KAportal Dugoreško područje zbog puknuća glavnog cjevovoda bilo bez vode - kvar je otklonjen, cjevovod star 50 godina u očajnom je stanju | Karlovački informativni web portal

Dugoreško područje zbog puknuća glavnog cjevovoda bilo bez vode – kvar je otklonjen, cjevovod star 50 godina u očajnom je stanju

Između Novigrada na Dobri i Vidanke došlo je do puknuća cijevi na glavnom cjevovodu zbog čega je Duga Resa i sva okolna naselja koja se napajaju iz ove vodospreme, kao i područje Mrežničkih Novaka gdje su se pumpe automatski isključile, na nekoliko sati ostala bez vode.

Djelatnici Komunalnog popravke su obavili brzo i građanstvo je vodu dobilo za 2-3 sata. Kako se u posljednje vrijeme na dugoreškom području prilično često događaju nestanci vode od po nekoliko sati, upitali smo Ivana Klokočkog, direktora Komunalnog Duga Resa, o čemu je riječ i kako riješiti nastale probleme.

– Popravili smo tri puknuća na potezu od Novigrada prema Vidanki, ali kako je bila riječ o značajnim popravcima u međuvremenu se ispraznila vodosprema, pumpe nisu mogle raditi i došlo je do kratkog prekida u opskrbi o čemu sam odmah izvijestio gradonačelnika i javnost. Preostalo nam je da popravimo još dva – tri puknuća, no taj posao radit ćemo po noći kad je manja potrošnja vode i kako građanstvo ne bi osjećalo posljedice radova koji će se izvoditi, kazao je za Kaportal Ivan Klokočki te pojasnio kako je taj cjevovod napravljen sada već davne 1968. godine i obzirom na njegovu starost ne treba čuditi što dolazi do pucanja cijevi, ali i velikih gubitaka vode.

  • Baš zbog ovakvih razloga nedavno je i sklopljen sporazum o sanaciji gubitaka s Hrvatskim vodama koji će se provoditi narednih pet godina, a ukupno je vrijedan oko 22,5 milijuna kuna i u konačnici bi trebao osigurati stabilnu vodoopskrbu na cijelom području Grada Duge Rese i susjednih općina.

    – Taj glavni cjevovod trebao je prema najavama biti saniran još prije desetak godina kada se trebala graditi spojna cesta od Duge Rese prema Lišnici i Novigradu na Dobri, odnosno spoj Duge Rese s autocestom, jer je cjevovod trebao ići uz trasu ceste. Dobivena je i suglasnost za njegovu izgradnju, ali kako nije išla cesta nije napravljen ni cjevovod. S Hrvatskim vodama sada smo dogovorili izgradnju novog cjevovoda, ali moramo izraditi i novu projektnu dokumentaciju, jer će trasa biti izmijenjena kako cjevovod više ne bi išao po privatnim parcelama, čime izbjegavamo imovinsko-pravne probleme, već će ići po javnim površinama, pojasnio je situaciju direktor Klokočki.

    Obzirom da se u posljednjih dvadeset godina gotovo ništa nije ulagalo u vodoopskrbni sustav, jer se gradio sustav odvodnje, sada se to neulaganje vraća kao bumerang. Cjevovodi su dotrajali, pucaju i puštaju na sve strane, gubici vode iznose oko 65 posto, a komunalci imaju pune ruke posla. Uz već spomenuti ugovor za sanaciju gubitaka koji uključuje i zamjenu najlošijih dijelova vodovodne mreže, dio problema vezan za vodoopskrbu na dugoreškom području, bit će riješen kroz projekt Aglomeracija Karlovac – Duga Resa ukupno vrijedan 37 milijuna kuna.

    KAportal.hr

  • Odgovori