KAportal Dotrajali most u Rastokama opasan za promet, čak i pješaka - uskoro obnova, dobit će i turističke sadržaje | Karlovački informativni web portal

Dotrajali most u Rastokama opasan za promet, čak i pješaka – uskoro obnova, dobit će i turističke sadržaje

Most Sv. Ivana Nepomuka

Dotrajali most Sv. Ivana Nepomuka u Rastokama, sagrađen još 1825. godine konačno će biti obnovljen jer, kako je ocijenjeno, sad nije siguran za bilo kakav promet, pa čak i za pješački.

Nakon obnove bit će namijenjen isključivo za pješake, a kako se nalazi u zaštićenom području Rastoka, bilo je potrebno, osim konzervatorske studije, ishodovati i ocjenu prihvatljivosti za ekološku mrežu. Zahvat je ocijenjen prihvatljivim tako da se Slunjani i Rastočani mogu veseliti skoroj obnovi. Preko ovog mosta, posebno u ljetnim mjesecima, prolaze i stotine turista, tako da je obnova više nego neophodna.

– Projektom je planirana obnova, odnosno rekonstrukcija mosta koja će se sastojati u postavljanju nove rasponske konstrukcije s ojačanim i saniranim postojećim glavnim nosadima, novih poprečnih nosača i drvene konstrukcije hodne plohe, stoji u projektu.

 • Most će biti oslonjen na postojeća zidna stupišta i upornjake izgrađene u 19. stoljeću od kamenih klesanaca, dok ukupna širina i nagib mosta neće se mijenjati, odnosno zadržat će postojeće dimenzije, što su zahtijevali i konzervatori.

  Idelno bi bilo da se vrati drvena struktura mosta no to bi bilo preskupo i ipak nerealno. Konzervatori predlaž da se na samome mostu mogu organizirati i drugi sadržaji, ne samo sjedenje u ugostiteljskom smislu, kao i da se uredi prostor na krajevima mosta, ne samo kao mjesta parkiranja, s kiocima za razne sadržaje i sanitarnim čvorom.

  KAportal.hr

 • Jedan komentar

  1. Podržavam obnovu ako se izvede kvalitetno , stručno i bez lopovluka . STOP lopovluku u RH.
   Slunj kao sada već dokazano turistički grad pod hitno mora urediti i ostala dva mosta kojima se odvija
   promet prema moru , jer su nogostupi i ograde u zapuštenom i jadnom stanju.
   Uz ljepote Slunjskog kraja mnogobrojni svjetski putnici vide i ove ružne prizore .
   Mostovi su inače konstrukcijski vrlo lijepi i prepoznatljivi dio ovog lijepog kraja.

  Odgovori