KAportal cITy upgrade konferencija u Karlovcu: Bez "opismenjavanja" građana, digitalnu upravu u Hrvatskoj neće imati tko koristiti | Karlovački informativni web portal

cITy upgrade konferencija u Karlovcu: Bez “opismenjavanja” građana, digitalnu upravu u Hrvatskoj neće imati tko koristiti

– Hrvatska ima 45 posto građana koji nemaju osnovne digitalne vještine. Bez edukacije građana u digitalnom smislu i razvoja digitalnih vještina nećemo imati radno sposobne građane koji mogu raditi u digitalnoj industriji – ne IT industriji nego digitalnim procesima industrija – niti građane koji mogu koristiti usluge javne digitalne uprave, izjavio je Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, danas u Karlovcu, gradu domaćinu tehnološke konferencije za lokalnu samoupravu cITy upgrade, što ju je organizirala Udruga gradova.

Gršić je kazao kako je cilj sadašnje stanje promijeniti tako da jedna informacija, podatak koji se unese na bilo kojoj razini, lokalnoj, regionalnoj ili državnoj, bude dostupan svima. Za digitalizaciju država je osigurala novac iz EU fondova, a potrebna je i puno bolja komunikacija između države i gradova jer često dolazi do neprepoznavanja što je tko već napravio.

– Građanin je prvenstveno pripadnik općine ili grada, a bit će mu svejedno u toj komunikaciji da li je zahtjev predao na lokalnoj ili razini države. To ubrzava proces, automatizira, smanjuje mogućnosti bilo kakvog negativnog utjecaja poput korupcije i drugih procesa. Država je već sada omogućila da se, primjerice, rodni listovi ne traže, a svi ostali podaci koji se nalaza u registrima bit će dostupni i izmjenjivani na svim razinama i službama koje na to imaju pravo, pod uvjetima koje građani dopuštaju u skladu sa odredbama zaštite podataka, najavio je Gršić.

  • Predstavnici gradova na konferenciji predstavljaju ono što su učinili na svojoj informatizaciji, a Karlovac, po riječima gradonačelnika Damira Mandića, trenutno ima dosta kvalitetnih rješenja.

    – U sklopu naše DigitalKA-e je geoinformacijski sustav zbog kojeg smo postali mjesto gdje se iz drugih gradova dolaze upoznavati s njim, s Poreznom – bili smoo pilot projekt – imamo pristup informacijama, imamo iskustva koja možemo dijeliti, ali i učiti od drugih. U izradi je strategija Smart City i cilj je, kad je donesemo na Vijeću, da to bude dokument koji će garantirati digitalni razvoj, odnosno, trajnost digitalne transformacije neovisno o tome tko je u poziciji ili opoziciji. Pripremili smo i dokumentciju za natječaj za širokopojasni internet u područjima grada gdje privatni operateri nisu direktno zainteresirani, a cilj je preko njega doći i do što više naših poduzetnika, poljoprivrednika, OPG-ova, gospodarstvenika njima na neki način olakšati. Pokušavamo vidjeti kako unutar te naše digitalne transformacije pomoći našim OPG-ovima da nađu kanale plasiranja vlastitih proizvoda; oni nemaju ni vremena ni resursa to sami odraditi, a mislim da im Gradska uprava tu može pomoći. Uključili smo u projekt DigitalKA sve gradske tvrtke, one moraju vidjeti kako korištenjem tehnologije unaprijediti svoje procese i optimizirati ih, učiniti ih učinkovitijim, naveo je Mandić.

    Naglasio je da država nastoji digitalnu transformaciju staviti na razinu gdje pripada, a ona je, definitivno, razvojni moment.

    – Nemamo sustav koji prisiljava sve da se uključe. Država sa svoje strani povlači EU sredstva – imali smo danas primjer škola, Carneta, gdje smo mi u Karlovcu dosta uspješne, ali neke škole se nisu uključile jer ne moraju, mogu birati – tu dolazi do gubljenja vremena, brzine i neučinkovitosti. Država se trudi, ali mora reći: to morate. Nije tako pa zato s jedne strane digitalizirane procese, a s druge još uvijek morate imati papire, rekao je Mandić.

    KAportal.hr

  • Odgovori