KAportal Dugorešani slave, Boljar najavljuje novu urbanizaciju: Radništvo nam je u genetskom kodu, njegovat ćemo dugoreški identitet | Karlovački informativni web portal

Dugorešani slave, Boljar najavljuje novu urbanizaciju: Radništvo nam je u genetskom kodu, njegovat ćemo dugoreški identitet

-Prije točno godinu dana rekao sam da smo otvorili novo poglavlje i novu priču u Dugoj Resi. Vjerojatno rijetko razmišljamo o onome što imamo, a često o onome što nam nedostaje. Dio blaga našeg kraja vidjeli smo u ovom kratkom video prikazu, ali i suradnju u zajedničkom prostoru. Potreban nam je drugačiji par očiju, pogled koji će graditi identitet znatiželje i solidarnosti kojima ćemo graditi budućnost umjesto da je iščekujemo – kazao je dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar na današnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća kojom se obilježava Dan Duge Rese i zaštitnik sveti Petar.

Grad prepoznatljiv po ljudima

Gradonačelnik Boljar podsjetio je kako se Duga Resa razvila kao radnički grad, a taj dio genetskog koda i identiteta ne smijemo zanemariti. Zato se u gradu provodi nova urbanizacija, ali se pritom ne zapostavlja postojeće. Radi se na uređenju Trga kralja Tomislava i Trga hrvatskih mučenika, groblja Sveti Petar, Parka dr. Franje Tuđmana, a u narednim godinama nastavit će se ulagati u komunalno opremanje grada i podizanje standarda.

 • Kako bismo potaknuli zajednicu na istraživanje i osmišljavanje vlastitih ideja osmislili smo i projekt Društveno kulturnog centra, jer grad je prepoznatljiv po ljudima, Dugorešanima. Neki bi rekli da je to europski identitet, ali nije, to je naš dugoreški identitet kojeg želimo njegovati. Kako bi nakon rada imali i mjesto za uživanje, razmjenu ideja i pozitivne energije, izgradili smo naš amfiteatar. Danas kad slavimo Dan našeg grada i zaštitnika svetog Petra, unatoč problemima koji nas ponekad opterećuju, ponosni smo gradom na obalama zelene ljepotice, a to pokazuju i ovogodišnji dobitnici nagrada. Zahvaljujem svim na njihovom doprinosu i čestitam Dan grada svim građanima kao i imendan svima koji nose ime našeg zaštitnika – poručio je dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar.

  Jelić najavio novu dvoranu

  Predsjednik Gradskog vijeća Ivan Moguš pozdravio je brojne goste među kojima su bili generali Mladen Markač i Josip Stojković, predstavnici brojnih državnih institucija, karlovački župan Damir Jelić, gosti iz Ljubuškog iz susjedne BiH te iz Žužemberka iz Slovenije, ali brojni načelnici općina iz Karlovačke županije.

  Karlovački župan Damir Jelić predočio je niz projekata koji se uz potporu Županije rade i planiraju obaviti na području Duge Rese, a među kojima je ulaganje u rekonstrukciju cesta vrijedno oko 1,6 milijuna kuna. U energetsku efikasnost na zgradi Specijalne bolnice u narednoj godini bit će uloženo 10 milijuna kuna, do kraja godine bit će obavljeni radovi na zgradi Osnovne škole Vladimir Nazor vrijedni oko 3,6 milijuna kuna, u Srednjoj školi Duga Resa već se obavljaju radovi vrijedni oko 2 milijuna kuna. Naglasio je kako je prioritet Karlovačke županije u programu Ministarstva regionalnog razvoja dvorana kod OŠ Ivan Goran Kovačić, stoga ako će program ići, ide i dvorana. Karlovački župan izlaganje je zaključio ispričavši događaj u DP u Zvečaju, kada je kardinal Bozanić upitao domaće ljude da li mole i kad su odgovorili potvrdno, kazao im je onda ćete zaslužiti raj, a ako ne znate kako izgleda pogledajte oko sebe.

  Svečanu atmosferu uljepšao je prošlogodišnji dobitnik gradske nagrade, Karlo Kralj koji je sada student u Italiji, a svoje glazbeno umijeće pokazao je na vibrafonu.

  Dobitnici nagrada

  Povelju Grada s plaketom dobio je KPA Vodomar za nesebičan humanitaran i ekološki rad i doprinos razvoju Duge Rese. Klub je osnovan 1996. godine na inicijativu nekoliko zaljubljenika i aktivnih ronioca koji su tijekom rata bili ronioci i diverzanti. Danas okuplja oko osamdeset članova, usko surađuju s HGSS-om, članovi su i HPD Vinica, svake godine održavaju školu ronjenja i pridružuju im se novi članovi. Sudjeluju u nizu aktivnosti, a ove godine za kad su u posebno teškim uvjetima spasili nasip na Uni kod Jasenovca u vrijeme velikih poplava za njihovu hrabrost i predanost čula je cijela regija. Opremljeni su potrebnom opremom, ali za obuku novih ronioca dobro bi im došao olimpijski bazen. Nagradu je preuzeo uspješni voditelj kluba Nikica Spudić.

  OPG Vlašić iz Dvorjanaca dobio je javno priznanje za uspješnu obiteljsku tradiciju i unapređenje proizvodnje mlijeka. Vlasnik imanja, koje skrbi za pedesetak grla stoke, od čega je polovina mliječnih krava, Ivan Vlašić, mlad je čovjek, koji je imanje preuzeo od majke, a u poslovima mu pomažu supruga i mladi sin. Iz EU fondova uspio je dobiti 50 tisuća eura za nabavku poljoprivredne mehanizacije. Planovi ovog obiteljskog gospodarstva su proširenje gospodarstva i povećanje proizvodnje mlijeka.

  DVD Belavići najuspješniji

  Novčana nagrada Grada u iznosu od 9 tisuća kuna, pripala je DVD-u Belavići, vrijednom i aktivnom društvu, koje je obilježilo 60. godina neprekidnog rada. Danas društvo okuplja šezdesetak članova, ima obnovljenu vatrogasnu zgradu, jednu od najljepših u kraju, u koju su, uz potporu Grada, uložili ogromna vlastita sredstva. Vrijedno skrbe i za mladi naraštaj pa su prošle godine u natjecanjima vatrogasne mladeži bili su apsolutni pobjednici.

  Druga nagrada od 6 tisuća kuna, dodijeljena je članovima Stručnog stožera Košarkaškog kluba Duga Resa, Davoru Kasuniću, Branku Šavoru i Zlatku Čunoviću koji više od trideset godina predano vode klub, treniraju i stvaraju mlade košarkaše, a sve volonterski. U Klubu se ne plaća članarina, a i ovaj novac utrošit će za nabavku opreme za KK. U ime nagrađenih zahvalio je predsjednik DVD Belavići Mario Biršić.

  KAportal.hr

 • Odgovori