KAportal Država se riješila devastirane Titove vile na Plitvicama - Nacionalni park će je urediti, ali neće biti dostupna široj javnosti | Karlovački informativni web portal

Država se riješila devastirane Titove vile na Plitvicama – Nacionalni park će je urediti, ali neće biti dostupna široj javnosti

Ministar državne imovine Goran Marić i ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera Tomislav Kovačević potpisali su ugovor o dodijeli na korištenje Vile Izvor, poznatije kao Titove vile, kojom će sada upravljati NP Plitvička jezera.

– Država je JU NP Plitvička jezera dala na korištenje nekretnine ukupne površine nešto više od 3 jutra u svrhu uređenja znanstveno – edukacijskog centra. Procijenjena vrijednost nekretnine iznosi 29 milijuna kuna. Ugovorom se nekretnina koja ima status kulturnog dobra dodjeljuje bez naknade, za vrijeme dok postoji potreba za smještajem znanstveno – edukacijskog centra, izvijestili su s Plitvica.

– Ovo je jedan od važnijih dana od kada sam ministar zaštite okoliša i energetike. Vila Izvor kao kulturno dobro nakon dugo godina derutnosti i zapuštenosti, današnjim danom promijenit će svoj izgled i svrhu. Rješenje ovog problema s kojim smo bili suočeni od 2000. godine je nešto što nas sve skupa može veseliti – rekao je ministar Tomislav Ćorić, koji je nazočio potpisivanju.

 • Ravnatelj Tomislav Kovačević, kažu, zahvalio je ministrima Mariću i Ćoriću na suradnji izražavajući svoje zadovoljstvo što se u kratkom roku uspio postići dogovor o davanju Vile Izvor na korištenje JU NP Plitvička jezera.

  – U kratkom roku ćemo pristupiti sanaciji Vile Izvor kako bismo objekt priveli svrsi. Nekretnina neće biti korištena u komercijalne svrhe, već će imati znanstveno – istraživački karakter na međunarodnoj razini – rekao je ravnatelj Kovačević.

  – Potpisivanje ovog Ugovora je rezultat odlične suradnje s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i s ministrom Ćorićem. Vrlo brzo smo realizirali ovaj ugovor, kojim stavljamo u funkciju dugogodišnju, zapuštenu, a od 2010. godine opustošenu i vandalizmom oštećenu Vilu Izvor. Ovaj čin potpisivanja je prije svega naravan čin, jer nema ništa prirodnije nego da nekretnina koja je na području nacionalnog parka bude na upravljanju Nacionalnom parku Plitvička jezera. Prijašnja namjena Vile Izvor bila je potpuno nesvrhovita. Sa svakog racionalnog gledišta ona je bila beskorisna, za dokoličarenje. Ona je bila sklonište od naroda. Od danas Vila postaje centar za edukaciju i znanstveno djelovanje mladih i mjesto međunarodnih susreta – kazao je ministar Marić, očito aludirajući na vrijeme kada je zdanje služilo za odmor bivšem predsjedniku bivše države Josipu Brozu Titu.

  KAportal.hr

 • 4 komentara

  1. Tu su Joži dovodili mlade kordunašice.
   Koja je imala čupavije noge i prsa bila je na višoj cijeni.
   A kosa ko ugljen i oči ko žeravica….
   Ijojoj dobra stara vrimena

  2. “kosa ko ugljen i oči ko žeravica” eee.. diko draga to je za tebe nedostižno a Titi nisu dovodili mlade kordunašice dovodili su mu kurabe kao i ovima danas. A ove koje opisuješ sa gadošću takve su i za njega bile nedostižne. Jednom prilikom veli meni jedan ja sam čistokrvini taj i taj a ja ga pitam a znaš li ti štovani gospodine tko ti je kresno babu….

  3. Ma gledaj štovani picknik ne sporim s koje su strane ove ili onije ja sam poznaniku rekao dali znaš kot je kresnu babu ili prababu on mi je rekao da ne zna a i kako bi znao. Evo recimo ja sam 190 visok, plavokos, 94 kg, nabildan, završio tri vakulteta, a moje mama, baba, prababa sve kosa ko ugljen i oči ko žeravice a njesu baš čupave i dlakave čak krštene, firmane i sve to po svom redu.

  Odgovori