KAportal Do kraja rujna gotovo 40-ak izvlaštenja za projekt obrane Ogulina od poplave - u Tounju kolegij župana i o projektima te općine | Karlovački informativni web portal

Do kraja rujna gotovo 40-ak izvlaštenja za projekt obrane Ogulina od poplave – u Tounju kolegij župana i o projektima te općine

– U prethodnih tjedan dana riješene su još dvije čestice u obuhvatu zahvata u suradnji 5 županijskih pravnih timova, Hrvatskih voda te Ureda državne uprave Karlovačke županije koji provodi postupke izvlaštenja. Županijski pravni timovi rade ubrzano, pripremaju svu potrebnu dokumentaciju za postupke izvlaštenja, ukoliko stranke nisu zainteresirane za sporazumno rješavanje imovinsko pravnih odnosa, kazala je jučer Marina Jarnjević, pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo i okoliš Karlovačke županije na kolegiju župana održanom u Tounju.

Bitno je napomenuti, dodaje, da ukoliko ugovorne stranke ne postignu sporazum o kupoprodaji nekretnina koje su u obuhvatu zahvata, rješavanje čestica prelazi u postupak izvlaštenja koji provode službe Ureda državne uprave. Naime,  uz prethodno navedene dvije čestice, u suradnji s Uredom državne uprave i njihovom predstojnicom Ines Pavlačić utvrđeno je da je proveden do kraja postupak izvlaštenja za još 10  dodatnih zemljišnih čestica za koje u promptnom roku slijedi dostava rješenja o izvlaštenju strankama u postupku.

U narednom razdoblju do kraja rujna, rečeno je na kolegiju, očekuje se donošenje rješenja o izvlaštenju za još 40-ak  dodatnih čestica. Za preostale čestice za koje su  zaprimljeni prijedlozi za izvlaštenje, ubrzano se zakazuju rasprave te su one također biti u proceduri.

 • – Treba uzeti u obzir da se postupci izvlaštenja vode i po  Zakonu o općem upravnom postupku, u kojem se trebaju poštovati načela upravnog postupka i najviši postupovni standardi, a često puta u postupku se pojavljuju i ostala pitanja koje treba riješiti, u smislu da su umrli vlasnici, odnosno ne može utvrditi tko su stvarni vlasnici, kao niti nasljednici iza umrlih upisanih vlasnika pojedinih zemljišnih čestica, provode se složena vještačenja i slično, a što također utječe na tijek postupka. Svi sudionici ovog jedinstvenog modela zajedničke suradnje Karlovačke županije, Hrvatskih voda i Ureda državne uprave Karlovačke županije vode računa da postupanje bude efikasno i što učinkovitije, rečeno je na sastanku.

  Osim problema rješavanja imovinsko – pravnih odnosa na projektu obrane od poplava, naravno, bilo je riječi o projektima Karlovačke županije na području Tounja. Stavljanje u funkciju poslovnih zona Vrtača i Kukača, rješavanje pitanja Turističke zajednice, stavljanje u funkciju turističkih potencijala općine kao što su špilja, šetnice i staze, Stari grad Tounj te znameniti Tounjski most.

  Poplava u Ogulinu

  Razgovaralo se i o obnovi prometnica, posebno spoja ceste D-23 s prometnicom Kukača – Tržić Tounjski – Slunj, energetskoj obnovi Područne škole Tounj, za koju je završena projektna dokumentacija, kao i mogućnosti izgradnje stambene zgrade putem APN-a. Načelnik Ivica Sopek iskazao je i interes Općine te lokalnih proizvođača za zaštitu Tounjskog sira, koji kao prepoznatljiv autohtoni proizvod ima dugu tradiciju proizvodnje u ovom kraju. Zaključeno je da Općina Tounj, iako sa skromnim proračunom, intenzivno i uspješno radi upravo na onim ciljevima koje je kao svoje prioritete istakla Karlovačka županija, a to je otvaranje radnih mjesta u funkciji nataliteta, razvoj turizama u funkciji otvaranja radnih mjesta i društveno socijalna osjetljivost, a sve u svrhu demografske obnove ovog prostora. Kako je naglasio župan Jelić Karlovačka županija će sredstvima iz svog Razvojnog fonda podržavati upravo takve projekte.

  Nakon održanog kolegija sudionici su obišli novouređenu dionice županijske ceste ŽC 3256 u Kamenici Skradničkoj, na kojoj je ŽUC u vrijednosti 400 tisuća kuna izvršio radove sanacije i opremanja.

  KAportal.hr

 • Odgovori