KAportal Čekanje na pravdu dugo 3010 dana: Poznati su krivci za tragediju u Lešću, obitelji koja je sletjela u jezero dosuđena odšteta | Karlovački informativni web portal

Čekanje na pravdu dugo 3010 dana: Poznati su krivci za tragediju u Lešću, obitelji koja je sletjela u jezero dosuđena odšteta

Mjesto tragedije i automobil s kojim su Jurkovići uletjeli u jezero HE Lešće

Hrvatska elektroprivreda, njihovo poduzeće HEP Proizvodnja te Općina Bosiljevo proglašeni su odgovornima za tragediju koja se dogodila 10. listopada 2010. godine, kada je obitelj Jurković automobilom sletjela u akumulacijsko jezero, pri čemu su smrtno strdali Slavica Jurković i njezin sin Rafaelo, dok su sin Robert i kćer Dragica uspjeli isplivati, doznaje to Jutarnji list.

Nepravomoćnom presudom koju je u petak donio Općinski sud u Ogulinu se Hrvatskoj elektroprivredi, HEP Proizvodnji i Općini Bosiljevo nalaže odštetna isplata Jurkovićima u iznosu više od 520.000 kuna te namirenje nešto manje od 160.000 kuna sudskih troškova.

– Mostarska obitelj kobne je večeri bila na vjenčanju svoje rođakinje u Otoku na Dobri na području općine Bosiljevo. Bili su u svadbenoj povorci. Mercedesom je upravljala kći Dragica, a vozila je majku Slavku (70) te braću Roberta i Rafaela, tada 25-godišnjaka koji je imao Downov sindrom. Bio je 1 sat poslije ponoći, maglovito, cesta vijugava i njoj nepoznata. Ispred nje se stvorila oveća lokva, tako je pomislila neposredno prije nego što su prednji kotači počeli ponirati. Zapravo je ulazila u akumulaciju od 25,7 milijuna kubika vode, nastalu gradnjom 176 metara duge i 52 metra duboke brane hidroelektrane Lešće, koja je tada bila u završnoj fazi gradnje. Cesta je vodila direktno u jezero, nije postojalo fizičke prepreke koja bi ih spriječila, niti prometnog znaka koji bi ih upozorio da ulaze ravno u smrt, podsjeća Jutarnji list u današnjem broju.

 • Odšteta će biti isplaćena Dragici i Robertu, ali i njihovu bratu Albertu, koji sporne noći nije bio s njima, ali je pretrpio gubitak majke i brata. Albertu solidarno moraju isplatiti 218.000 kuna, kao i kamate za posljednjih pet godina, Robertu pripada odšteta od 75.000 kuna, a Dragici 228.500 kuna.

  U složenom dokaznom postupku koji je uslijedio svjedočili su akteri tragedije. Robert je iznio da otac i majka nisu imali nikakve prihode te se on brinuo o njima, kao i o bratu Rafaelu koji je živio s njima. Rekao je da su se kobne noći kretali u svadbenoj koloni vozila koja se razvukla, oni su se izgubili i na raskrižju krenuli u pogrešnom smjeru. Vozačica Dragica ponovila je da je bila noć i vrlo gusta magla, a na cesti nikakvih oznaka pa je uletjela ravno u jezero.

  HE Lešće

  Tomislav Tomić koji je na sudu predstavljao HEP Proizvodnju kazao je da ja akumulacijsko jezero bilo napunjeno najmanje tri mjeseca prije događaja, a da je prije toga bio napravljen tehnički pregled kojim je konstatirano da su izvedeni svi potrebni radovi, kasnije je izdana i uporabna dozvola radi izvođenja drugih radova koji nisu bili ni u kakvoj vezi s punjenjem akumulacijskog jezera. Tijekom tehničkog pregleda nije utvrđena nijedna nepravilnost.

  Tijekom gradnje hidroelektrane gradile su se i prilazne i zamjenske ceste kao nova prometna rješenja koja bi povezala prekinute prometnice od Otoka na Dobri do Trošmarije. HEP je na konto toga Općini Bosiljevo isplatio 1,3 milijuna kuna. Tada je načelnik bio Josip Korenić (HDZ).

  Vještak za cestovni promet Zlatko Toth utvrdio je da je od odvojka za kretanje prema jezeru kolnik zavojit i pred ulazom u jezero u padu od oko 10 posto. Nije pronašao tragova kočenja, a s obzirom na sve uvjete, smatra da se vozilo nije moglo kretati brzinom većom od 25 km/h.

  – Za vozača nije bilo nikakvih upozorenja koji bi bili vidljivi noću, nije postojala fizička barijera i vozač nije mogao pretpostaviti i očekivati da cesta vodi u jezero pa ova nesreća nije mogla biti izbjegnuta niti kočenjem – zaključio je vještak Toth.

  -Potopljena cesta bila je prepreka koju vozačica nije mogla predvidjeti niti je mogla izbjeći nesreću. Nesreća bi se izbjegla da je cesta bila opremljena odgovarajućom prometnom signalizacijom i fizičkom preprekom kako je to učinjeno nakon štetnog događaja – smatra ogulinski sud koji je zaključio da je to trebala učiniti Općina, smatrajući također odgovornim i HEP jer je kompleks u kobno vrijeme još uvijek bio gradilište

  Opširnije izvješće možete pročitati u današnjem broju Nedjeljnog Jutarnjeg.

  KAportal.hr

 • 4 komentara

  1. Pravosuđe je stvarno u komi. Naknada obiteljima je ipak isplaćena, ali osnovni krivci su prošli bez kažnjavanja.
   Naime trebalo je kazniti sve one koji su izdali uporabnu dozvolu uključujući i one koji su bili u komisiji za tehnički pregled zaduženi za promet.
   Uz put bi kaznio i izvođača i nadzor jer nisu prije tehničkog pregleda , a prije punjenja jezera propisno zatvorili prometnice. A oko to nije bilo predviđeno bili su dužni to napisati u dnevnik i onda bi kaznio i njih i projektanta.
   To bi se zvalo pravda po zakonu i više sigurno tehničke preglede ne bi obavljali uz janjetinu i politiku.

  2. štovani brillen što je s Onim koji je SUNO staru 25 godina pustio u opticaj bez javne rasprave i svih ostalih procesa prilikom davanja zelenog svijetla. Ok reći ćeš formalnost ionako bi prošla ali nije tako. Iz ovoga proizlazi da je On iznad zakona RH. Ok reći ćeš pojeo Vuk Magare ali nije tako, Dobra, rijeka, kraška ljepotica je ubivena. On nije više Pročelnik pa mu moš stavit sli na rep. Sad mudro šuti, pokrio se ušima po glavi i pravi se blesav ili možda i ne.

   • Tema je bila presuda pa sam to komentirao.
    Što se tiče kompletnog projekta radi se o političkom kriminalu i zaobilaženju pravila i zakona kod ishođenja dozvola. Slažem se s tobom što se tiče tog gospodina, ali moraš znati da bi svi uhljebi to napravili kao i on. Zbog toga uhljebi i postoje. Pogledaj samo grad Karlovac i dozvole koje su izdali uhljebi. Naravno šef im je uhljeb iz SDP-a koji bi prodao i sebe samo da dođe do penzije.
    A sad sam čuo da su neki velikani uhljebništva ostali raditi u gradskoj upravi iako su otišli u penziji.
    Pozabavi se tom temom dragi prijatelju ili i za to optuži tvog omiljenog krivca. Možda on pita gradonačelnika koji je došao sa duhovne obnove pa vjerojatno zna odgovor.
    A što se tiče Dobre nekad sam tamo u ovo vrijeme pa do 16.02. kad je lovostaja išao na mladicu , najljepšu ribu naših rijeka.
    A sada tamo nema ni mrjestilište, a bome ni slapova. I molim te ne prozivaj me za SUNO jer je jasno da je to bila politička odluka HDZovaca koji su nakon toga u projektu doslovno zamračili oko 10 milja €.

    Ali to je neka druga tema.

  3. Pa ne bi svi ukruhi napravili što i On. On je bio megaloman tj.. ukruh nekoliko Župana a ne gradonačelnika. Ovaj zadnji ga je frknuo nogom u rit kad je vidio koliko schranja je napravio bez rezultata. A jedan od njih javno je ponudio sve rijeke Kosorki đevojci koda mu ih je ćaća ostavio u amenat. Pazi, Onaj koji riše i piše uvijek je dobio amen od onih koji dižu rukice za grincajg i kilu govedine da si nakon sjednice odu doma i posrču masnu juvu. Naravno da nakon toga otaru rukavom labrnju. To nisu ukruhi nego sitne male duše koje vole mukte srkati juve koje je skuhao On. Nisu HDZovci zamračili 10 milja eurića. Radi se o 5 milja eurića koje su zamračili graditelji kooperanti i oni koji su vršili nadzor da to omoguće. Naravno da je bilo i za čevape Onom koji je pustio SUNO staru ko popov magarac. E sad oni koji su digli ruke mogli su birati dali posrkati masnu juvu ili kao ostatak raje posnu agro iz vrećice oni sa nacrtanim Orozom na kesici. http://kaportal.rtl.hr/nova-afera-u-hep-u-na-gradnji-he-lesce-zamraceno-pet-milijuna-eura/ Nema kolektivne krivnje i ne možeš optužiti grupu nego pojedinca. Ne bi oni digli ruku i glasovali da nisu dobili naređenje i poklon naravno u vidu gricajga i kilu govedine ali zato postoji zapovjedna odgovornost.
   Nemoj prozivati one koji sa ekocidom rijeke Dobre nemaju apsolutno nikakve veze. Zato predlažem slijedeće. Da se na dnu HE Lešće napravi dovoljno velika rupa i omogući normalan protok rijeke a gore posatvi bodi džamping i da turisti koji vole mogu đikati u provaliju naravno na gumi. Možda se onda ostvari obećanje Brkice o prosperitetu tog kraja. To će biti jedinstveno đikanje sa 95 000 000 00 eura vrijednom đikalištu. Investicija bi se brzo isplatila moralo bi điknuti 9 500 000 đikača po 10 eura đik.

  Odgovori