KAportal Cure detalji o nabavi F-16: Amerikanci u MORH donijeli 'non-paper' za kojeg se tvrdi da ne postoji? | Karlovački informativni web portal

Cure detalji o nabavi F-16: Amerikanci u MORH donijeli ‘non-paper’ za kojeg se tvrdi da ne postoji?

foto www.en.wikipedia.org

Hrvatsko ignoriranje američkih uputa oko tehničkih pitanja u vezi s nabavom izraelskih aviona F-16 te ignoriranje postojanja američkog non-papera svakim danom dobiva novi nastavak.

Kako piše Jutarnji list, državni ali i vojni vrh bio je vrlo dobro upoznat sa sadržajem tog dokumenta i ne može se izuzeti iz priče o ignoriranju američke upute da Hrvatska od Izraela zatraži ishođenje dozvole (TPT) za prodaju aviona prije prihvaćanja izraelske ponude.

Naime, američki vojni ataše je 25. siječnja 2018. osobno na sastanku s načelnikom Glavnog stožera, generalom Mirkom Šundovom i suradnicima, u detalje predstavio sadržaj non-papera “Israel and Greek F-16 Third Party Transfer (TPT) Whitepaper”.

 • Isti dokument, datiran 17. siječnja, upućen je u Ured predsjednice i pomoćniku ministra obrane Petru Mihatovu. Opravdana je pretpostavka da je Mihatov sa sadržajem upoznao ministra Damira Krstičevića, a on premijera Andreja Plenkovića.

  Amerikance je, kažu sugovornici Jutarnjeg lista, zatekla šutnja hrvatskih institucija na “vodič kroz kupnju” te su odlučili osobno sve objasniti prvom čovjeku vojske i, vjerojatno, barem dijelu članova Povjerenstva za nabavu aviona kako bi bili sigurni da Hrvati razumiju na što ih upozoravaju.

  MORH: ‘Naravno da je na sastancima aktualizirana tema TPT-a’
  Ove infromacije komentirao je i MORH. “Sastanci sa strateškim partnerom Republike Hrvatske Sjedinjenim Američkim Državama održavaju se redovito u sklopu bilateralne obrambene suradnje. Također, kao što je već komunicirano ističemo da je tijekom postupka bilo puno međusobne komunikacije i niz sastanaka sa strateškim partnerima. Naravno da je na tim sastancima između ostaloga aktualizirana i tema izdavanja TPT kao značajnog dokumenta.

  Zbog odgovornosti prema ovako značajnom projektu odradili smo niz dodatnih konzultacija i s američkom i izraelskom stranom. Nakon evaluacije i validacije i na temelju službenih dokumenata ponuda države Izrael je odabrana kao pravovaljana i najkvalitetnija.

  Odabir bilo koje druge ponude, a ne one pravovaljane koja je procijenjena kao najkvalitetnija bilo bi u tome trenutku suprotno interesima RH. Država Izrael je kao odabrani ponuditelj priložila je i službeno pred odobrenje zemlje proizvođača, (istovjetno onome koje je priložila i Grčka) te se obvezala ishoditi i konačno odobrenje za transfer tehnologije prije potpisa ugovora.

  Kao što vam je poznato, Izrael nas je službeno izvijestio da suprotno preuzetoj odgovornosti nažalost, ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje Sjedinjenih Američkih Država za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Republici Hrvatskoj.
  Predstavnici Izraela su u Zagrebu jasno napomenuli da ne postoji odgovornost hrvatske strane. Zbog toga je i Hrvatska poništila odluku o odabiru države Izrael kao najkvalitetnijeg ponuđača. Zaključno ističemo kako je ovaj proces za MORH završen”, stoji u odgovoru MORH-a.

  ‘Ured Predsjednice nije sudjelovao u postupku pregovora’
  Na medijske natpise reagirao je i Ured Predsjednice. “Kao što je više puta naglašeno, Ured Predsjednice Republike prvi je put polovicom studenog 2018. obaviješten o mogućim poteškoćama s izdavanjem TPT-a Državi Izrael za izvoz zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj. U svim prethodnim službenim komunikacijama s najvišim dužnosnicima SAD-a i Izraela izražavana je isključivo potpora tome projektu.

  Postojanje zapreka za izdavanje TPT-a ne proizlazi ni iz kojeg oblika korespondencije zaprimljenog u UPRH. Ponovno naglašavamo da Ured Predsjednice nije sudjelovao u postupku pregovora oko nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova te vas za sve pojedinosti upućujemo na nositelja posla, Ministarstvo obrane RH”, navodi se u odgovoru za RTL.

  Vijesti.rtl.hr

 • Odgovori