KAportal Dugoreški ogranak Udruge ratnih veterana „Hrvatski domobran“ svečanom sjednicom obilježio 25 godina djelovanja | Karlovački informativni web portal

Dugoreški ogranak Udruge ratnih veterana „Hrvatski domobran“ svečanom sjednicom obilježio 25 godina djelovanja

Udruga ratnih veterana Hrvatske „Hrvatski domobran“ Ogranak Duga Resa danas je svečanom sjednicom i paljenjem svijeća na Spomen ploči kod Gradske uprave, obilježila 25 godina neprekidnog djelovanja.

Naša Udruga osnovana je 12. Ožujka 1993. godine i pokriva područje Grada Duge Rese i susjednih općina, a tijekom 25 godina djelovanja u našoj matičnoj evidenciji bilo je upisano 1159 članova, no obzirom na starosnu dob članova, bolest i umiranje, taj broj se naglo smanjio pa danas imamo oko 200 članova – istaknuo je jedan od osnivača Udruge Ivan Bukovac, a Nikola Katić dugogodišnji predsjednik istaknuo je kako je u proteklim godinama Udruga je obradila 724 zahtjeva i tako pomogla u ostvarenju zakonskih prava mnogim članovima, poglavito bivšim vojnicima HOS-a i njihovim udovicama, no većina tih korisnika više nisu na životu i ne opterećuju mirovinske fondove.

Kako bi sačuvali Udrugu od osipanja zbog starosnih okolnosti, dugoreški Ogranak želi se udružiti s Udrugama 137. brigade i Hrvatskog časničkog zbora, jer Hrvatsko domobranstvo je 1991. godine prema njihovom Statutu izravni nasljednik oružane sile RH. Provedba tog procesa kao zadatak za budućnost pripast će novom predsjedniku Miljeknu Vdoviću.

Ogranak dugoreških domobrana tijekom proteklih godina velike napore uložio je u izgradnju spomen obilježja žrtvama Domovinskog i Drugog svjetskog rata, diljem Karlovačke županije izgradili su ih desetak, zatim u istraživanje i eshumaciju žrtava Drugog svjetskog rata, a sudjelovali su i u izdavanju nekoliko knjiga.

Skup su svojim dolaskom podržali brojni predstavnici udruga iz Karlovačke, Primorsko –goranske i Zagrebačke županije, general Pavao Miljavac, gradonačelnik Duge Rese Tomislav Boljar, vlč. Branko Risek i mnogi drugi.

KAportal.hr

  • Odgovori