KAportal Festival reportaže Fra Ma Fu novi dom našao na obali Istre - festivalskim događanjima i odazivom oduševljeni svi, posjetitelji, mještani i organizatori | Karlovački informativni web portal

Festival reportaže Fra Ma Fu novi dom našao na obali Istre – festivalskim događanjima i odazivom oduševljeni svi, posjetitelji, mještani i organizatori

Fra Ma Fu, festival reportaže u čast Franje Martina Fuisa koji se smatra jednim od pionira reportaže na ovim prostorima, iz Fuisove je rodne Virovitice preselio na more, točnije u Fažanu na obali Istre.

Po riječima direktora Festivala Gorana Gazdeka, preseljenje je bila čista poslovna odluka jer, kaže na, nažalost njegova Virovitica nije mogla pratiti razvoj festivala koji je iz godine u godinu rastao i privlačio sve više novinara, ali i drugih gostiju.

Fažana novi dom Festivala

 • – Na primjer, Virovitica nema hotel koji bi mogao primiti autobus gostiju a kako je zainteresiranih za praćenje i sudjelovanje u festivalskim događanje sve više, morali smo napraviti ovaj potez, rekao nam je Gazdek.

  Fažana im je dala gostoprimstvo i odmah se ovaj potez pokazao punim pogotkom. Brojni su novinari i reporteri iz Hrvatske i regije došli u ovo lijepo mjesto te uživali u svemu što Istra može ponuditi, dok su se oni Fažani odužili bogatim programom, kulturnim i društvenim događanjima koji su proteklih godina nepravedno zaobilazili Fažanu.

  Izložbe fotografija, predstavljanje knjiga, tribine, okrugli stolovi, novinarska, stripovska i filmska radionica, promocija druge sezone serije Novine, a sve to začinjeno toplim druženjem kolega i degustiranjem na sajmu lokalnih proizvođača vina, pršuta, sira i maslinovog ulja na Piazza grande, te uživanjem u gastronomskoj ponudi Fažane i Istre. Svakako treba istaknuti fenomenalnu večeru u Restoranu Da Nonna čiji su kuhari sve uzvanike proveli kroz jednu zanimljivu gastro priču.  Za večernju zabavu je u petak na fažanskoj rivi pak bio zadužen Šajeta koji je rasplesao novinare, sudionike festivala, ali i brojne turiste i građane Fažane.

  “More” događanja

  – Festival je u potpunosti uspio, svi su zadovoljni, posjetitelji, mi kao organizatori i naši domaćini. Već smo počeli pripreme za sljedeći festival koji je, sada je jasno, definitivno preseljen iz Virovitice u Fažanu, rekao je Gazdek. Odjeci su, odlični, a već dolaze prijave za sljedeću godinu.

  – Fažana se pokazala kao izuzetan domaćin spreman za suradnju, a sretni smo što su i građani Fra Ma Fu odmah prihvatili kao svoj festival. Dosta ih je bilo na svim događanjima kao i turista i gostiju iz drugih dijelova Hrvatske, pa sudeći po tome vjerujem da će mnogi sudionici svoj godišnji odmor prilagođavati prema Frama Fu Festivalu, rekao je još Gazdek.

  U “moru” događanja teško je izdvojiti neka posebna, ali svakako kad se u četiri dana uspije ubaciti i odraditi ovoliko stvari, onda se organizatoru mora “skinuti kapa”. Bila su tu gostovanja Đele Hadžiselimovića i Drage Hedla, Fažana je dočekala ekipu biciklista koja je u Fuisovu čast biciklirala od daleke Virovitice, obilazili su se Brijuni, a sve je na koncu svojom “milenijskom fotografijom” ovjekovječio neumorni Šime Strikoman.

  KAportal.hr

 • Odgovori