KAportal Dugoreški ogranak Udruge ratnih veterana „Hrvatski domobran“ svečanom sjednicom obilježio 25 godina djelovanja | Karlovački informativni web portal

Dugoreški ogranak Udruge ratnih veterana „Hrvatski domobran“ svečanom sjednicom obilježio 25 godina djelovanja

Udruga ratnih veterana Hrvatske „Hrvatski domobran“ Ogranak Duga Resa danas je svečanom sjednicom i paljenjem svijeća na Spomen ploči kod Gradske uprave, obilježila 25 godina neprekidnog djelovanja.

Naša Udruga osnovana je 12. Ožujka 1993. godine i pokriva područje Grada Duge Rese i susjednih općina, a tijekom 25 godina djelovanja u našoj matičnoj evidenciji bilo je upisano 1159 članova, no obzirom na starosnu dob članova, bolest i umiranje, taj broj se naglo smanjio pa danas imamo oko 200 članova – istaknuo je jedan od osnivača Udruge Ivan Bukovac, a Nikola Katić dugogodišnji predsjednik istaknuo je kako je u proteklim godinama Udruga je obradila 724 zahtjeva i tako pomogla u ostvarenju zakonskih prava mnogim članovima, poglavito bivšim vojnicima HOS-a i njihovim udovicama, no većina tih korisnika više nisu na životu i ne opterećuju mirovinske fondove.

Kako bi sačuvali Udrugu od osipanja zbog starosnih okolnosti, dugoreški Ogranak želi se udružiti s Udrugama 137. brigade i Hrvatskog časničkog zbora, jer Hrvatsko domobranstvo je 1991. godine prema njihovom Statutu izravni nasljednik oružane sile RH. Provedba tog procesa kao zadatak za budućnost pripast će novom predsjedniku Miljeknu Vdoviću.

  • Ogranak dugoreških domobrana tijekom proteklih godina velike napore uložio je u izgradnju spomen obilježja žrtvama Domovinskog i Drugog svjetskog rata, diljem Karlovačke županije izgradili su ih desetak, zatim u istraživanje i eshumaciju žrtava Drugog svjetskog rata, a sudjelovali su i u izdavanju nekoliko knjiga.

    Skup su svojim dolaskom podržali brojni predstavnici udruga iz Karlovačke, Primorsko –goranske i Zagrebačke županije, general Pavao Miljavac, gradonačelnik Duge Rese Tomislav Boljar, vlč. Branko Risek i mnogi drugi.

    KAportal.hr

  • Odgovori