KAportal Dugoreška Udruga vinara proslavila dva desetljeća i nagradila najbolja vina - Čak 24 dobila zlato | Karlovački informativni web portal

Dugoreška Udruga vinara proslavila dva desetljeća i nagradila najbolja vina – Čak 24 dobila zlato

Dugoreška Udruga vinara, vinograda i voćara jučer navečer održala je 18. Izložbu vina te ujedno obilježila 20 godina djelovanja. Ove godine od ukupno 64 prijavljena uzorka vina, stručna komisija zlatne medalje dodijelila je za čak 24 vina, srebro je pripalo za 26 uzorka te bronca za 7 uzoraka. Za sve one koji smatraju kako Duga Resa nema vinogradarskog potencijala valja istaći kako je od ukupnog broja ocjenjenih uzoraka 75 posto od grožđa proizvedenog na području Karlovačke županije, dok je tek 25 posto grožđe iz ostalih krajeva Hrvatske. Prema sortama, najveća konkurencija bila je u mješavinama bijelih sorti gdje je prijavljeno čak 19 uzoraka, a najvišu ocjenu dobilo je vino Jure Sviličića i sinova. U ovoj kategoriji zlato su još dobili Ivica Brozić, Marko Juran, Marijan Dujam, Damir Babić, Marin Pogačić, Darko Brozović, Andrija Halar i Andrija Pavlić. Najbolju graševinu koja je dobila čak 19 bodova, ali i sivi pinot, imao je Damir Kasunić. Uz bok njemu s tek nešto manje bodova, ali također osvojenim zlatnim medaljama za graševinu stali su Dragutin Bešenić, Neven Božičević, Dragutin Furdek, Željko Spudić i OPG Mlikan. Mihovil Božić dobio je zlato za chardonnay i manzoni, a Tomo Frketić imao je najbolji sauvignon. Uz zlato za graševinu Neven Božičević imao je i najbolju frankovku. Dok je Krunoslav Kasunić imao najbolji merlot, a Ivan Šunić najbolju mješavinu crnih sorti.

– Udruge su naše bogatstvo, a Udruga vinograda i vinara tek je jedna iz te riznice srebra koja uspješno već 20 godina provodi svoj program. Sretan sam što uz starije i iskusnije vinogradare, svake godine vidimo i sve više mladih dobitnika zlatnih i srebrnih medalja, što znači da su učenici jako dobro napredovali zahvaljujući dobrim učiteljima – kazao je čestitajući svim sudionicima izložbe vina dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar.

Dodjeljujući medalje i plakete predsjednik udruge Vlado Grčić podsjetio je na početak rada Udruge kada je 14. rujna 1997. nekoliko entuzijasta odlučilo i formalno osnovati udrugu kako bi unaprijedili vinogradarstvo i podrumarstvo, ali i poboljšali sortiment u vinogradima, jer su tada prevladavali direktni hibridi. Udruga je tada imala dvadesetak članova, a danas okuplja više od 90 vinara. Ovom prigodom zahvalio je i Gradu Dugoj Resi na potpori u proteklom razdoblju. O djelovanju i radu udruge u proteklih 20 godina izdana je i prigodna knjižica u kojoj su autori Ivan Banjavčić i Vlado Grčić riječju i fotografijama na četrdesetak stranica podsjetili na najvažnije trenutke, od uređenja derutnih prostorija, posjeta poznatog kutjevačkog vinara Ivana Enjingina, pa do izložbi vina i tradicionalnog obilježavanja početka i završetka vinogradarske godine Vincekova i Martinja. U knjižici su i poznate vinske pošalice, odnosno vinske zapovjedi, poput „ 10 razloga da se popije“ te „ 15 razloga zašto je vino bolje od žene“ , ali i popis svih dugogodišnjih članova.

  • KAportal.hr

  • Odgovori