KAportal Drvoprerađivačima obećana pravednija raspodjela sirovine - natječaji korektniji, rezultati uskoro | Karlovački informativni web portal

Drvoprerađivačima obećana pravednija raspodjela sirovine – natječaji korektniji, rezultati uskoro

foto: www.kazup.hr

– Usvojili smo gotovo sve što je drvna industrija tražila i očekujem da će nova raspodjela biti poštenija, konkretnija, razvijati ruralna područja, podjednako, ne samo velike koje smo do sada razvijali nego i one male koji zapravo drže na životu područja koja nisu naseljana ili su  siromašna. Možemo biti pošteniji i korektniji u raspodjeli i to ćemo biti. Sigurno neće svi biti sretni i zadovoljni, ali mislimo da možemo naći zajednički jezik i ispoštivati ono što su Hrvatske šume, Ministarstvo i drvna industrija i potpisali, izjavio je ministar Tomislav Tolušić nakon današnjeg sastanka s predstavnicima drvoprerađivača iz Karlovačke županije.

Njihov je problem nedostatak sirovine, zbog čega su i tražili sastanak sa županom i ministrom, pa njih 11, od 60-ak, na njega i bilo pozvano.

– Glavni problem kod drvoprerađivača u Karlovačkoj županiji, ali na žalost, i u svim županijama je poštenija i pravednija raspodjela drvne mase. Javni poziv za raspodjelu drvne mase je raspisan, po novim kriterijima, novom pismu razumijevanja koje smo potpisali sa sektorom drvne industrije, kazao je Tolušić.

Dodao je da drvna industrija doživljava oporavak, ali ima puno više potencijala i “pametnijim i kvalitetnijim upravljanjem u sektoru drvene mase, pametnijom politikom formiranja cijene drvne mase možemo podići daljnju konkurentnost drvne industrije i imati više zaposlenih i bolju industriju”.

Da se nada da će i drvna industrija i gospodarstvo u županiji krenuti naprijed, napomenuo je i župan Ivan Vučić.

– Glavni problem u Hrvatskim šumama nedostatak sirovine ili što nije dobro raspoređena, ali mislim da slijedi bolje.
Obećao je ministar da će za drvnu masa koja se posječe na području jedne županije imati prednost domaći prerađivači, a i kad završi natječaj, dobit će odluku o količini sirovine, rekao je Vučić, dodavši da svi znamo kako “nisu problem kamioni, s ceradom ili nepokriveni, nego brodovi koji odlaze negdje drugdje sa sirovinom”.

KAportal.hr

  • Odgovori