. Danas predstavljamo samo jedno jelo, koje dolazi iz središnje Kenije, Mukimo, koje se sastoji od krumpira, zelenog povrća, kukuruza i graha, rekla je 26-godišnja Kenijka.

    Ukrašavanje ruku

    Jela iz raznih dijelova svijeta za Karlovčane su pripremili domaći restorani Žganjer i Kristal, dok su folkloraši uz predstavljanje specijaliteta posjetiteljima priredili svoje tradicionalne plesove i pjesme, ali i običaje. Hrvatske folklorne običaje predstavljao je FA Matija Gubec iz Karlovca, a mališane je najviše oduševilo indijsko folklorno društvo s oslikavanjem kanom, tradicionalnim indijskim ukrašavanjem ruku.

    KAportal.hr

     

  • Odgovori