KAportal Di su pare? Todorić devet godina nije platio niti kune poreza na dobit | Karlovački informativni web portal

Di su pare? Todorić devet godina nije platio niti kune poreza na dobit

Iako je ranije rečeno da Ivica Todorić nije dugovao državi za poreze, ispalo je da to ipak nije točno kada je riječ o porezu na dobit koji nije plaćen Poreznoj upravi od 2005. do 2014. godine, piše 24 sata.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu tvrdi da Agrokor dd, unatoč prikazanoj dobiti, porez na dobit nije plaćao zbog prenesenih poreznih gubitaka, uslijed pripajanja trgovačkih društava s gubicima.

Istovremeno je Ivici Todoriću i njegovoj nizozemskoj tvrtki od dobiti Agrokora isplaćeno 671 milijun kuna. Tužitelji smatraju kako su se troškovi godinama prikrivali, a svoju optužnicu temelje na tome da je trtka svake godine poslovala s gubicima stoga nije bilo razloga da se novac isplati Todoriću kao vlasniku.

  • Porezni stručnjak Vlado Brkanić rekao je za 24 sata kako je moguće da se vlasniku isplaćivala dividenda od dobiti, a porez državi se nije plaćao te da je to moguće ako su se pripajali društva s gubicima.

    “Svako društvo koje je imalo gubitke, ono pet godina ima pravo prenositi taj gubitak i imati olakšicu za plaćanje poreza. To je još tako od 1995. godine. Dok se ne pokriju gubici, ne moraš plaćati porez.

    Ako je tvrtka koja je pripojena imala gubitak, vi je pripojite zdravoj tvrtki, ali ne otpuštate i zadržite istu djelatnost, iako tvrtka matica ima dobit, porez se ne treba plaćati kroz pet godina’, rekao je Brkanić za 24 sata i dodao kako je moguće da je Agrokor bio oslobođen od plaćanja tog poreza zbog investicija.

    Vijesti.rtl.hr

  • Odgovori