KAportal Dugorešanin u Netretiću udario jelena - životinja otrčala u šumu, a on jedva preko suda naplatio odštetu za "totalku" | Karlovački informativni web portal

Dugorešanin u Netretiću udario jelena – životinja otrčala u šumu, a on jedva preko suda naplatio odštetu za “totalku”

foto ilustracija (Pixabay.com)

Lovačko društvo Šljuka iz Prilišća na području Netretića morat će isplatiti 14.000 kuna odštete te još 15.000 kuna sudskih troškova Dugorešaninu zbog jelena koji mu je izletio na županijsku cestu, kojega je potom udario. Na njegovom Opelu nastala je totalna šteta jer popravak nije bio ekonomski isplativ. Jelen se nakon udara udaljio u nepoznatom smjeru.

Vozio 56 km/h

U odgovoru na tužbu Lovačko društvo navodi kako je neutemeljena tvrdnja da je došlo do naleta divljači na vozilo jer da pored izjave tužitelja nije izuzet niti jedan materijalni dokaz da je šteta doista nastala na opisani način i na navedenoj lokaciji. Smatra da je odgovornost isključivo na vozaču jer je prometna dionica ŽC broj 3141 na zahtjev tuženika označena prometnim znakom divljač na cesti, zatim navodni nalet se dogodio u naseljenom mjestu što dodatno uvjetuje brzinu i način vožnje, pa je nejasno kako je nastala totalna šteta na vozilu. Također smatra da naseljeno mjesto predstavlja površinu izvan lovišta pa nema osnova da se ovlaštenik prava lova tereti za štetu koja nastane u naseljenom mjestu.

  • Na osobnom automobilu nastala je materijalna šteta, oštećenje prednjeg branika, prednjeg desnog svjetla, ukrasne maske, poklopac motora, prednji desni blatobran, prednje vjetrobransko staklo, prednji lijevi blatobran, zadnja lijeva vrata sa staklom i krov u vidu parotine.

    U trenutku naleta vozilo se kretalo brzinom od 56 km/sat, a vidljivost i stanje podloge tehnički primjerena brzina iznosila je 57 km/sat pri čemu bi tužitelj štetni događaj izbjegao pri brzini vozila ne većoj od 28 km/sat.

    Žena šokirana

    – Životinja je vjerojatno stala na prvu desnu lampu i nakon toga mu uništila haubu, glavom udarila po šajbi i po lijevim vratima. Životinja se nakon toga lagano prošetala i otišla. Zvao je i policiju, a obzirom da je žena bila u velikom šoku i nećaka kod kojeg je sjedila u automobilu. Policija je obavila očevid, alkotest, a koliko je čuo lovočuvar je odbio doći. Pokraj njih su nakon toga prolaziti lovci koji su se vraćali s neke fešte u Velikoj Gorici, nitko mu se nije obratio, već su samo pitali gdje je životinja, njih 3,4 su prošli s velikim lampama istu tražiti a da li su ju našli ne zna i ne zanima ga – iskazao je na sudu vlasnik vozila.

    KAportal.hr

  • Odgovori