KAportal Dok susjedi preko Kupe imaju brojne kampove i turističke sadržaje, mi debelo zaostajemo - Općina Žakanje sad pokušava uhvatiti korak | Karlovački informativni web portal

Dok susjedi preko Kupe imaju brojne kampove i turističke sadržaje, mi debelo zaostajemo – Općina Žakanje sad pokušava uhvatiti korak

Lijeva obala Kupe koja pripada Sloveniji gledana iz perspektive hrvatskih općina s desne obale, na svom velikom dijelu izgleda kao ljetovalište neke morske destinacije.

Dok s naše strane prevladava šipražje ili u najboljem slučaju neka obradiva površina, Slovenci imaju kupališta, uređene kampove, a dalje od obale dominiraju vinske ceste i obiteljska gospodarstva s bogatom ponudom domaćih proizvoda, pa ne čudi što su meka i za brojne turiste iz zapadnijih zemalja Europske unije.

No tu sliku trudi se promijeniti Općina Žakanje, odnosno njezino novo općinsko vodstvo predvođeno mladim nezavisnim načelnikom Danijelom Jurkašem. Nedavno je Općina u svoj prostorni plan uvrstila turističku zonu u Jurovu, na privatnoj parceli uz rijeku Kupu a radi se, pojasnio je Jurkaš za KAportal, ulaganju domaćih investitora koji tamo namjerava graditi kamp s mobilnim kućicama, prostorom za autokamp te prostor uz kupalište oplemeniti ugostiteljskim, sportskim sadržajem i urbanom opremom.

  • – Ulagač je domaća obitelj koja ima OPG i sad se projekt nalazi blizu ishođenja građevinske dozvole. Skupljaju se suglasnosti i na jesen bi mogla početi gradnja pa bi kamp već mogao biti otvoren sljedećeg ljeta, rekao nam je Jurkaš.

    Kaže nam da susjedi Slovenici na ovom potezu s druge strane Kupe imaju odlično razvijen kontinentalni turizam, radi desetak kampova i puno OPG-ova.

    – U Žakanju ima nekoliko kupališta odnosno to su donekle uređene plaže sa stolovima i slično, ali nema smještajnih kapaciteta. Dosad, kaže nam Jurkaš, nije bilo interesa privatnika a niti Općine da se ulaže u turističku infrastrukturu no sa sve većim razvojem kontinentalnog turizma situacija se promijenila i sad se javljaju zainteresirani ulagači. Osim kampa u Jurovu planira se i gradnja kampa u Jurovskom Brodu kod graničnog prijelaza.

    – Ljudi nam dolaze, imaju ideje i mi ih kao Općina pokušavamo poduprijeti, kaže Jurkaš te dodaje da Općina Žakanje kreće i u izradu svoje Strategije razvoja turizma.

    KAportal.hr

  • Odgovori