KAportal Projekt Karlovčanke, Zagrepčanke i Bjelovarke dobio nagradu svjetske organizacije za promicanje pismenosti | Karlovački informativni web portal

Projekt Karlovčanke, Zagrepčanke i Bjelovarke dobio nagradu svjetske organizacije za promicanje pismenosti

Godišnju Nagradu za inovativnu promociju čitanja u Europi, koju dodjeljuje najveća svjetska organizacija za promicanje pismenosti – ILA (International Literacy Association) dobio je ove godine hrvatski projekt “Čitateljski program za roditelje zatvorenike”, čije su autorice Karlovčanka, djelatnica Gradske knjižnice Ivana Gorana Kovačića, Kristina Čunović, Zagrepčanka Ljiljana Sabljak i Bjelovarka Snježana Berak.

Upravo Kristina Čunović predstavit će ovaj izniman program i preuzeti nagradu na 20. Europskoj konferenciji o pismenosti u Madridu u srpnju ove godine.

Nagradu je projekt zaslužio zbog svoje inovativnosti i provođenja na osjetljivom i teškom području. Čitateljski program za roditelje zatvorenike provođen je u kaznionicama Požega, Glina i Lepoglava, a osnovni cilj bio mu je povezati djecu i roditelje koji su u zatvorima kroz aktivnosti čitanja naglas, omogućujući tako da roditelji, iako odvojeni, budu na poseban način prisutni u djetetovu životu.

  • Djeca čiji su roditelji u zatvorima posebno su ugrožena skupina našeg društva, a iako je riječ o velikom broju djece (2014. godine čak 15.000 djece imalo je jednog ili čak oboje roditelja u zatvorima) institucije i organizacije civilnoga društva dosad nisu dovoljno prepoznavale probleme s kojima se nose te programa podrške za njih gotovo nije bilo. Cilj je ovoga čitalačkog programa bio ojačati roditeljske kompetencije i razvijati pozitivno roditeljstvo među zatvorenicima-roditeljima.

    U sklopu projekta očevi su dobili slikovnice i knjige među kojima su mogli izabrati priču za svoju djecu. Priču su čitali obraćajući se svome djetetu, a snimka na CD-u i slikovnica ili knjiga poslani su djetetu. Čitalački program je u 2016. godini postao i dio kampanje „Čitaj mi!“ koja je službeni kandidat za nagradu Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) 2017. g., najveću svjetsku nagradu za promicanje dječje književnosti i književnosti za mlade.

    Čitateljski program za zatvorenike i djecu nastavlja se zahvaljujući Ministarstvu pravosuđa koje će naredne tri godine financirati projekt za sve zatvorenike/ce u svim kaznionicama i zatvorima u Hrvatskoj pa tako i u zatvoru u Karlovcu.

    KAportal.hr

  • Odgovori