KAportal Dobra vijest stiže s Pantovčaka - predsjednica podržala ukidanje ubijanja napuštenih životinja | Karlovački informativni web portal

Dobra vijest stiže s Pantovčaka – predsjednica podržala ukidanje ubijanja napuštenih životinja

Iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović stiglo je pismo podrške odluci o ukidanju ubijanja napuštenih životinja u skloništima, priopćili su u četvrtak Prijatelja životinja, ocjenjujući kako će ta odluka dugoročno dovesti do dobrih rezultata u interesu cijele zajednice.

Na radost ljubitelja životinja i većine javnosti, predsjednica je u službenom pismu poručila da će Hrvatska provedbom odluke o ukidanju usmrćivanja životinja u skloništima ostvariti razinu zaštite životinja primjerenu europskim standardima, navodi ta udruga.

Predsjednica ističe kako bi se “i u drugim relevantnim zakonima i propisima morao odražavati senzibilitet hrvatske javnosti za poštivanje živih bića i života u svim pojavnim oblicima”.

  • Prijatelji životinja zahvalni su na podršci “u ime 90 posto građana koji ne žele da njihov novac odlazi na ubijanje životinja, već na zbrinjavanje, kastraciju, udomljavanje i edukaciju. To je priznanje svim udrugama i ljubiteljima životinja koji godinama ulažu napore za provedbu djelotvorne zaštite životinja”, smatra udruga.

    To je također izravna podrška odluci ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i lijepa vijest za šest postojećih “no kill skloništa” koja dugogodišnjom praksom pokazuju da je njihov način rada humaniji i ekonomičniji.

    Tolušić je početkom siječnja donio odluku da će novi Zakon o zaštiti životinjazabraniti ubijanje pasa u skloništima, odnosno onemogućiti usmrćivanje nakon 60 dana. Najavio je i detaljnije kontrole provedbe mikročipiranja i sudjelovanje lokalnih zajednica u provedbi zakona.

    Iz udruge su poručili kako je Tolušić pokazao humanost i želju za konkretnom provedbom zakona kada je podržao stupanje na snagu zabrane uzgoja životinja radi krzna, a odlukom o uvođenju “no kill skloništa” i dalje pokazuje sluh za dobrobit životinja i glas javnosti.

    Vijesti.rtl.hr

  • Odgovori